Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Konzumní česnek Zpět na diskusi

    Odhlávkování

    6. 6. 11:59 Zakladatel vlákna: Richard Novák
    Dobrý den. Na Hané už máme taky odhlávkováno.
    Odstraněné květní stvoly.
    6. 6. 17:03 Tereza Hubáčková
    Co děláte s těmi odlomenými hlávkami? Je mi líto je jen tak vyhodit :(
    6. 6. 18:23 Jana Kopecká
    Je to lahůdka, krájím na kolečka, přidávám do salátu, podusím na másle nebo oleji a přidám k bramborám, k masu, marináda na grilování, výborné česnekové pesto s ořechy nebo slunečnicí, část pokrájených výhonků si zamrazím a přidávám i během roku. Jsou výborné.
    8. 6. 13:26 Roman Jurek
    Já mám tady na Vysočině též ve 425 m.n.m. též až na výjimky odhlávkováno, před týdnem jsem to dělal u tchána ve 200 m.n.m., takže naprosto minimální časové rozdíly, sázeno úplně na konci listopadu a on podobně. Hlávky osmahnu na másle, ale jen tu tlustší jemnější část, zbytek dám ke kopřivám do výluhu, mšicím to pak bude ještě více smrdět nebo to jen hodím k čerstvým sazeničkám dýní nebo čehokoliv.

    vlnovník česnekový

    23. 11. 2018 18:17 Zakladatel vlákna: Marie Popovňaková
    Jak ošetřit uskladněný česnek proti vlnovníku česnekovému. Lze napadené  stroučky spotřebovat  při kuchyňské úpravě ?
    24. 11. 2018 12:29 Jan Kozák
    Česnek napadený vlnovníkem můžete klidně konzumovat až do doby, kdy se už Vám to bude zdát konzumu neschopné - budete k tomu mít odpor. Vlnovník čerstvý, vařený ani pečený nijak Vašemu zdraví neuškodí a v chuti ho nepoznáte. Vždyť spoustu jiných roztočů baštíme i s většinou jiných potravin, jenom o tom nevíme.
    Právě z důvodů výskytu vlnovníka česnekového se stává největším problémem skladování česneku v domácnosti. Každopádně musí být v suchu. Rozvoj vlnovníka omezují sušené aromatické rostliny, např. levandule, kopr, máta. Pokud má někdo luční seno, pak je dobrým způsobem skladování v seně. Tím není myšlena hrstka sena, ale pořádná kupa vespod i nahoře.

