Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Konzumní česnek Zpět na diskusi

    klíčky

    24. 2. 2013 10:43 Zakladatel vlákna: Macek
    Dobrý den,
    slyšel jsem, že zelené klíčky ve stroužcích česneku jsou
    nevhodné ke konzumaci, protože způsobují žaludeční potíže.
    Jsou tyto fámy pravdivé?
    Děkuji za odpověď.
    24. 2. 2013 19:48 Jan Kozák
    Osobně si myslím opak, vždyť to nejlepší , co ve stroužku bylo, se přesunulo do "klíčku".

    dotaz

    6. 11. 2012 15:19 Zakladatel vlákna: roman konečný
    Dobrý den pane Kozáku,chtěl bych se zeptat na sadbu česneku vypěstovaného na Ostravsku, zda mohu zasadit na Znojemsku v jiných půdních podmínkách,prý se toto nedoporučuje. Děkuji.
    6. 11. 2012 20:09 Jan Kozák
    Ostravsko, Znojemsko, žádný problém. Snad jenom v tom, že nemáte z Ostravska sadbu, ale konzumní česnek.

    český česnek

    9. 9. 2012 0:13 Zakladatel vlákna: Renata Koucká
    Dobrý večer,prosím o posouzení zda se jedná o český česnek na konzum. Koupeno bylo ve stánku Farma Jakubec 180Kč/kg. Počet stroužků 7-8 + střed, stroužky i palice jsou nestejnoměrně velké, česnek dobře voní a pálí více než letošní na naší zahrádce (odrůdu nevím). Loupat jde snadno.
    Děkuji moc za odpověd. Zajíček
    9. 9. 2012 0:13 Renata Koucká
    10. 9. 2012 9:34 Renata Koucká
    Jinak, dnes přišela sadba česneku....nechápu pána který měl 93% Blaninu II špatného. Naše zásilka, jak Blanin tak Vekan je 100% v pořádku. Děkuji moc.
    10. 9. 2012 20:43 Jan Kozák
    Docela bych se přikláněl k tomu, že to český česnek je.

    česnek

    8. 9. 2012 19:31 Zakladatel vlákna: jan
    Dobrý večer,
    Chci se zeptat jaký je rozdíl mezi sadbovým a konzumním česnekem? Můžu česnek namořit v hypermanganu? Co se stane když ho nenamořím?
    8. 9. 2012 20:52 Jan Kozák
    Sadba je pěstována v režimu zákona o oběhu osiva a sadby, během vegetace i ve skladu je kontrolován zdravotní stav. Do roztoku hypermanganu stroužky namočit můžete (ale nejde o moření), nic tím nepokazíte, bude-li to mít kladný vliv, to nevím.

    Identifikace česneku

    21. 8. 2012 18:41 Zakladatel vlákna: Svatopluk
    Pane inženýre prosím vás o posouzení,zda se jedná o český česnek.Průměr hlavic je kolem 6 cm,počet stroužků v palici je 12 ks.Česnek nevoní ostrou česnekovou silicí. Byl mi nabízen jako sadbový-viz příloha. Díky moc
    21. 8. 2012 20:47 Jan Kozák
    Nejsem z toho úplně chytrý. Dokonce se mi zdá, že je to směs více klonů. Na řezu to nevypadá dobře. A vůně se Vám také nelíbí. Sadba to není, je to konzumní česnek. Já bych před tímto nákupem varoval.

    prosba o radu

    20. 8. 2012 22:19 Zakladatel vlákna: Jana Vaňásková
    Moc prosím, pane inženýre, jedná se na fotografii o česnek Dukát? Je nabízen k prodeji, jako sadbový. Nerada bych koupila podvrh. DĚKUJI a přeji krásný den.
    21. 8. 2012 7:49 Jan Kozák
    Dukát to pravděpodobně bude (může to být i jiný klon tzv. ruského paličáku, což někteří pěstitelé za odrůdu Dukát rádi vydávají), ale KONZUMNÍ. Podle poslední informace producenta sadby nebude letos tato odrůda vůbec k prodeji.

    Tomáši Pščolkovi

    19. 7. 2012 19:27 Zakladatel vlákna: Miklasova Anna
    Věčná škoda,tak se uchovává jen česnek,který není 100% zdravý.Jinak usušit s natí,očistit,nechat asi 20cm stonky,splést do copů,jakkoli svázat provázkem a pověsit v kuchyni.Vydrží do nového.
    20. 7. 2012 14:38 Martin Zemanov
    Česnek ať si pán podle mě uschovává každý jak chce, třeba pánovi vyhovuje více pasta. A vidím že se ptal jestli ho musí sušit a ne jak ho sušit. .....Stejně jako bude smazán můj příspěvek, protože nejsem moderátor, smazal bych i ten Váš, protože mimo.

    Sušit?

    19. 7. 2012 14:55 Zakladatel vlákna: Tomáš Pščolka
    Dobrý den, předem bych rád poděkoval za vynikající loňskou sadbu. Dnes jsem sklidil a takovou bohatou úrodu jsem ještě neměl. Mám na Vás dotaz, zpravidla skladuji česnek tak, že jej oloup pomelu a smíchám se solí a dám do sklenic. Musím česnek sušit, když jej takto zpracovávám? Protože vlhký se lépe loupe.
    Děkuji a přeji krásný den
    19. 7. 2012 18:44 Jan Kozák
    Myslím si, že v tomto případě je sušení zbytečnou pracovní operací.

