Ondřej má recht. Jen to trochu doplním.
Namočením do vody (i do roztoku mořidla) česnek rychleji "startuje". Jakmile se probudí životní pochody, aktivují se i obranné mechanismy v rostlině, která má pak větší sílu bránit se útoku chorob. Pokud volíme pozdní výsadbu, je vzhledem k nízkým teplotám útok chorob minimální, při namočení před výsadbou je obrana maximální. Z výsledků pokusů pana Ing. Havránka, CSc., dej mu Pámbu věčnou slávu, si troufám tvrdit, že při moření má větší význam voda než chemie. Toto se týká ochrany proti chorobám, nikoliv proti škůdci roztoči vlnovníku česnekovému. Na něj nejspolehlivěji účinkuje právě Sulka. Pokud se v ní moří už na přelomu srpna a září, je možné mořit až tři hodiny. Moří-li se těsně před výsadbou a nejsou ještě narašeny kořeny, může se mořit dvě hodiny, jsou-li už kořeny narašeny, mořit raději pouze jednu hodinu. Pokud vlnovník v sadbě není (příznaky jsme popisovali před několika dny), pak bych doporučoval pouze vodu. Je to nejlepší z pohledu ekologa i ekonoma.