    Totálně vyšuškaný

    14. 11. 2018 21:19 Zakladatel vlákna: Pavel Dohnal
    Zkusím přiložit foto. Když jsem to dostal do ruky, první moje slova byla - na kompost! Údajně se jmenuje Tristan. Pak jsem tu  vyšuškanou věc rozebral, ona se spíš sama vysypala, a rozpitval jsem ji. Kromě vyschlosti jsem neobjevil jedinou závadu. Zelené srdce tam je, tendence na růst taky, chuť má obstojnou i v hnědém stavu, doporučil jsem zasadit. Byl na vyhození, vsadím boty, že úroda bude vysoko nad 50 %!! 
    123456
    15. 11. 2018 13:57 Karel Karel
    Vy byste , mít takovou sadbu Vy, takovou sadbu sám použil a pak na přesrok čekal co z toho bude? To tak ze zoufalství ne?
    16. 11. 2018 6:33 Jozef Sisak
    Pri dodani takej sadby v prvom okamžiku zlosť , ale ak mate zaujem o danu sortu ,aj taka mizeria vas nezastavi . Viem o čom pišem. Pri nedostatku sadby-  ako sa hovori  " topiaci sa slamky chyta " Sadba nesie znaky nevhodneho skladovania ,teplo a sucho, predpokladam zniženu kličivosť ale aspon sa dostanem do "fajty" odrody. Neviem akoby ste reagoval ak  by ste na zaklade popisu sorty - odrody danu odrodu objednal komplikovane a draho ziskal zo zahraničia a dodane by bolo niečo ine? Aj to  už mam za sebou. V mojom pripade pri diagnoze" cesnak" ide sa ďalej.
    16. 11. 2018 7:36 Karel Karel
    Než takovy sadbový česnek , tak kdyby už nešlo sehnat sadbový česnek, tak použiju česnek konzumní,ale hlavně  od pohledu zdravy česnek. Nejde o zlaté trenky, pokud pán neumírá,  a trva na odrůdě, tak si ji sežene další rok včas a včas namoří aby se mu to nestalo opět. Hospodařit stylem " topiaci sa slamky chyta"? buh žehnej takovému hospodaři. 
    16. 11. 2018 9:11 Jozef Sisak
    Ďakujem za želanie .Použiť konzumny cesnak bez znalosti pôvodu krajiny či odrody nemam zaujem. Aj tuto etapu pestovateľskej cesty mam za sebou. Chybou prezentovanej vzorky je predpokladam zle uskladnenie a nie CHOROBA ! preto nevidim problem v použiti na sadbu. Poškodenie sadby vlnovnikom-- aj na zaklade  odpovedi p. Kozaka po namoreni vysadiť.
    16. 11. 2018 11:25 Karel Karel
    Vy máte zas defenzivní přistup.Tak většinou v okolí vašeho bydliště se určitě najde pěstitel, který není trouba a ví co sadí, případně průmerný uživatel internetových stranek si najde pěstitele na webovych stránkách i s popisem česneku . A hlavní pravidlo je "co se mi nezda tak nesazím  přece   - a i toto tu zaznělo xkrát.  a když je něco poškozené vlnovníkem unosně, čili jen trochu,  je to něco jiného jako ty některé scvrkle chcipačky na fotce. Ale když je vám bližší  "Topiaci sa slamky chyta", sadte jak vám to pasuje. Ale doporučovat někomu druhému takový postup je pane "choré". 
    19. 11. 2018 6:13 Jozef Sisak
    Pan KK.     V  diskusnom prispevku autor vyjadruje svoj nazor ! Ak môj nazor -- to by som urobil ja -- pokladate za chory je to vaš nazor a mate naňho narok . Čo  sa skryva za :" aj tuto etapu pestovaťeľskej cesty mam za sebou ". koľko prace ,  úsilia a peňazí o tom nebudem pisať a obťažovať diskutujucich. Použit konzumny cesnak ako sadbu od pestovaťeľa OK ! kupenu z obchodu to by som zvažoval,  osobne nedoporučujem !
    19. 11. 2018 6:23 Jan Kozák
    A já varuji i před "konzumným cesnakkom od pestovateľa". Před několika lety jsem byl u jistého pěstitele na Mělnicku, pěstoval léta na ploše nějakých dvou tří hektarů. A říkal: "Je-li mokrý rok, tak víc hnije, je-li sucho, hnije méně". Ale to "hnití" bylo háďátko. Nespoléhejte se na vysokou odbornost pěstitelů.
    19. 11. 2018 20:28 Pavel Dohnal
    Pane Karle. Máte správný názor. Ten nešťastný vzorek se mi dostal do ruky od kamarádky a její mama byla nešťastná, zda vyhodit. Udělal jsem obrovskou chybu, že jsem tuto "věc" neposlal do popelnice. Pamatujte, chybami se člověk učí!!! Tak teď se budu dvě sezóny učit, jak paní zachránit pozemek.! Pokud v tom byl vlnovník. Naštěstí dala jen malý řádek, myslím, že zálivka sulkou prospěje a pokud něco vzejde, věřím v těch aspoň 50 %, začnu se zajímat o akaricidy, např. Sanmite 20 WP [eagri.cz.]. Psal jsem i v diskusi, že nedávám do země něco, čemu nevěřím. Na sadbu používám pouze špičkové stroužky bez vady, i třeba malého vzrůstu. Např. z Buchlovic jsem půlku sadbového Vekanu vyhodil už začátkem října. Vyšuškaný. K novým odrůdám na mé zahradě jsem velmi skeptický a vždy je na nějaký čas dávám dostatečně daleko od sebe. S p. Sisakem musím souhlasit, že když máte nebo získáte mimořádný vzorek odrůdy, chcete a musíte pro jeho záchranu podniknout mnohé! Sám jsem byl na pokraji "vymření ' několikrát. A k názoru p. Jána, nezlobte se, ale já raději zasadím kvalitní konzumní, než nepěkný sadbový. Omlouvám se za svůj monolog velkopěstitelům se stvoly do S. Jinak to nejde a moooooc fandím! 
    Jak říkám, česnek je nejušlechtilejší plevel! 
    19. 11. 2018 23:32 Karel Karel
    Dobrý večer pane Kozáku, škoda že jste to nenafotil, dost by mě zajimalo jak takový napadeny česnek hadatkem vypadá, který nejde od pohledu rozeznat od zdravého, nebo jestli by jste neměl foto jiného takové napadeného česneku hadatkem ,případně odkaz na stranky kde takové fotky jsou . Ja měl s nakupem sadbového česneku špatnou zkušenost, velké množství odpadu - vlnovník v pokročilem stadiu a fusarium - od jiné firmy. Tak jsem se vratil k tomu že většinu sadby si nechavam ze své urody a co pochybí dokoupim konzumním od pěstitelů , kde si pro něj dojedu a vidim co kupuju, a naštěstí jsem neměl ještě takovou zkušenost jako Vy s pánem z Mělnicka. proto moje otazka.  Ono má něco do sebe vybírat na sázení nadstandartní velikosti dané odrůdy česneku,  vzledem k tomu že většina chorobami napadenych česneků má napadený kořen  a skrze napadeny kořen do takových velikostí napadený česnek nedoroste, když už by se stalo že by nebyl rozeznatelny od zdraveho. 
       
    20. 11. 2018 12:54 Jan Kozák ml.
    Problém spočívá v tom, že cibuli silně napadenou, deformovanou háďátkem při sklizni vyřadí i laik (důvod poškození sice nerozpozná, vyhodí ji, protože je škaredá). Většina napadených cibulí ale žádné příznaky nemá. Po sklizni bez laboratorního vybavení háďátko nerozpozná nikdo. Natož na fotografii. To dovedou jenom dva lidé na světě, jak jsem vyrozuměl, vy a pan Dohnal.
    Určování kvality česneku podle vzhledu nebo podle velikostí cibulí je metodou úsměvnou.

    Prosím chápejte (i pan Dohnal), že probíhá sezóna, nikdo z firmy nemá čas vést absurdní polemiku o tom, zda dokážete zázračným způsobem stanovit sadbovou kvalitu česneku. Pokud takovou schopností oplýváte, prosím, zašlete svůj životopis na e-mail uvedený v kontaktu. Dobře placené zaměstnání máte jisté, firma tím na každé odrůdě ušetří roky práce.

    Uvědomte si prosím, že je krajně nevhodné na webu držitele práv k odrůdám, jejichž vývoj a udržování je velmi náročný nejen finančně, doporučovat sázení konzumního česneku.
    Stejně tak je nemístné navážet se do zákazníků, kteří možná obdělávají stokrát větší plochy, což zákonitě znamená, že musejí používat jiné metody pěstování.
    Děkuji za pochopení.
    20. 11. 2018 21:47 Karel Karel
    Vážený pane Kozáku mladší, když už něco komentujete bylo by dobré si to přečíst - celé - než na něco reagujete Vaším arogantním  stylem. Nikde jsem jak uvádíte Vy 
    -za 1. nedoporučoval  sazení konzumíniho česneku  -  "Než takovy sadbový česnek , tak kdyby už nešlo sehnat sadbový česnek, tak použiju česnek konzumní,ale hlavně  od pohledu zdravy česnek"  tot vše - trochu rozdíl než jak jste to podal Vy. 
     a za  2. nikde jsem nepsal že dokažu rozpoznat napadenou cibuli hadatkem bez přiznaků , a jestli vám vadí že jsem se na to dotázal, vzhledem k tomu že jsem se s tim nesetkal tak se Vám omlouvám - kdybych se s tím setkal nevědomně jak si myslite VY ,  při mém uvedeném pěstovaní  na svém poli, nemyslite že by přišla zpětná vazba bud to od zákazníků nebo urody v následujicích sklizních? 
     A vrchol Vaší komičnosti mi přijde vaše nabídka prace . Vy si myslite že dokažete platit zaměstnancům lépe než  co dokaže vyprodukovat orná puda v kombinaci s pracovními navyky a vztahem k půdě? Vratte se zpatky na zem pane. 
    21. 11. 2018 8:12 Jan Kozák ml.
    Česnek si sázejte, jakýkoliv chcete, pane Karle. O to nejde. Má reakce se vztahuje na celou předchozí diskusi, ne nutně na váš poslední příspěvek. Podstata mého sdělení spočívá v tom, že je nevhodné zneužívat prostoru producenta sadby k referování o tom, jak je dobré pěstovat konzumní česnek, navíc bez nezbytných znalostí. Byli jste upozorněni, že takové jednání tu není žádoucí. Pokud nechcete respektovat provozovatele diskuse, pokračujte prosím jinam.
    Jsem potěšen, že na vás můj vtip působí komicky.
    21. 11. 2018 17:06 Pavel Dohnal
    Z fotky, bohužel, nepoznám ani háďátko, ani kvalitu, ba ani odrůdu. A kromě toho svého česneku, který mám 19 let, a velmi se s ním napiplám, kupuju občas i sadbový. A velkopěstitele uznávám a obdivuji, stejně jako všechny, co dělají na poli, zvlášť při současných změnách klimatu. Určitě máte hodně práce, ale už jste mi podruhé zbytečně vyčinil za něco, co jsem nenapsal - 8.11. o Bjetinu, teď o háďátku. Nevadí, nic ve zlém. Vůbec se nepovažuji za odborníka, jsem malopěstitel a milovník dobrého česneku!! Proto se ptám, když nevím. Rád se dozvím, každý má právě jiné zkušenosti, jinou hlínu, jiné podnebí, jinou techniku. Děkuji všem za názory. 