    Petr: dotaz

    17. 7. 2012 21:09 Zakladatel vlákna: Petr Sládek
    Přeji dobrý den,
    jsem úplný amatér, chtěl jsem se zeptat, jaký je rozdíl mezi česnekem konzumním a sadbovým?
    Děkuji za odpověď.
    18. 7. 2012 8:07 Jan Kozák ml.
    Dobrý den. Jaký je rozdíl mezi sadbovým a konzumním česnekem je podrobně napsáno na stránce Česnek v otázkách.
    20. 7. 2012 14:41 Martin Zemanov
    Po přečtení článku jsem nabyl dojmu že když si seženu sadbu od někoho kdo na pozemku sklerociovou hnilobu nebo háďátko zhoubné nemá tak vlastně akorát platím vysoké licenční poplatky navíc jinak je to ta samé že?
    20. 7. 2012 21:34 Jan Kozák
    Máte pravdu až na jednu velmi významnou maličkost. Už několik let říkám, že existuje v ČR maximálně deset lidí, kteří se podívají a vidí: na první pohled rozpoznají háďátko či bílou sklerociovou hnilobu. Pan Ing. Pavel Havránek, CSc. loni zemřel, takže jich zbývá maximálně devět. Nevěřte tomu, že mezi ně patří i osoba, která Vám tuto "sadbu" nabízí. A ještě jedna drobnůstka: veškerá sadba uváděná do oběhu musí být pěstována v režimu zákona č. 219/2003 Sb., zákon o oběhu osiva a sadby.

    třídění česneku

    4. 7. 2012 18:20 Zakladatel vlákna: Josef 1
    Dobrý den vážený pane inženýre, dotazuji se prosím jak a podle čeho se pozná (odlišuje, zatřiďuje) česnek konzumní od česneku sadbového?
    Děkuji moc za odpověd
    Kadlček
    4. 7. 2012 21:17 Jan Kozák
    Sadba česneku, lidově sadbový česnek, má jasný a prokazatelný původ, jeho pěstování by mělo být pod dohledem šlechtitele, což u nás určitě je. Celá produkce sadby česneku musí být v režimu zákona o oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin.

    Květní stvol

    3. 6. 2012 21:29 Zakladatel vlákna: Robert Fleischmann
    Dobrý večer, chci se zeptat, jestli se mají květní stvoly vylamovat opakovaně nebo stačí jen jednou. Jednou jsem již vylamoval a stvoly stále rostou (samozřejmě bez květu). Tak jsem si říkal, že to vylámu znovu kvůli použití v kuchyni. Výborná pochoutka :). Hezký večer a díky. R. F.
    4. 6. 2012 6:38 Jan Kozák
    Pokud je chcete použít v kuchyni, pak je podle potřeby odebírejte, ostatní ponechte na rostlinách - je to zelená plocha, v níž probíhá fotosyntéza.
    4. 6. 2012 22:18 Robert Fleischmann
    Ok, díky za radu.

    Dobrý den

    16. 3. 2012 20:01 Zakladatel vlákna: Josef Polívka
    Pane Kozák, jsem nešťastný, celá sadba mi shnila. Česnek se zdál zdravý, na podzim byl krásně zakořeněn, nejevil žádné známky jakékoliv nemoci. Leč na jaře jsem po ohledání pole spozoroval nažloutlé špičky rostlin. Po zatáhnutí česnek vytáhnu a je zahnilý. Pěstuji pátým rokem a nikdy jsem se s ničím podobným nesetkal. Sadbu jsem si ponechal svoji, ze sklizně, mořil jsem v sulce a rovralu, pole bylo hnojené Cereritem. Nevíte kde se mohla stát chyba, rád bych se ji do budoucna dále vyvaroval. Pěstuji na Litoměřicku. Předem děkuji za odpověď.
    17. 3. 2012 19:50 Jan Kozák
    Chyba nemusela být na Vaší straně, mohl to být vliv velmi silných holomrazů. Už mám nějaké kusé informace, že je česnek poškozen. Pokud bude podobných informací víc, budeme se snažit najít nějakou společnou chybu. Určitě mě zajímá termín výsadby.
    18. 3. 2012 1:07 Josef Polívka
    Termín výsadby byl 22.října. Další zajímavou věcí je, že na vedlejším pozemku má soused stejně zničený hektar cibule. V mém případě se nejednalo o uplně zanedbatelné množství, sázel jsem 200kg, ztráta je 90-95 procent.
    18. 3. 2012 8:46 Jan Kozák
    Děkuji Vám, že jste rozběhl důležitou diskusi, vidíte, že už se připojují další. Informace o cibuli je rovněž zajímavá. Ještě pokud víte odrůdu (nebo alespoň stručný popis), mělo by to také význam.
    18. 3. 2012 13:13 Josef Polívka
    Pokud myslíte odrůdu česneku, tak ji bohužel nevim. Kupoval jsem to jako "Modrý paličák", znáte to :-). Jinak mi ale připomíná Váš Bjetin. Paličák, počtem stroužků, zamodráním, chutný, skladovatelný až do června dalšího roku. Sklizeň vždy kolem 10. července. Pěstuji pátým rokem a sadbu jsem si pokaždé ponechal svoji, nemohl být problém i v tomto? Pole jsem samozřejmně každý rok střídal, ani jednou nepřišel česnek na místo, kde by 20let předtím rostl.

    Dotaz na pěstování

    29. 2. 2012 9:25 Zakladatel vlákna: Kateřina Dobrovská
    Dobrý den,
    máme malé pole cca 1500m2.Chtěli bychom vysázet česnek,kolik jsou cca náklady na takové pěstování včetně dobrého hnojení a ochrany proti škůdcům.Vyplatí se potom česnek z takové plochy prodat?Nepřekročí náklady příjem?(samozřejmě při předpokladu dobré sklizně).Děkuji za informace.Kateřina D.
    1. 3. 2012 19:57 Jan Kozák
    Česnek se vyplatilo pěstovat při jeho realizační ceně 60 Kč/kg, dnes je jeho cena až čtyřnásobná, takže je to jedna z nejjistějších plodin. Kompletní kalkulaci nemám k dispozici.

    Nevýrazný česnek

    15. 1. 2012 17:56 Zakladatel vlákna: Alois Juráň
    Dobrý den...nezdá se Vám lonský česnek chuťově nevýrazný????myslel jsem že jsem něco zanedbal ale stěžují si zahrádkáři i z okolí,česnek nevýrazný tak trošku zvláštní pachuť a to bez ohledu na odrůdu nebo původ...je to špatným rokem???
    15. 1. 2012 18:04 Vladko Krögler
    Já jsem vloni /resp. předloni/ sázel francouzský Therador a je velmi chutný, nevýrazný rozhodně není a pachuť taky nemá.
    15. 1. 2012 18:08 Vladko Krögler
    Pro letošní sklizeň jsem sázel Therador a Mirka/u/, zatím nelezou. Vloni byl Therador v lednu venku, kousek. Sázím na konci října.
    15. 1. 2012 22:40 hloupý Honza (Sendy)
    Taky jsem zkouknul porosty a vše je zatím pod zemí.
    Neleze ani zkušební řádek "před"loňského Benátčanu.
    Ilustrační snímek jsem už dával v loňské diskuzi týden před mořením a sázením. Horní stroužek je 16 měsíců od sklizně a dolní jen 4.

    S.
    15. 1. 2012 20:07 Jan Kozák
    S něčím podobným jsem se před několika lety setkal u jistého pěstitele, příčinu se nám nepodařilo vystopovat. Zajímalo by mě, odkud jste, ale také bych rád měl nějaký takový česnek v ruce. Chcete-li mi dát nějaké citlivější informace, abychom se mohli domluvit (např. telefonní číslo), pak mi napište na E-mail (viz kontakt).
    15. 1. 2012 20:23 Alois Juráň
    Nemám co tajit kontakt pošlu,jsem kousek od bystřice pod hostýnem...upozorňuju že se nejrdná jen o vaš česnek ale o sadbu z různých zdrojů.
    27. 1. 2012 17:13 hloupý Honza (Sendy)
    Máte už nějaký závěr, proč tomu tak s tou chutí je? Kdyžtak mi to písněte na mail astra35@o2active.cz

    Dík S.
    4. 2. 2012 12:48 Alois Juráň
    Příspěvek byl smazán, protože porušoval pravidla diskuse.
    15. 1. 2012 22:08 hloupý Honza (Sendy)
    Smím se zeptat na to čím bylo provedeno základní hnojení? Někdy je nevýrazná chuť důsledkem nedostatku síry = například po použití hnojiv s chloridovou formou P a K místo síranové.

    S.

    skvrny na česneku: je k jídlu?

    29. 10. 2011 21:41 Zakladatel vlákna: Katka P.
    Dobrý den,
    také já mám od Vás skvrnitý česnek. Četla jsem si protokol i vaše vysvětlení níže. Řekněme, že česnek mohu použít na sadbu. Ale co když mi příští rok vyroste stejný? "Vady" mám témeř na všech stroužcích a to ne zcela malé. Jíst bych to asi nechtěla a po vykrájení by tak zbylo jen velmi málo. Vzhledem k tomu, že si ho pěstuji na jídlo, tak jsem trochu na rozpacích zdali vůbec sadit. Co bylo tento rok výjimečné, že se česnek "nepovedl"? Díky
    29. 10. 2011 21:52 "Brácha" Sendy
    Pokud jde o fyziologické poruchy, nemáte šanci opakovat přesně podmínky, kvůli kterým vznikly.
    Zejména proto, že budete pěstovat úplně někde jinde a počasí nebývá dva roky po sobě stejné. Tedy ani půdní vlivy a ani klimatické vlivy se prostě u Vás nemají šanci sejít se právě v takové kombinaci, aby se to opakovalo.
    30. 10. 2011 8:06 Jan Kozák
    Tento problém se letos objevil asi po 10 letech a to i na odrůdách, kde bych to nečekal, např. Dukát (viz dotaz 24. 10.). Neočekávám, že by se mělo něco podobného zase brzy opakovat. Mně to ani na jídlo nevadí.

    dotaz

    14. 10. 2011 11:19 Zakladatel vlákna: hubert
    Dobrý den, můžete mě zdělit jak bezpečně poznám rozdíl mezi sadbovým a KONZUMNÍM ČESNEKEM? Dík za odpověď.
    14. 10. 2011 21:28 Jan Kozák
    Pohledem to nepozná nikdo, tedy ani já. Při nákupu Vám na požádání musí prodejce předložit potvrzení o kvalitě standardní sadby (nebo jiný adekvátní dokument při prodeji importované sadby) a visačku. Z obého musí být zřejmé, že se jedná o sadbu. Pokud nakupujete u seriózních obchodníků, pak máte velkou jistotu, že to tak je. Neseriózní obchodník si objedná pytel sadby a na získané doklady pak prodává třeba metráky. Sadbu určitě nekoupíte u silnice a většinou ani na výstavách.

    Moravské česnek

    25. 9. 2011 11:08 Zakladatel vlákna: vlado
    Rád si kupuju moravské česnek, jeho kvalita je výtečná, vůně i chuť. Jen škoda, že více moravských pěstitelů nepoužívá značku moravský česnek podle země ze které vzešel. U nás v Týně nad Vltavou je pod touto značkou prodáván a jde na dračku. Moravským pěstitelům česneku přeju hodně úspěchu děláte to dobře a hlavu vzhůru...
    25. 9. 2011 12:46 Jan Kozák ml.
    Dobrý den. Myslíte, že moravské česnek je lepší než „českej česnek“? Ten Váš moravské česnek může být jen označení pro:
    1) česnek, který skutečně pochází z Moravy;
    2) česnek, jehož původ je v Čechách;
    3) česnek, který byl letos dovezen ze Španělska a jeho prodejce si přeje, aby šel na dračku.
    26. 9. 2011 11:12 "Brácha" Sendy
    S ohledem na pravopisnou chybu, že se jedná o *kvalitní španělský česnek*. U nás už regionální pracoviště SZPI a ÚKZÚZ považují i nápisy s pravopisnou chybou jako označení klamající zákazníka a tak na tržnici je po několika jejich návštěvách španělský česnek jednotně označován jen obecným názevem zboží **modrý paličák** nebo **bílý jemný nepaličák**.
    I u nás (v severovýchodních čechách) byly zpočátku dohady, jestli
    **česki** = *český* nebo **moravské** = *moravský* a jestli **domácí** je správný překlad *de messa* (stolní = II. jakost).

    Je zajímavé, že se tak často na zemi pod nohami válí cedulka "vhodný k sázení" ke které se nikdo nezná ;-) ale přitom ji nikdo nevyhodí.

    Jinak, španělský česnek jsem si koupil (za 1,2 Eura/kg) aby mi zbylo více **jihočeského** Dukátu z vlastní sklizně na sadbu. Jenže když ho dávím do hovězího vývaru, tak vím že je španělský a libuji si jak levně jsem "koupil sadbu". No posuďte smi, kde koupíte sadbu Dukátu za 39,90 Kč/kg?
    26. 9. 2011 11:53 Jan Kozák ml.
    Překlepy v popisu osobně nepovažuji ani za málo směrodatný ukazatel na to, že se jedná o česnek původem ze Španělska. Pokud kdosi přišel na to, že pravopisné chyby jsou označeními klamacícími zákazníka, znamenalo by to, že by z našeho trhu musela vymizet spousta produktů. Včetně té Síry SK 520. ;)
    26. 9. 2011 12:59 "Brácha" Sendy
    Zpočátku si někteří prodejci mysleli, že inspektoři budou pokutovat jen ty co mají u dovozového česneku napsané označení regionu a nikoliv co označení regionu připomíná. Někteří šli až na *čeksej čejsnek 140,-*
    Z toho že jim do očí řeknete, že žádný český česnek nemá stroužky ve třech věnečcích, si nic nedělají, ale stačí zavolat na SZPI a ti rozhodnou kdo má pravdu ...
    PS: sousedka mne nemá ráda, protože si musela koupit nové váhy na trh. S.
    26. 9. 2011 18:46 brácha Srandy
    Příspěvek byl smazán, protože porušoval pravidla diskuse.

    na sadbu nebo konzum?

    14. 9. 2011 20:16 Zakladatel vlákna: Vít Dvořák
    Vážený pane Ing. Kozáku, chci Vám nejdříve poděkovat za pěkný dárek v podobě HAVRANu a ZAHu, který dorazil 12.9. (zrovna den mých narozenin). Hned jsem se šel pochlubit se sadbou tchánovi: „Á do pr…, copa je túto za vodborníka“, (pozn. jsme vod Plzně), říká naštvaně a já se divím co se mu na tom Vašem česneku nelíbí?! „Tuto není žádnej česněk na sadbu, leda rovnou na prodej k jídlu!“, pokračuje rozčileně tchán, „dyť voni tam nenechali žádnej kořínek (není myšleno pajšl), dyž má bejt česněk na sadbu, muší se mu nechat aspoň zbytek kořínků!“ Co teď?? Honí se mi hlavou (já kluk z bytovky, tchán starý sedlák, tedy už jen syn bývalých sedláků), má pravdu? Má opravdu zbytek kořínků na funkci vliv-:) ??? Ptám se sám sebe. A v zoufalství se vrhám na druhý pytlík v balíčku s nápisem „Zah“ a vida ho ZAHa, ten kořínky má od 0,3 do 0,5 cm. Hurá, tak při nejhorším scénáři máme jeden druh na jídlo (když pan Kozák tvrdí, že sadbový nemoří) no a ten ZAH bude holt na sadbu. Tak se jako kluk z bytovky ptám, má tchán pravdu a dá se sadbový česnek normálně jíst?? Pokusím se „selským“ rozumem odpovědět: NE, ANO. Jak to tedy opravdu je?? P.S. Česnek jsem příkazem dnes zaplatil, i když to byl „dárek k narozeninám“, ale nevím, zda je sadbový nebo konzumní :-) Děkuji za odborné odpovědi a přeji Vám mnoho úspěchů při šlechtění a doufám, že se i díky Vám a také hlavně chováním spotřebitelů, podaří vystrnadit z našich zemí nekvalitní česnek, např. ten čínský apod. Omlouvám se za dlouhé slohové cvičení v dnešní době zkracování, ale chtělo se mi www diskusi trochu oživit, páč se to tu vodbornejma termínama jen hemží (třeba slovo SULKA, znám, tchán ji má někde v dílně schovanou). Česneku zdar a česnekářům zvlášť.
    14. 9. 2011 20:50 Stanislav
    Když kouknete na obrázek . http://www.k-cesnek.cz/fotka.php?snimek=11408 . s cibulí česneku po rozdružení na stroužky tak vidíte, že staré kořínky česnek nepotřebuje. Je na jednotlivých smluvních pěstitelích jak adjustují sadbu. A pokud Vám tchán nebude věřít, klidně před ním rozdružte jednu cibuli na stroužky a zeptejte se, jestli si příště máte připlatit za to co hodíte do odpadu. Pak na hodinu namočte jedn stroužek a nechte jej ležet třeba v květníku u muškátu. Po třech dnech uvidíte, kde se tlačí nové kořínky.
    14. 9. 2011 21:33 Jan Kozák
    Tchán nemá pravdu. Staré kořeny jsou suché, neživé. I kdybyste nechal na cibuli kořeny, stejně po rozdružení na jednotlivé stroužky Vám kořeny zůstanou jako odpad. Za tu dobu, co děláme česnek jsme staré kořeny nikdy nepotřebovali a vyprodukovali jsme už stovky tun sadby.

    POPTAVKA PROC STROUŽKY ČESNEKU VYSYCHAJÍ PŘI USKLADNĚNÍ

    8. 9. 2011 20:46 Zakladatel vlákna: Karolina Buresova
    8. 9. 2011 22:38 Stanislav
    ... oni nevysychají ale spalují zásobní látky. Kdykoliv má česnek pocit, že jsou vhodné podmínky pro růst, tak se na něj začne připravovat. Takže ve vlhku zrychlí dýchání a paradoxně vlhko přispěje k "vyšeptání". Dalším důvodem je vyšeptání způsobené roztočem Vlnovníkem česnekovým.
    8. 9. 2011 22:47 Stanislav
    ... že ranné a velmi_ranné odrůdy mají skladovatelnost střední, zatímco pozdní a velmi_pozdní odrůdy mají skladovatelnost vysokou. To je právě genetická souvislost = ranné odrůdy sa snaží býti stále připravené k růstu, zatímco pozdní plno krátkodobých zvýšení vlhkosti přejdou jako planý poplach (zejména pak, jsou-li navíc podpučím nahoru jako "kytička ve vázičce").
    9. 9. 2011 21:17 Jan Kozák
    Pokud stroužky vysychají před Vánocemi, bývá to nejčastěji způsobené vlnovníkem česnekovým nebo fuzáriem, později se jedná o trvanlivost konkrétní odrůdy. Protože doma nemůžete zajistit optimální skladovací podmínky (teplota okolo nuly, vlhkost asi 60 %), je důležité sucho a větrání.

    skladování česneku

    8. 9. 2011 10:08 Zakladatel vlákna: Josef Markup
    Chci se podělit ze zkušenostmi jak skladovat česnek. Pořádném zaschnutí tak koncem srpna zakrátím nať na cca 20 až 25cm a česnek dám do keramické nádoby palicemi ven jako kytici a skladuji v domě v šatně kde je teplota okolo 20st a vydrží až do nové sklizně. Fakt moc bezva
    8. 9. 2011 10:41 dotaz
    A co mají dělat ti co koupí nepaličák nebo standardně zkrácené stvoly na 2-3 cm? ;-) Jinak souhlasím, předsíń je i v panelákovém bytě nejlepší kombinací nízké teploty a nízké relativní vlhkosti. No a v kuchyni je pak poruze jedna načnutá "cibule" na aktuální týden.
    8. 9. 2011 11:55 Pavel Baxa
    Ty co maj zkraceny stvol tak se muzou nabodnout na spejle.Spejle se nabodava do toho zkraceneho stvolu a ja je mam v kuchyni ve vaze na kredenci a taky vydrzi do dalsi sklizne.
    8. 9. 2011 12:04 dotaz
    Nepaličák nemá ani zkrácený stvol.
    8. 9. 2011 13:29 náhodný.host 2
    Kuchyň je po koupelně nejvlhčí místnost v bytě. Kdo vaří na plynu, může mít v kuchyni naprosto nevhodné podmínky pro dlouhodobé skladování česneku. Ale pokud je česnek pěkný, může být i jako dekorace v obýváku.
    9. 9. 2011 12:42 Pavel Baxa
    Nevhodne podminky?Ten cesnek v kuchyni po roce je naprosto netknuty! mam zkusenost asi 15 let a je perfektni.
    9. 9. 2011 14:10 náhodný.host 2
    ??? vaříte na plynu nebo na elektrice ??? máte ústřední topení nebo lokální kamna? Skladujete Benátčan nebo Bjetin? Například Dukát od Moravoseedu vydrží do v kuchyni podpučím dolů jen do února a když je v obýváku podpučím nahoru tak o měsíc déle. Benátčan můžete mít v copu v kychyni a nemusíte spekulovat, do kdy jej spotřebovat a jestli je lepší podpučím nahoru.
    10. 9. 2011 19:35 Pavel Baxa
    Ano varim na plynu a mam ustredni topeni.Odrudu mam jedinou a to Dukat.Lide co si chodi ke me kupovat cesnek tak ho uskladnuji po me rade tak jak jsem psal a kazdy je spokojen a radu chvalej.Opravdu to tak je.

    7. 8. 2011 12:28 Zakladatel vlákna: Lojza
    Dobrý den pne kozáku..Prosím o radu..Když jsem měl porost napaden sklerotiem ,všechny viditelně nemocné jsem vyházel do popelnic a ostatní dobře usuším,můžu je s klidným svědomím prodat lidem jako konzumní??nebude se kazit???kolik myslíte že bude přiměřená cena??150???děkuji za opověd.Tento dotaz jsem už na diskuzi pokládal ale nikdo mi nedokázal odpovědět
    7. 8. 2011 14:44 Jan Kozák
    Prodávat můžete s klidným svědomím. U suchého materiálu nedojde k žádnému znehodnocení. Je-li vzhledově pěkný, nemusí být přehnaná cena 190 - 200 Kč. Za tuto cenu se teď prodává ve Věžkách.
    7. 8. 2011 23:24 Standa
    Njn známým co ode mne kupovali za 70,- když byl čínský za 40,- letos budu prodávat za 120,- ....
    8. 8. 2011 0:03 Standa
    Ano, vždy budou v našem okolí lidé, kteří dostanou od nás něco zdarma, protože přátelství je k nezaplacení.
    8. 8. 2011 8:31 Jan Kozák ml.
    To nemělo s přátelstvím absolutně nic společného. Nejdřív jsem platil učitelům česnek ze svého, aby mě pustili ze školy, teď bych tím chtěl podpořit to, aby mě tam nedotáhli zpět.
    8. 8. 2011 20:17 Standa
    08.08.11 00:03

    cena česneku

    3. 8. 2011 17:18 Zakladatel vlákna: Frantík R.
    Četl jsem v zde příspěvek, kde nějaký člověk nadával na nehoráznou cenu česneku pana Kozáka. Já jsem si nějakou sadbu koupil od p. Kozáka v Buchlovicích, rád jsem ji zaplatil + vstupné a parkovné a zase jsem jel pryč, protože tam bylo tolik lidí, že se to nedalo. Včera mi přistál ve schránce leták z Teska. Je tam vychvalovaný český česnek až do nebes, cena za síťku 39,90 a v síťce jsou 3 ( slovy tři !) hlávky. Tato cena je stejná nebo možná vyšší než sadbový česnek. Ale hodnotu má mnohem nižší. Takže nenadávejte, ale dívejte se kolem sebe. A jsem rád, že takový příspěvek je ojedinělý.
    8. 8. 2011 13:04 Dočkal
    Vámi zmiňovaný český česnek v Tesku, není český česnek, ale španělský odrůda spring violeta pěstovaná sice ve španělsku, ale z čínského semene, takže spíš podvod.
    8. 8. 2011 13:58 Jan Kozák ml.
    Prosím, jedná se o spekulaci, nebo můžete své tvrzení něčím podložit?
    8. 8. 2011 19:53 Standa
    ??? celý svět se snaží získat česnek ze semínek a číňani jej už mají na export ???
    ;o))
    8. 8. 2011 20:17 Jan Kozák ml.
    Nešlo mi o semínka, nýbrž o ověření informace, že ten český česnek z Teska, o kterém se v poslední době dost píše, je ze španělských česneků. Osobně si myslím, že Čína nemusí být špatným adeptem na prvenství získání pohlavně rozmnožovaného česneku.
    8. 8. 2011 20:28 Standa
    To že mají podmínky výběru délky dne volbou oblasti pěstování od 18°s.š. po 53°s.š. je určitě levnější než fytotron, ale nevěřím že by vyváželi osivo či pacibulky, když se stále ještě nevypořádali s následky neúrody ...

    Ano, pokud mají osivo, tak o to dříve sami stlačí ceny česneku na světových trzích.
    8. 8. 2011 22:04 Jan Kozák ml.
    I tento příspěvek jsem myslel trošku jinak. Domnívám se, že pokud by Čína semínka česneku měla, nemusela by si je nechávat pro sebe. Myslel jsem to spíše tak, že Čína je z našeho pohledu často podceňována. Rozhodně si nemyslím, že by Čína měla horší pozici v závodu o získání semínka česneku než třeba Francie nebo Česko.
    10. 8. 2011 8:41 Standa z hradce
    Podle adjustace česneku jsem dohledal konkrétního dodavatele česneku pro Tesco. Je z Litoměřicka a dle telefonického sdělení ho prodával za 120 Kč/kg a tedy marže Tesca je úžasných 140 Kč na každém kile (tedy víc než 50%).

    Sklerotium

    31. 7. 2011 21:04 Zakladatel vlákna: Lojza
    Do Buchlovic jsem se letos nedostal,škoda...Sklidil jsem vekan,zůstala asi tak třetina -sklerotium. Jovan a DHv jsem měl na pozemku kde nikdy žádné cibuloviny nebyly taky sklerotium a nějaká zelená hniloba ale stráty tak velké nebyly..zamýšlím všechno trochu schopné z těchto odrůd prodat jako konzumní a budu doufat že to nějaký blázen nenasadí.Ale nevím nebude to těm lidem hnít??????Mám ještě třetí odrůdu na dalším pozemku,název neznám ale vypadá velmi dobře tak zvažuji ji celou nechat na sadbu,ale už ji mám tak cca 10let.. dělám dobře????? děkuji za konzultaci..
    31. 7. 2011 22:16 Standa
    Že děláte i základní chybu v příliš pozdní sklizni, kdy odumírající suknice běžně zaplísní ... No a s tím prodejem je dobré počkat až po řádném usušení. Pokud jim to prodáte na čerstvo, pak to jako čerstvý česnek musí co nerychleji zkonzumovat nebo si musí dát práci se sušením a ztrátami během sušení. Nevím jakou plochu pěstujete, ale v mém případě většího záhonu si můžu dovolit procházet kolem porostu (cestou do sadu) každý týden a podezřelé rostliny průběžně vyřazovat, Letos to bylo cca 12 palic z celkem cca 600 vysázených stroužků. No a pro výběr sadbového mám pravidlo, že tři sousední rostliny od té pochybné je zásadně konzumní a z těch potenciálně sadbových si vyberu jen ty nejlepší odpovídající odrůdě. Ve Vašem případě bych zkoro uvažoval, jestli nevypustit pěstování česneku na pár let úplně a pak koupit certifikovanou sadbu.
    1. 8. 2011 21:05 Lojza
    No já měl certifikovaný,a mám ještě panenskou půdu kde nikdy nebyl a ta třetí odrůda je samozřejmě sklizená a suší se také ale opravdu tam nebyla jediná kazová rostlina.mysllím když to důkladně vším dostupným namořím a pozemek řádně připravím?????????nepočítal jsem to na stroužky ale bylo to cca deset kilo vysázené sadby
    1. 8. 2011 21:10 Jan Kozák
    Vámi popisovaný problém může mít pouze dva zdroje: infikovanou sadbu nebo infikovanou půdu. Já vždycky tvrdím, že se bílá sklerociová hniloba v našich množitelských porostech, z nichž se dodává sadba, nevyskytla. Kdyby se u některého množitele vyskytla (což už se také stalo), pak taková partie je prodávána jako konzumní česnek. Naše kontroly množitelských porostů jsou velmi pečlivé. Takže jsem jednoznačně přesvědčen, že zdrojem je Vaše půda. Ani není nutné, aby byl česnek či příbuzné rostliny na tomto pozemku pěstovány. Velmi často se stává, že jsou zamořeny pozemky kolem vodních toků, zvláště pokud byly někdy zaplaveny.

    Háďátko v sadbě

    20. 7. 2011 20:32 Zakladatel vlákna: Franková
    Dobrý den pane Kozák. Můžete mi prosím polopaticky vysvětlit jaký problém znamená háďátko? Napadené cibule se nemohou dále pěstovat, konzumovat však ano, zamoří se půda na několik let dopředu. Pokud se to ale může jíst, proč to vadí v sadbě, která ve výsledku stejně jen množí to, co se sní?
    20. 7. 2011 21:19 Jan Kozák
    Háďátko jíte pouze z cibulí, které byly napadené těsně před sklizní, takže již nebyly viditelně poškozeny. Cibule napadené do začátku června jsou zcela zničené. Je-li pro škůdce příznivé počasí - dostatečná vlhkost, dokáže zničit celý porost na 100 %. Dalším problémem je to, že háďátko se nespecializuje pouze na česnek, může Vám zlikvidovat cibuli, brambory i jahody. V půdě přežívá několik let, přenáší se i na obuvi nebo na nářadí.

    Cena konzumního a sadbového česneku

    19. 7. 2011 20:30 Zakladatel vlákna: Filounek Jaroslav
    Dobrý den,za jakou cenu u Vás se bude prodávat konzumní česnek a jakou cenu bude mít sadbový? Děkuji za odpověď.
    19. 7. 2011 20:38 Jan Kozák
    Konzumního česneku nebude moc, naším produktem je česneková sadba. Ale její cenu si ještě netroufám odhadnout.

    třídění česneku.

    10. 7. 2011 21:38 Zakladatel vlákna: Lojza
    Dobrý den.Jak by měl vypadat vytříděný česnek na prodej jako konzumní???myslím tím velikost a celistvost..Za kolik by jste letos prodával konečnému spotřebiteli na konzum????? je 150 moc???? děkuji...
    10. 7. 2011 22:28 Jan Kozák
    Měl by vypadat lákavě pro spotřebitele, ale k ceně se zatím neumím vyjádřit.

    výsadba česneku z dovozu

    12. 4. 2011 13:38 Zakladatel vlákna: Marie Fardová
    Chci se zeptat, zda je možné zasadit česnek z dovozu a jestli je z toho nějaká úroda.
    12. 4. 2011 20:52 Jan Kozák
    Určitě nesázejte konzumní česnek, tam může být špatně uvedena i země původu. Každopádně by mělo jít i sadbu, která je vybavena patřičnou dokumentací (ale ani tak nemáte úplnou jistotu, že uvedený glejt patří k nabízenému materiálu). Já bych radil spíše zdrženlivost.

    Dotaz

    23. 3. 2011 9:19 Zakladatel vlákna: Jan Ševčík
    Dobrý den, mohl byste mi prosím poradit jakou odrůdu sadby mám u Vás objednat, aby měl česnek co nejostřejší chuť? A je-li vhodné ji u mě pěstovat. Popřípadě doporučit jinou sadbu. Jsem z Jižních Čech okolí Českého Krumlova. Velice děkuji
    23. 3. 2011 20:22 Jan Kozák
    Asi nejostřejší bude Slavin, Jovan, DHV. Naopak nejmírnější je Blanin, ale to neznamená, že by byl na úrovni čínského.

    Skladování v bytě

    29. 12. 2010 18:43 Zakladatel vlákna: Jirinka
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak nejlépe uskladnit česnek v bytě v paneláku? Nemohu najít vhodné místo, všude zapáchá nebo vlhne. Vystrčila jsem ho na balkon, ale tam zase asi zmrzne. Poraďte. Mám česnek ráda, ale nevím, jak na jeho uchovávání. Děkuji.
    1. 1. 2011 9:32 Jan Kozák
    Uskladnění česneku je v současnosti velkým problémem. Pokud není napadený vlnovníkem česnekovým, vyhovuje mu pokojová teplota a sucho, což v paneláku je. Tyto podmínky však vyhovují zmíněnému roztoči, který se v teple rychle množí a způsobuje vysychání stroužků. Proto by byla lepší teplota okolo nuly při nízké vlhkosti, tedy určitě ne v ledničce. Česnek sice snese i teploty pod nulou, ale obávám se, že na bakóně bude velké kolísání teploty. Možná by to šlo na balkóně v papírové krabici vyložené novinami, kde by výkyvy teploty byly menší.

    Česnek na konzum

    16. 2. 2011 14:32 Zakladatel vlákna: Lenka
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli budete prodávat i konzumní česnek, nebo jen na sadbu. Pokud i konzumní, tak jestli je potřeba ho dopředu objednávat.Děkuji za odpověď
    16. 2. 2011 19:25 Jan Kozák
    Našim produktem je česneková sadba. Konzumní česnek míváme jen v malém množství, proto ho prodáváme výhradně u nás, ale poptávku nejsme schopni uspokojit. Objednávky pro drobný prodej neregistrujeme - kdo přijde, ten koupí.

    Ceny na Aukru

    4. 2. 2011 21:36 Zakladatel vlákna: Anna
    Pane Kozáku,viděl jste ty ceny česneku na Aukru?Co tomu říkáte?Jsem také pěstitelka,sice ne až tak velká,ale tohle se mi zdá hodně přehnané.Až nekřesťanské.Jak znám Vaše ceny,tak toto určitě nebyli Vaši smluvní.Nebo se pletu?
    5. 2. 2011 20:55 Jan Kozák
    Na aukru jsem byl poprvé - do dneška jsem ani nevěděl, že něco takového existuje. Že se česnek za takové ceny prodává, vím už od podzimu. Proto zatím nemáme představu o našich letošních cenách. Na jednu stranu by bylo špatné prodávat sadbu levněji, než se prodává konzumní česnek, protože by tak sadba skončila na talíři místo v zemi. Na druhou stranu považuji současné ceny konzumního česneku za nepřiměřené.

    Konzumní a sadbový česnek

    2. 2. 2011 22:49 Zakladatel vlákna: Skála
    Dobrý den, jsem laik a chtěl bych se zeptat, po přečtení pár odpovědí v knize návštěv, jaký je rozdíl mezi sadbovým a konzumním česnekem?
    2. 2. 2011 17:23 Jan Kozák
    Vzhledově jsou úplně stejné, rovněž je můžete stejně použít v kuchyni. Sadba však musí na rozdíl od konzumního česneku splňovat určité parametry týkající se hlavně zdravotního stavu. Já osobně vždy varuji před sázením konzumního česneku neznámého původu, protože si můžete na pozemek zanést bílou sklerociovou hnilobu nebo háďátko zhoubné. Když sníte tisíc háďátek, tak si toho ani nevšimnete, když si přitáhnete do zahrady jediné, můžete se navždy rozloučit s pěstováním nejen česneku a všech cibulových rostlin, ale i některých dalších plodin, např. jahod.
    < Novější123

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne