Vážený pane Ing. Kozáku, chci Vám nejdříve poděkovat za pěkný dárek v podobě HAVRANu a ZAHu, který dorazil 12.9. (zrovna den mých narozenin). Hned jsem se šel pochlubit se sadbou tchánovi: „Á do pr…, copa je túto za vodborníka“, (pozn. jsme vod Plzně), říká naštvaně a já se divím co se mu na tom Vašem česneku nelíbí?! „Tuto není žádnej česněk na sadbu, leda rovnou na prodej k jídlu!“, pokračuje rozčileně tchán, „dyť voni tam nenechali žádnej kořínek (není myšleno pajšl), dyž má bejt česněk na sadbu, muší se mu nechat aspoň zbytek kořínků!“ Co teď?? Honí se mi hlavou (já kluk z bytovky, tchán starý sedlák, tedy už jen syn bývalých sedláků), má pravdu? Má opravdu zbytek kořínků na funkci vliv-:) ??? Ptám se sám sebe. A v zoufalství se vrhám na druhý pytlík v balíčku s nápisem „Zah“ a vida ho ZAHa, ten kořínky má od 0,3 do 0,5 cm. Hurá, tak při nejhorším scénáři máme jeden druh na jídlo (když pan Kozák tvrdí, že sadbový nemoří) no a ten ZAH bude holt na sadbu. Tak se jako kluk z bytovky ptám, má tchán pravdu a dá se sadbový česnek normálně jíst?? Pokusím se „selským“ rozumem odpovědět: NE, ANO. Jak to tedy opravdu je?? P.S. Česnek jsem příkazem dnes zaplatil, i když to byl „dárek k narozeninám“, ale nevím, zda je sadbový nebo konzumní :-) Děkuji za odborné odpovědi a přeji Vám mnoho úspěchů při šlechtění a doufám, že se i díky Vám a také hlavně chováním spotřebitelů, podaří vystrnadit z našich zemí nekvalitní česnek, např. ten čínský apod. Omlouvám se za dlouhé slohové cvičení v dnešní době zkracování, ale chtělo se mi www diskusi trochu oživit, páč se to tu vodbornejma termínama jen hemží (třeba slovo SULKA, znám, tchán ji má někde v dílně schovanou). Česneku zdar a česnekářům zvlášť.