    Vlnovník

    28. 10. 2018 18:05 Zakladatel vlákna: Mirek Polanský
    Taky jsem nad tím uvažoval. Ne sadbový ale čenek na uskladnění-konzumní zkusit dát třeba na deset vteřin do mikrovlnky. Česnek se nestačí prohřít ale mikrovlny by zlikvidovaly vlnovníka.
    29. 10. 2018 8:55 Libor Hejduk
    Bylo by to zajímavé jako pokus. Půlku pokusného vzorku takto ošetřit, vzorky izolovaně uskladnit (uzavíratelné boxy) a sledovat vývoj vlnovníka a konzumní kvalitu česneku. A nebo druhá možnost je využít ionizačního záření :-D , které je povolené vyhláškou 133/2004 Sb. , ovšem kdo by to platil, že? 
    1. 11. 2018 19:08 Pavel Dohnal
    Co vlnovnika poslat do kosmu? Složíme se, ESA zajistí pár obletů kolem Kuličky nebo do ISS a budeme chytřejší. Zajímavé nápady pro zkumavkáře, co pane inženýre? Myslím mikrovlnku. Můj názor - do mikrovlnky dávat ohřívat česnek pouze v guláši. Ale mimořádně obdivuji invenci a nasazení famózních lidí. Doufám, že konečně někdo získá tu  Nobelovu cenu. Bude potřeba uchovat národní bohatství, mezi něž česnek patří!! A každý velký úspěch začíná šíleným nápadem! 
    31. 10. 2018 20:02 Jozef Sisak
    Ani do pokusu by som nešiel , problemom je dosiahnutie požadovanej teploty ktora zlikviduje vlnovnika, jej meranie počas činnosti mikrovlnky. Podľa informacii na internete z viacerych zdrojov  likvidačna teplota je na urovni 38-45 st. jej dosiahnutie teply roztok 10-15 min. alebo suche teplo - rura. Sadbovy cesnak mam v zemi už namoreny môžem sledovať kuchynsky , je otazne či skladove priestory mam už zamorene vlnovnikom a tak kuchynsky cesnak bude možno potrebne opakovane ošetriť. Všetko toto je v rovine teorie !!
    Pritomnost vlnovnika -mikroskopicke vyšetrenie .Postup a potrebne vybavenie - veľkosť zvätšenia  nepoznam.  Cely proces je  vyrazne urychleny ako čakať na prejavy škodcu na cesneku.

    Vlnovník česnekový

    28. 10. 2018 17:18 Zakladatel vlákna: Martin Harasim
    Pane inženýre Kozáku.

    Letos vlnovník celkem řádí. Je teprve říjen a kromě vekanu mi už napadl poprvé i místní Rusák.

    Jak to dělají v obchodech že jim vydrží česnek celý rok. Jen studeným skladováním u zemědělce to určitě nebude, protože když koupený česnek nechám měsíce v teple, žádný roztoč tam není. Ozařují ho?
    28. 10. 2018 19:18 Jan Kozák
    U konzumního česneku je to jednodušší (bavíme se o velkoprodukci). Česnek se skladuje ve speciálních skladech při teplotě mírně pod nulou. Tam se dostává hned po usušení a opracování. Při této teplotě vlnovník sice přežívá, ale "spí". Po vyskladnění se krátce otočí v obchodě a i u zákazníka je poměrně brzy spotřebován, takže vlnovník nemá dostatek času ani sil (do doby chlazení se ještě nestačil namnožit), aby se projevil. Toto se dělá v Evropě a Jižní Americe. Z Číny se vozí česnek chemicky ošetřený.
    Sadbový česnek se nemůže chladit, protože by tak předčasně prodělal jarovizaci a hned po výsadbě by vyrůstal.
    Z dotazu není zřejmé, zdali jste trvanlivý česnek, jak uvádíte, kupoval loni nebo před léty, kdy problém s vlnovníkem ještě nebyl nebo aspoň ne v současné míře. Také je rozhodující měsíc nákupu a skutečná země původu.
    29. 10. 2018 5:19 Karel Karel
    Dobrý den pane Kozáku, dočetl jsem se že vyvoj vlnovnika trvá 8 dní při teplotě 33 stupnů, 11 dní při teplotě 20 stupnů a při 6 stupních se jeho vývoj zastavuje, je to nějak takto?  A ten vlnovník přežije neomezeně dlouhou dobu v tom specialním skladě o teplotě pod nulou až do jara kurpřikladu nebo má omezenou životnost ve dnech?
    29. 10. 2018 7:47 Jan Kozák
    Různé zdroje informací se sice rozcházejí v konkrétních dobách vývoje, ale pro nás je důležité, že vlnovník přežívá v tzv. anabióze spolehlivě během celého chladného zimního období. Znamená to tedy, že i po vyskladnění na jaře je schopen dalšího vývoje.

    Přemrzlý česnek

    22. 4. 2018 19:09 Zakladatel vlákna: Miroslav Čivrný
    Dobrý večer, sám jsem si netroufl ale má někdo zkušenost s takto přemrzlým česnekem,jeho konzumací? 
    Přemrzlý česnek
    23. 4. 2018 6:03 Jan Kozák
    Odumřelé stroužky jsou nepoživatelné z chuťových důvodů. Nepoškozené stroužky jsou chuťově i obsahově v pořádku.
    23. 4. 2018 7:06 Jan Kašpar
    Ten česnek není přemrzlý, ale naopak. Jinak je to krásná ukázka Waxy breakdown. Jak z učebnice. Viz např.: http://blogs.cornell.edu/livegpath/gallery/garlic/waxy-breakdown-on-garlic/
    23. 4. 2018 12:36 Miroslav Čivrný
    V tomto případě je to jistě přemrzlý česnek. Do vánoc byl v pořádku. Tuším někdy v lednu (jistý si nejsem) jsem z důvodu klíčení česnek přesunul z bytu ven na balkon (celkem větrno) průběžně kontroloval s tím že až bude chvíle tak udělám pastu. Pozdě, když jsem v jednu chvíli po nějakých mrazech kontroloval tak takhle zesklovatěl. 
    23. 4. 2018 14:30 Jan Kašpar
    Nikoli, tahle fysiologická porucha vzniká díky vysoké teplotě buď při sklizni, mimochodem, neležel nějakou dobu Váš sklizený česnek na prudkém slunci? Nebo při skladování při vysoké teplotě, pokud je nedostatečné větrání. Česnek při sušení a skladování potřebuje kyslík. Pokud ho nemá dostatek zareaguje touhle poruchou. Kolísání teploty vznik voskového vzhledu pouze urychlí v řádu týdnů. Alespoň to tvrdí botanici, vědci z Cornell University. U Vašeho česneku bych si tipnul, že ten tmavý wax vznikl jako první okolo sklizně a ten světlý později jako důsledek skladovacích podmínek.
    23. 4. 2018 17:24 Miroslav Čivrný
    Opravdu musím říct že česnek byl v pořádku usušen na dosti větrané půdě (bývalý seník). Žádný ze 40kg nejeví tyto příznaky a ani zpětnou vazbou se ke mě nedostali tyto informace. 
    Jak jsem psal výše, tyto dva svazky po cca 0.8kg jsem na zkoušku (po předčasném klíčení) přesunul na balkon kde byl vystaven mrazům i více jak -15.
    No uvidíme, musím zkoušet, zatím nemám vychytané ideální místo ke skladování ;-)
    Děkuji za informace ohledně tohoto problému a necháme prostor pro ostatní diskusi(^_-) 
    24. 4. 2018 8:44 Jiří česnek
    Stroužky zmrzli přesně tak to dělá v cibuli molik a vlnovník,tvrdých stroužků si nevšimnou pouze měkých uprostřed většího svazku při vysoké teplotě.Jinak dobře sušený česnek v malém svazku je kámen ,který nezmrzne .
    26. 4. 2018 5:43 Jan Kozák
    Dovolím si nesouhlasit. Takhle skutečně vypadají příznaky voskovitého odumírání stroužků (waxy breakdown), ale musel by to být snímek z konce srpna nebo ze září. Je však možné, že primární impuls mohl být stejný, proto nebyly po přemrznutí znehodnoceny všechny stroužky v cibuli.
    26. 4. 2018 8:46 Jiří česnek
    Jak uvádí Miroslav Čirvný česnek zmrznul přesně podle jeho popisu,se mě to několikrát stalo ve skladu v seníku a boudě ve velkých svazcích . Na roštu a malích svazcích na sadbu v říjnu se mě to nestalo ani za 50 let . Waxy breakdown vzniká ze smrtelných koktejlů hnojení ,česnek umírá už v září.

    agresivita česneku

    26. 1. 2018 23:26 Zakladatel vlákna: Fiala petr
      Pane Kozáku, je možné nějakým způsobem zvýšit agresivitu česneku třeba přihnojením sirných roztoků  (sulka, kumulus, solfatan a pod.) zálivkou záhonu? Děkuji, Fiala
    29. 1. 2018 6:52 Jan Kozák
    Tímto problémem se v současné době také trochu zabýváme ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby. Občas se totiž objeví, že některý pěstitel má česnek úplně slabý, podobně jako je ten z Číny. Na výsledek si ale musíme počkat několik roků, protože se při polních pokusech nemohou nastavit různé podmínky - ty nám nepředvídatelně nastavují jednotlivé roky.

    Zelenání česneku

    23. 1. 2018 9:47 Zakladatel vlákna: Helena Malá
    Dobrý den,
    pokud čenek rozdrtím a smíchám se solí zezelená. Nějaký chemický proces, ale čím to je? Stalo se to mojí známé.
     Děkuji
    25. 1. 2018 19:17 Jan Kozák
    Stejný dotaz se tu objevil před několika lety, ale myslím, že tehdy nikdo odpověď neznal. Já to také nevím.
    25. 1. 2018 21:49 Libor Hejduk
    Našel jsem článek v NY Times: Stručně jde o reakci látek obsažených v buňkách česneku. Po rozdrcení česneku dochází k vzájemným reakcím těchto látek a vytvoření struktury podobné chlorofylu (zelené barvivo rostlin zodpovědné za počáteční fázi fotosyntézy). Přesněji jde o vytvoření tetrapyrolového "kruhu". A barevnost těchto struktur a jiných látek už je otázka na pomezí fyziky a fyzikální chemie, což je obsáhlé téma, ale mimo tyto stránky.
    Odkaz na článek: http://www.nytimes.com/2006/12/06/dining/06curi.html

    uskladněný Vekan časně vyrůstá

    13. 1. 2018 10:53 Zakladatel vlákna: Milan Jandovský
    Dobrý den,
    uskladněný Vekan (časná sklizeň - 2.7.2017 - kvůli polehnutí) už začíná začátkem ledna vyrůstat. Je uskladněn v suchu a při teplotě cca 10 °C.
    Jovan, ani jiné odrůdy uskladněné na stejném místě, to nedělají. Kde dělám chybu ?
    Nebo uskladněný Vekan potřebuje jiné podmínky ?
    Děkuji Jandovský
    Vekan
    14. 1. 2018 16:15 Jana Kopecká
    Dobrý den, podle mne k rašení může přispět i menší počet obalových suknic. A možná to je i odrůdou. Uvidíte co vám poradí pan Kozák.
    15. 1. 2018 6:35 Jan Kozák
    Vekan nepotřebuje jiné podmínky ve srovnání s jinými odrůdami. A chybu také neděláte.  Díval jsem se na náš Vekan a některý už také raší. Délka dormance (vegetačního klidu) záleží na odrůdě, ale i ročníku. Dokonce každý rok se pořadí jednotlivých odrůd, jak jim dormance končí, mění.

    "Zesklovatění" stroužků česneku

    19. 3. 2017 10:51 Zakladatel vlákna: Mirek
    Pěstujeme česnek pro vlastní potřebu bez problémů řadu let. Aktuálně jsem zjistil u několika velkých palic měkké stroužky. Po rozdělení a oloupání jsou některé stroužky "zesklovatělé" a mají okrovou barvu.Česnek skladuji zavěšený na dobře větrané a suché půdě.Nevím, jestli se tak stalo skladováním nebo je to projev nějaké choroby česneku.
    19. 3. 2017 17:56 Jan Kozák
    Tyto sklovité stroužky jsou namrzlé, nejde o žádnou chorobu.

    Nová jarní sadba

    5. 3. 2017 18:34 Zakladatel vlákna: Martin1
    Dobrý večer, mám v plánu dosázet zbytek plochy pro česnek teď na jaře. Mám na vás dotaz, máte nějakou sadbu k prodeji teď na jaro, nebo se u vás nechal popřípadě koupit konzumní česnek a použít jako sadbu? Doma ještě mám Bjetin (ten se na mých těžší půdách osvědčil), ale už jsem dvakrát použil z úrody na sadbu a mám strach aby nebyla menší úroda, když už je to takhle déle. Nechal by se popřípadě použít i tento můj starší? Děkuji za radu.
    5. 3. 2017 20:17 Jan Kozák
    Ani sadbu ani konzumní česnek už na skladě nemáme. Pokud chcete sázet, nezbývá Vám jiná možnost, než použití vlastního výpěstku. Výnos však už bude pravděpodobně nižší.
    5. 3. 2017 21:41 Martin1
    Nechala by se ta "ztráta" vhodným hnojením a celkově péčí srazit na co možná nejmenší? Popřípadě jaké postupy by jste doporučil? Děkuji za odpověď.
    7. 3. 2017 19:24 Jan Kozák
    Intenzivní péče udělá svoje. Zbytečné zvyšování dávky hnojiv nemá smysl, protože rostlina si vezme jenom tolik, kolik potřebuje. Důležitá je v době sucha závlaha. Samozřejmě pomocné látky, které zlepšují kondici rostlin, např. lignohumát, Vám pomohou.

    Černý česnek

    11. 1. 2017 15:09 Zakladatel vlákna: Sankarsky
    Dobrý den pane Kozák,
    česnek konzumuji celý život, pokud to jde tak ten český ... a šmakuje mi. Nedávno jsem objevil jakousi asijskou variantu úpravy česneku, které se říká černý česnek. Zkoušel jste jej někdy vyrobit, ochutnal jste jej? Jaký máte na tuto úpravu názor? Děkuji
    11. 1. 2017 20:36 Jan Kozák
    Na Slovensku jsem jedl zelený med. Ale černý česnek neznám.
    12. 1. 2017 6:25 Jaromir Vyskala
    Cerny cesnek byl objeven v Korei.
    Dela se ve specialnich masinkach, pri urcite vlhkosti a teplote (60-75C), po dobu jednoho mesice. Cesnek projde v machince Maillardovou reakci a po triceti dnech vytahnete cerny cesnek.
    Cerny cesnek ma nizkou hladinu Allicinu, ale ma velke mnozstvi antioxidantu a sirovych slozek (zejmena s-allylcycteine). Vedci rikaji, ze cerny cesnek potlacuje cholesterol lepe a rychleji nez cersty cesnek. Rovnez jsem se docetl, ze nejaky Japonec po jednom tydny konzumace cerneho cesneku (0.5 hlavky denne), vylecil jeho Lupenku.
    Struktura tohoto cesneku je gumova, chut nasladla s prichuti sojove omacky a trochou octu.

    přemrzlý česnek

    11. 1. 2017 8:24 Zakladatel vlákna: Jana
    Dobrý den, česnek pověšený na půdě mi bohužel zmrznul. Můžu ho ještě nějak zachránit? Děkuji
    12. 1. 2017 10:09 Jan Kozák
    Po rozmrznutí je česnek znehodnocen. Možná by tu bylo řešení. Někteří lidé skladují oloupané stroužky v mrazničce a podle potřeby je odebírají a ihned spotřebovávají. Možná by bylo řešením venku zmrzlé cibule uskladnit v mrazničce (ale nemohly by mezi tím rozmrznout).
    21. 1. 2017 11:36 Antonín Tesař
    Já na chalupě skladuji česnek paličák ve zděné nevytápěné kolně, zavěšený ve svazcích. V Brně jej uchovávám v palicích uložených na suchém místě, bez přístupu přímého slunce v plátěném pytlíku zavěšený na otevřeném balkoně. Pokud jej po zmrznutí nechám přirozeně (bez zahřívání a přemísťování) rozmrznout, tak se mu nic nestane a používám jej až do jara resp. do další sklizně. V kolně jsou teploty cca o 5°C vyšší než venku -letos tedy cca -10°C a na balkoně až -15°C. Podstatou tedy asi bude pomalé, přirozené rozmrzání. Možná by bylo dobrá si to na malém vzorku česku vyzkoušet.
    Ke skladování česneku jsem také vyslechl radu, že je možné jej skladovat jako kytice ve váze s dlouhými stonky a palicemi nahoře. Takto jej údajně lze skladovat přes celou zimu teple v kuchyni až do nové sklizně.

    použití namořené sadby v kuchyni

    21. 11. 2016 20:23 Zakladatel vlákna: Dana Machalová
    Dobrý den.Namořila jsem v Sulce více stroužků,než jsem nakonec spotřebovala.Je možné je použít v kuchyni?Nikde jsem to tady nenašla,děkuji
    21. 11. 2016 21:45 Jan Kozák
    Namořený česnek určitě do kuchyně nepatří.

    Český domácí česnek

    16. 11. 2016 9:54 Zakladatel vlákna: Petr Holub
    Mám dotaz, má tato firma Hradecký-Mihulová česnek Bjetin od Vás a je opravdu český? Děkuji za odpověď.Holub
    16. 11. 2016 20:06 Jan Kozák
    Pracoviště Hradecký-Mihulková nakupuje sadbu u nás, jsou to slušní lidé, za jejich serióznost bych dal ruku do ohně.

    skladovatelnost česneku

    23. 9. 2016 12:46 Zakladatel vlákna: Antonín Tesař
    Dobrý den.
    Dovoluji si požádat o informace o konkrétní skladovatelnosti následujících odrůd: Anin, Anton, Bjetin, Blanin II, Džambul, Havel, Lukan, Záhorský II. Popis česneků bez údaje o skladovatelnosti nebo nekonkrétní údaj o skladovatelnost:"dobrá, vysoká, velmi vysoká ..." se mi jeví jako nedostatečný. Jsem si vědom, že při nedodržení standardních podmínek skladování může tato doba kolísat.
    23. 9. 2016 21:21 Václav Kozák
    Dobrý den, bohužel ke skladovatelnosti není možné uvádět konkrétnější údaje, protože skladovatelnost se mění nejen způsobem skladování, ale i výživou a průběhem počasí v daném vegetačním období. Skladovatelnost pak může významně kolísat (např. odrůda Bjetin může jednomu pěstiteli při skladování na stejném místě jednu sezónu vydržet do dubna, druhý rok do července).

    Jednoduche zordruzovani cesneku

    6. 9. 2016 19:47 Zakladatel vlákna: Jaromir Vyskala
    Pro ty, kteri tento trik neznaji a chteji si usnadnit praci s rozdruzovanim cesneku.
    Cesnek uchopite trema prstama, jak vidite na prilozene fotce a prudce uhodite palici o stolni desku. Palicka vam vybehne, tu vytahnete a rozdelovani je pak velmi jednoduche. Tato metoda vs
    6. 9. 2016 19:51 Jaromir Vyskala
    Tato metoda vsak plati pouze pro cesneky ze skupiny Porcelanovych (Dukat, ap)
    7. 9. 2016 21:24 Hana Kopecká
    Šikovný trik ráda vyzkouším:-)

    Jovan

    26. 7. 2016 18:01 Zakladatel vlákna: Michal gmitro
    Dobry den,chcem sa opytat cim je cesnak napadnuty,alebo ci to moze byt zlym susenim je vhodny na konzum?
    26. 7. 2016 18:08 Jan Kozák
    Na snímku není nic, co by bránilo schopnosti konzumu.

    Co to je ?

    25. 7. 2016 15:16 Zakladatel vlákna: Aleš Panocha
    Dobrý den. Na letošní sklizni česneku jsem zaregistroval, nějaké anomálie. Na první fotce je vidět, jak palice mají na sobě žlutooranžové stopy čehosi. Na druhé fotce je stroužek(omlouvám se za kvalitu) s nějakýma otlačeninama. Chtěl jsem se zeptat, co to je a zda se takto použitý česnek dá použít ke konzumaci či k výsadbě. Děkuji

    Panocha
    25. 7. 2016 22:15 Jan Kozák
    To cosi ze snímku neidentifikuji. Otlačeniny na druhém snímku nevidím, je tam zjevné mírné napadení fuzáriem. Všechno je schopné konzumu. Sadbovou kvalitu takto neposoudím.

    Sklerociová hniloba česneku

    24. 7. 2016 11:26 Zakladatel vlákna: David M.
    Dobrý den,
    letošní česnek jsem měl pravděpodobně napaden sklerociovou hnilobou (viz foto - bohužel týden po sklizni, takže to není tak dobře znatelné). Je mi jasné, že znovu sázet česnek nelze. DÁ SE ČESNEK NAPADENÝ SKLEROCIOVOU HNILOBOU KONZUMOVAT? Podotýkám, že na pohled je napadený jen na povrchu, ale vím, že plísně obecně "pronikají dovnitř" napadené plodiny, aniž by to bylo viditelné. JAKÁ JE PŘÍPADNĚ SKLADOVATELNOST TAKTO NAPADENÉHO ČESNEKU?

    Děkuji David
    24. 7. 2016 20:20 Jan Kozák
    Pokud byste mi někdy brzy ráno nebo večer zavolal, měl bych nějaké doplňující otázky, abychom se ubezpečili o správném určení choroby.
    Při napadení česneku bílou sklerociovou hnilobou (bývá to zjevné na přelomu května a června) je třeba všechny rostliny s příznaky napadení vytrhat a zlikvidovat, ale ne paří do kompostu ani do biologického odpadu v obci. Okolní rostliny do vzdálenosti aspoň 60 cm rovněž sklidit, očistit od vnějších suknic (ponechat jen jednu) a rychle usušit a bez problémů konzumovat. Většinou to stačí, takže ostatní rostliny vydrží do normálního termínu sklizně. Ale i ty je vhodné hned po sklizni očistit na jednu suknici, usušit a dále uchovávat v suchu. Tyto cibule jsou bez problémů konzumu schopné, běžně skladovatelné. Skladujte v suchu.

    Konzumní česnek

    17. 7. 2016 18:31 Zakladatel vlákna: Radek Koukal
    Dobrý den, plánuji objednávku sadby, ale rád bych vzal i nějaký konzumní česnek ideálně Benátčan kvůli své trvanlivosti. Je možné jej u Vás také objednat?

    Děkuji za odpověď
    18. 7. 2016 15:01 Jan Kozák
    Správný dotaz.
    My sadbu s konzumním česnekem nekombinujeme, ale obraťte se na naši dceru v Holicích (www.skalnicky-cesnek.cz). Ta nabízí konzumní česnek, ale v případě zájmu přidá i sadbu (tu má samozřejmě od nás).

    Hadatko

    30. 6. 2016 19:33 Zakladatel vlákna: Martin Lokaj
    Dobry den, tento rok sa mi na par rastlinach pravdepodobne objavilo hadatko, ako sa sprava hadatko ked uz nie je cesnak v zemi? Je stale aktivne? Myslim tym, ze ci cesnak vybraty zo zeme mozem ususit a konzumovat alebo vsetky podozrive rastliny zlikvidovat? Ak by som si nechaval zdanlivo nenapadnute rastliny ako sadbu na dalsi rok, a hned po vysuseni namorim cesnak v sulke, zabije to hadatko tak isto ako vlnovnika? A este jedna otazocka ak morim cesnak v sulke hned po vysuseni(aby som predisiel napadnutiu vlnovnikom) tak po opetovnom osuseni a uskladneni ho mam morit v Rovrali pred vysadbou? Alebo aky je postup ak chcem morit aj v sulke aj rovral? Dakujem.
    30. 6. 2016 21:13 Jan Kozák
    V suchém česneku Vám škodu dělat nebude. Všechno, co vypadá schopné konzumu, využijte v kuchyni. Ale pozor, slupky nepatří do kompostu.
    Sulka Háďátko nezničí, určitě si pořiďte novou sadbu.
    Postup moření, který uvádíte, je správný. Rovralem se moří těsně před výsadbou.

    Dotaz

    20. 6. 2016 16:41 Zakladatel vlákna: Lukašová Jiřina
    Dobrý den chci se zeptat jestli se muže sadbovy česnek konzumovat? Jaký je rozdil mezi paličakem a nepaličakem?Děkuji
    20. 6. 2016 18:25 Jan Kozák
    Sadbový česnek můžete bez obav konzumovat, do prodeje jde sadba, která nebyla nijak chemicky ošetřená.
    Paličák a nepaličák? Je to jednoduché. Paličák tvoří palici, nepaličák ne. Palice je květenství s květy a pacibulkami.

    napadeni česneku

    16. 6. 2016 12:40 Zakladatel vlákna: navratil
    Dobrý den v česneku jsem objevi kolo pruměr 2m česnek usychá od spodu.Pri vykopáníje česnek od korenu otevřený nahnědlý a hnije.Mužete mi prosím řict o jakou chorobu se jedná zda zdravý česnek mohu jist a použít na sadbu a co tet stěmi uschlými česneky udělat zda vykopat a vyhodit nebude se to napadení rozrustat nerad bych přišel o vše a co mám prosím udělat s pudou po sklizni děkuji Navrátil Jozef
    17. 6. 2016 6:40 Jan Kozák
    Podle prvních dvou snímků se jednoznačně jedná o napadení háďátkem zhoubným. Zdravý česnek můžete klidně spořádat, ale určitě nepoužít na sadbu. Více se o tom dočtete níže, už to tu bylo.

    Zápach

    27. 4. 2016 14:33 Zakladatel vlákna: Natália
    Skúšali ste, ako odstrániť nepríjemný zápach cesnaku podľa tohto? Funguje to? http://www.foodfest.sk/tajomstva-v-kuchyni/cesnak-liek/
    12345Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne