Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Český česnek Zpět na diskusi

    Legislativní definice českého česneku.

    26. 8. 2018 18:58 Zakladatel vlákna: Filounek Jaroslav
    Dobrý podvečer všem česnekářům. Jsem dlouholetý čtenář časopisu Zahrádkář a též klient odběratel česneku od šlechtitelů Kozákových. V posledním čísle č.9 Zahrádkáře na str. 51 je inzerát jedné nejmenované firmy kde uvádí že, cituji: Český česnek podle legislativy je ten, který je vypěstován v České republice. Toto je nesprávný názor který klame čtenáře. protože český česnek je ten, který je vypěstován v Česku a hlavně je ČESKÉHO PŮVODU. Mám pravdu pánové Kozáci?
    28. 8. 2018 9:01 Jan Kozák
    Bohužel pravdu nemáte. Označení český česnek nemá ochrannou známku. Sice jsme se o ni snažili, ale nedokázali jsme český česnek jednoznačně definovat (u kmínu nebo máku to měli jednodušší). Proto je český česnek každý, který byl vypěstovaný na území České republiky. Podobně jako třeba česká jablka. Znamená to tedy, že např. česká odrůda vypěstovaná na Slovensku nemůže být označena jako český česnek.
    28. 8. 2018 9:32 Jan Kozák
    Na uvedeném inzerátu mi vadí něco jiného. Na plagiátorství jsem imunní. Konečně kde jinde mají brát moudra než u nás. Ale poznámka, že by si Francouzi pro svůj stůl nepěstovali nic špatného je zavádějící. Protože český a francouzský stůl nejsou totéž. Takže k podnadpisu inzerátu: ostatní česnek není špatný, ale je jiný a patří na stůl tam, kde je doma.

    Report z budějovického výstaviště

    26. 8. 2017 16:05 Zakladatel vlákna: Libor Hejduk
    Krásný den přeji.
    Teprve letošní rok jsem se začal pořádně zajímat o poctivý český česnek a někdy v první polovině srpna jsem si vzpomněl na certifikovanou sadbu. Pan Kozák sice už měl beznadějně vyprodáno, ale narazil jsem na eshop, kam dodává sadbu a ještě ji měli. Takže jsem prolezl velkou část diskuze, celé stránky, všechno kolem pěstování a odrůd, a na podzim se pustím do pěstování. Proč ale píši. Nemám momentálně dotaz, ale chci poreferovat o nabídce na výstavě Země Živitelka. Z celého výstaviště jsem našel jen jeden stánek, kde jsem cítil jistotu toho, že dostanu opravdový český česnek. Stánek prezentující kraj Vysočina nabízel odrůdy Vekan a Bjetin. Krátce jsem podiskutoval s obsluhou a také měli problém se suchem, proto měli malé cibule. U ostatních prodejců, myslím, že v lepším případě měli česnek vypěstovaný u nás z necertifikovaných odrůd, z cizího česneku, v horším česnek dovezený. Cibule měli celkem velké. Chápu, že "neodrůdový" popř. krajová odrůda může být výborná, ale nikde nemáte jistotu toho, co kupujete. Ale s obsluhou stánku kraje Vysočina jsme se shodli, že nemůže jít o český česnek.
    Děkuji 
    26. 8. 2017 20:52 Jan Kozák
    My jsme letos Zemi živitelku museli vynechat jako účastníci i jako návštěvníci. Třebaže jsem to neviděl, shodnul bych se s Vámi i obsluhou stánku z kraje Vysočina.

    Neexistující odrůda

    14. 8. 2017 20:13 Zakladatel vlákna: Seitl Jiří
    Dobrý večer, dnes jsem zakoupil v Lidlu balení česneku - odrůda THERANO, země původu Česká republika. Ani Google však tuto odrůdu nenašel.. Jedná se o podvod? Děkuji.
    17. 8. 2017 7:03 Jan Kozák
    Říká se tomu klamání spotřebitele. Ve Společném katalogu odrůd druhů zeleniny (toto je oficiální název dokumentu) odrůda tohoto názvu není, to znamená, že ani neexistuje. Stejné je to i s "odrůdou" Violeta.

    pokles poptávky po českém česneku?

    22. 4. 2016 10:16 Zakladatel vlákna: Karel Pokorný
    Dobrý den pane inženýre Kozáku. Dnes jsem slyšel v rádiu, že jeden z největších pěstitelů česneku v Dolní Němčí skončil s touto komoditou prý z důvodů, že nemohl konkurovat levnému česneku ze zahraničí a také snížením poptávky. O levném česneku z ciziny se tu vyjadřujete dosti obsáhle, můj dotaz ale zní, zda máte i Vy nějaké signály o aktuálním snížení poptávky v ČR po kvalitním českém česneku? Děkuji za odpověď
    23. 4. 2016 8:06 Jan Kozák
    Naopak, poptávka po českém česneku je natolik vysoká, že se prodává i "český česnek", který vyrostl jižně od Pyrenejí. A toho se prodá určitě víc, než toho, který vyrostl v ČR.
    Agro Okluky v Dolním Němčí zůstalo jediným velkým producentem česneku (i když ani ne na 10 % původních socialistických ploch), kteří ho pěstovali i v době "čínské okupace" českého česnekového trhu, kdy se "čína" prodávala v akci za 19,90. Vstup do EU už neustáli.

    nesadbový česnek

    29. 2. 2016 12:23 Zakladatel vlákna: Fröhlichová Olga
    Dobrý den,pane inženýre,chtěla jsem se zeptat,jestli v tuto dobu by se dal u vás koupit nesadbový česnek ke konzumu.V Brně jsou k mání jen španělské.Děkuji za odpověď.Fröhlichová
    29. 2. 2016 14:10 Jan Kozák
    V současné době je sklad už úplně prázdný. Obdobně je na tom i dcera v Holicích (www.skalnicky-cesnek.cz). Ačkoliv se i nyní v některých obchodech objevuje česnek označený českou vlaječkou, tak u nás většinou vypěstovaný nebyl.
    29. 2. 2016 19:54 Fröhlichová Olga
    Děkuji za odpověď,nějak to budu muset vydržet s čímkoliv do budoucí sklizně.Fröhlichová

    vhodné organické hnojivo

    3. 2. 2016 13:36 Zakladatel vlákna: Anna
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat..

    neplánuji vypěstovat nějaké převratné množství česneku, každý rok zasadím pár stroužků "českého" česneku, který v komoře začne sám od sebe vybíhat (což je z mého hlediska dobré znamení; jde zřejmě o česnek - jak jsem se dočetla - francouzské odrůdy pěstovaný v ČR, ale já jsem s jeho chutí spokojená, narozdíl od všech jných, co jsou běžně na trhu..hrůza), vysazuji buď na podzim nebo na jaře, zimu zatím vždy přežil.. a jádro mé otázky je, jakým "bio" hnojivem/přídatkem materiálu mu přilepšit. Má dobrou chuť (nebo alespoň mě chutná), ale malou cibulku. Mohu to nějak ovlivnit vyhnojením, nebo nutně potřebuju sadbový česnek/kde se dá sehnat?/stálo by za to, v mém případě, sehnat někde kvalitní sadbu? Má zahrada je 450m.n.m., otevřená JZ, SV krytá horami, půda hlinitopísčitá, úhrn srážek nadprůměrný, dobrý odtok, půdu vylepšuji dřevěným popelem, kamennou moučkou dolomitického vápence, kompostem, hnojem, plodiny střídám..
    Prosila bych o radu, jak si vypěstovat alespoň pár palic dobrého voňavého česneku :)
    3. 2. 2016 17:47 Jan Kozák
    Tak dlouhý dotaz si zaslouží i dlouhou odpověď. Tož asi tak:
    Pokud Vám česnek v komoře vybíhá už na podzim, pak to asi nebude francouzská odrůda vypěstovaná v ČR, ale spíš dovoz ze Španělska nebo Argentiny. Ale to není pro Vás zdánlivě důležité, na to jste se neptala. Ale ono to možná je důležité podle popisu polohy Vaší zahrady. V nadmořské výšce 450 metrů bude skutečně jistější pěstovat české odrůdy. Podle toho, co dáváte pěstovaným rostlinám "na talíř", se dá předpokládat velmi dobrá půdní úrodnost. Pokud jste spokojená s výnosem jiných zelenin, pak děláte všechno dobře. Česnek patří do druhé trati, tedy jako následná plodina po té, která byla hnojená hnojem. Je možné mu ještě přilepšit kompostem.
    Kvalitní sadbu česneku seženete v zahrádkářských prodejnách (ale zdaleka ne ve všech) nebo si ji můžete objednat od 1. května u nás přes formulář na tomto webu. A vybírejte si z paličáků Bjetin nebo velkostroužkový Havran, z nepaličáků Lukan nebo Záhorský II. Tyto odrůdy dávají spolehlivé výnosy i v místech, kde se česneku "tradičně nedaří".

    český česnek

    11. 9. 2013 15:32 Zakladatel vlákna: Ludmila
    Dobrý den,jak projíždím vesnicemi na Moravě kolem Kyjova i Hodonína je vidět u silnice cedule s nápisem "český česnek" a věřím že je to skutečně nefalšovaný český,protože několik mých známých česnek pěstuje a bohužel není na něj odbyt.Proč ho nanakupují výkupy jak to bylo dřív a když byl přebytek tak bylo po problému.Je nějaké řešení?
    12. 9. 2013 9:50 Jan Kozák
    Řešení by určitě bylo, ale asi není politická vůle. Kdyby stát za naše daně chránil své občany od podvodníků, kteří prodávají španělský česnek za český, pak by se ten skutečně český prodával bez problémů. Jen si vezměte loňský rok, kdy většina česneku u nás zmrzla, přesto tolik "českého" česneku nikdy nebylo. Dá se předpokládat, že takto bylo oklamáno kolem devadesáti procent obyvatel, to je devět miliónů. A stát mlčí.

    Česnek za 155 kč

    18. 7. 2013 15:29 Zakladatel vlákna: Stanislava Moravčíková
    V Praze se prý sežene český česnek za 155kč/kg. Je to možné?
    18. 7. 2013 22:20 Jan Kozák
    Myslím, že česnek český nebude, podvodník ano.

    15. 7. 2013 12:32 Zakladatel vlákna: Stanislava Moravčíková
    Dnes se u nás stavil kupec na česnek, a snažil se mi nabulíkovat, že na Litoměřicku, se prodává český česnek za 60kč/kg, a že je česneku habaděj. Co vy na to pěstitelé? To byl ńákej vychcánek. !!!!
    15. 7. 2013 14:30 josef
    To byl vychcánek a takovejch bude víc.
    15. 7. 2013 17:24 filip
    Taky si to myslím.. Osobně si myslím, že českého česneku je málo. Ano česneku je hodně, ale spíše nekvalitního (čínského). Můj názor

    Certifikát česneku.

    5. 7. 2013 21:07 Zakladatel vlákna: Filounek Jaroslav
    Pane inženýre ještě jeden dotaz. Je možné ještě požádat o certifikát česneku za účelem prodeje? Sklidil jsem právě Vekan, Slavin čeká na vytažení a s úrodou jsem velmi potěšen. Ještě nikdy jsem nesklidil takovou úrodu z tak malého množství ( sazeny 3 kg/odrůdy. Děkuji
    6. 7. 2013 8:04 Jan Kozák
    O certifikát si ještě požádat můžete. Stačí vyplnit žádost na www.certifikat-cesneku.cz.

    POZOR: http://www.cesnekodpestitele.cz/

    3. 7. 2013 20:25 Zakladatel vlákna: František Kulhánek
    Dobrý den pane Ing. Kozáku a všichni příznivci kvalitního českého česneku. Rád bych se podělil se zkušeností s tímto pochybným překupníkem. Jeho jméno je FILIP JANDA(26 let -Liberec). Když jsem viděl jeho webové stránky,fotky a přečetl spoustu nesmyslných textů, nevydržel jsem a musel jsem mu napsat. Sám mi odpověděl na mé otázky: ,,Proč na fotkách není český česnek, proč nemá vypsané odrůdy a proč má na fotce pneu secí stroj na kukuřici?´´Proč nemá jedinou fotku jak pěstoval, popř. sklízel?? Odpověděl: Že pěstuje česnek francouzský a španělský a že ho může prodávat jako český. Ale přijde mi to jako ,,klámání spotřebitele´´. Tak snad všichni chceme české odrůdy a ne nějaké zmetky z ciziny ještě z rukou překupníků. Na závěr bych chtěl říct, že si vážím práce pana Kozáka a celé jeho rodiny. S pozdravem František
    3. 7. 2013 21:45 Jan Kozák
    Všechno, co jsem do dnešního dne viděl označené jako kvalitní český česnek od pěstitele, bylo vypěstováno ve Španělsku. Tož nevím; je pan Janda podvodník nebo oběť podvodu?

    Už je to tady...

    30. 4. 2013 8:08 Zakladatel vlákna: Petr Štěpánek
    Dobrý den – čekám u auta na ženu a padl mi do oka velký stánek se zeleninou. A hle konečně letošní česnek. Na pohled opravdu nádherný a ještě z něj kapala míza. Nápis ,, letošní česnek z Moravy“. Ač vím, že je to blbost- tak jsem jeden kousek koupil. Na místě ochutnávám a prodejce to začal na mně chrlit. To je síla co…vemte si více…jde na dračku…za 180 kč to je zadarmo…...Nechal jsem se zatáhnout do hovoru a zjistil, že jsou kluci na nás připravení. Po mém shrnutí všech proti-proč to nemůže být z Moravy- a že bych mohl podat podnět ke kontrole --- mi zlehka argumentoval. Takových už bylo a nikdo nic nezmohl, já nakupuju z foliaku—nemám označení český,moravský ….atd. Na závěr povídá: vše je přesně, čerstvý je a beru ho ze skladu na Moravě..je tedy z Moravy!!Jo a nechcete nové brambory z Polabí???
    Odešel jsem a jedno je jisté, že nakupovat český můžeme až tak koncem června, ale jistotu nebudeme mít nikdy, ale to už bude ten stejný za 270kč…..Kuchařky nakupovaly vesele dál a pán si mastil kapsu.
    Každý nemá šanci najít si svého pěstitele a Ti darebáci zatím vedou!!
    30. 4. 2013 10:10 Jana Kopecká
    Dobrý den, i já takové už potkávám, v obchodě se zdravou výživou jsem zatím pohrozila jen SZPI, ale zajdu se tam juknout a jinak je hlásím. Jen nevím, je lepší k hlášení připojit fotku? Když to bude bezpečné, přece jen netoužím dostat pár facek. Na druhou stranu jsem výřečná a šíleně mi vadí tito podvodníci, kteří parazitují na naivitě lidí a hlavně na poctivých pětitelích. Kudy chodím, tudy dělám osvětu, kdy se sklízí česnek, že není možné, aby to byl český atd. Překvapuje mne, že na to lidé skáčou, když nerozumím, hledám na netu či se zeptám odborníka... a nebo holt platím za nevědomost. Takže apeluji i na ostatní česnekové nadšence, když budeme aktivně hlásit podněty na SZPI a ti šizunkové nebudou mít tolik klidu, máme šanci.
    30. 4. 2013 20:41 Jan Kozák
    Fotku k tomu nepotřebujete. Dávejte podnět na SZPI, tedy přes jejich stejnojmenný web. Je zbytečné hádat se s darebáky.

    Sklizeň

    29. 4. 2013 1:40 Zakladatel vlákna: Jana
    Dobrý den, koupila jsem údajně letošní česnek z Moravy - je možné, že je to skutečně náš letošní česnek, nebo jsem naletěla?
    Děkuji za odpověď.
    29. 4. 2013 6:17 Jan Kozák
    Ti darebáci jsou ve svých lžích stále vynalézavější. Pokud česnek vypadal dost čerstvě, pak byl asi z Egypta. Náš česnek bude asi za dva měsíce. Na jižní Moravě má česnek náskok tak dva tři dny. Zrovna tak je blbost česnek ze skleníku nebo foliovníku. Doporučuji podat podnět ke kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

    Nepoctiví prodejci

    20. 4. 2013 20:32 Zakladatel vlákna: Martin Harasim
    Pěkný den

    Náhodou jsem nahlédl na prodej-cesneku.cz a garmez.cz a stránky jsou již zablokované. Jedná se o podvodníky prodávajíc zahraniční česnek, který deklarovali jako český. Byli nahlášeni na SZPI 15.1. Myslím, že na webu se ještě další nepoctivci najdou, proto nešetřme je, bandu.
    22. 4. 2013 20:42 Hana Kopecká
    Souhlasím s vámi, také jsem si všimla, že stránky již jim nefungují. Já jsem letos rozhodnutá, že všechny šizunky budu hlásit na SZPI at se činí za nás. Protože současný stav handikepuje poctivé prodejce i pěstitele. Je potřeba se bránit, at už jako konzument, nebo pěstitel a čím více nás bude tím lépe. Už jsem minulý týden viděla dva drzouny co tvrdily že mají čerstvý český česnek...údajně ze skleníku, haha. Na Havelském trhu, měla paní na ceduli pouze čerstvý česnek, o tom že je prý český mi řekla mezi řečí. Upozornila jsem ji, že je to holý nesmysl, a že svému dodavateli nalítla. POkusím se je vždy aspon vyfotit a hned podat podnět na SZPI.
    22. 4. 2013 21:52 Martin Harasim
    Já si stojím za svým a podvodníky budu taky hlásit dále. Lepší než jen o nich pohodlně brblat a stěžovat si.

    jaký certifikát ?

    2. 4. 2013 8:58 Zakladatel vlákna: Petr Štěpánek
    Sleduji tuto diskusi a je mi smutno. Po procesu likvidace pěstitelů česneku u nás, se našlo pár jedinců, kteří vložili energii, čas a velké úsilí na to, aby český česnek zůstal zachován. Dokázali osvítit spotřebitele, aby jej kupovali. Podařilo se. A hle na tuto vlnu naskočí podnikatelé, kterým jde prodejem zahraničních odrůd, přece o český česnek. Legislativa pro něj udělá maximum a nastaví pravidla tak, že---,,,,,-4. Pokud by se zde čínskému česneku dařilo a byl by chuťově srovnatelný, tak by se dal certifikovat, aniž byste musel říkat, že je to krajová odrůda. Nicméně krajovou odrůdou se česnek stává již po několika letech pěstování v dané lokalitě. …..Vždyť přece 3. Některé Italské a další česneky jsou co se týče chuti výraznější a kvalitnější než typické české odrůdy. Ale to už ví asi také každý.““““
    Pan Kozák moc dobře ví, že----cituji----,, Vyjádřit se o něčem, že je chuťově kvalitnější, je dost problematické. Každá odrůda (a nejen česneku) je chuťově více nebo méně odlišná od ostatních. Ale je třeba mít na paměti, že krajové odrůdy česneku se vyvíjely po staletí. Jejich chuť odpovídá chuťovým návykům dané oblasti. Proto jsou italské česneky jiné než české nebo francouzské.“
    To co se dováží se přece stále označuje, jako český česnek pak se dá cedulka moravský česnek a cedulka sadbový – krajová odrůda Violeta a pod. Kontrolní orgány to nezvládají . Tak tedy zlegalizujeme zahraniční odrůdy, otočíme je na pozemku, certifikujeme a hned je českého česneku víc a hlavně, za patřičnou cenu. Třeba čtvrt kila nesušeného za 69 kč. Jakmile dostane certifikát – hned mohou jít vagony třeba z Francie-- je podobný --- a hurá český spotřebitel zachrání tamní pěstitele. Spotřebitelé vědí, že český patří k nejlepším a tak jakmile bude psáno, že je český – hned rádi zaplatí vyšší cenu / podnikavci si mohou namastit / a český zemědělec bude nakonec zase jenom čučet. Kdybych to mohl ovlivnit – tak pouze certifikát na opravdu českomoravské odrůdy a u ostatních důslednost při označování ---třeba---Španěl,odrůda xy, vypěstováno ČR
    či ---Španěl,odrůda xy, vypěstováno Španělsko… a tvrdé postihy. Jednou bude snad sadby dost a můžeme pěstovat opravdu český. To se asi nestane-- neb heslo doby zní, milionářem za každou cenu, v co nejkratší době a po nás potopa. Je to smutné PS

    Certifikáty česneku, čím víc tím líp (pro darebáky)

    1. 4. 2013 14:53 Zakladatel vlákna: Jan Kozák
    Není to přesně moje parketa, naší činností je šlechtění česneku a uvádění jeho sadby do oběhu. Samozřejmě sleduji, co se kolem česneku děje, protože se nás to přímo nebo nepřímo dotýká.
    To, co se děje v obchodě konzumním česnekem, je minimálně z devadesáti procent podvod. A proč ne? Jde tu o hodně (z mojeho pohledu, kdo počítá v jiných relacích, tak třeba málo) peněz. Ale proč se nemohou všichni živit poctivě? Copak mohou mít radost z takto vydělaných milionů, případně desítek milionů ročně? Ale svět asi nepředělám.
    Na trhu jsou tři kategorie konzumního česneku (a podvádí se ve všech třech):
    1. česnek českých registrovaných i krajových odrůd vypěstovaný na území ČR, jde o český česnek,
    2. česnek zahraničních odrůd vypěstovyný na území ČR, jde rovněž o český česnek,
    3. česnek dovezený ze zahraničí.
    Nemusí každý se mnou souhlasit, ale za nejvyšší hodnotu považuji ten první. Je to mimo jiné i součást národního bohatství. A takový česnek si zaslouží certifikaci, aby se výrazně odlišil od těch ostatních. Všechny tyto odrůdy mají ušlechtilou chuť, snad s výjimkou Dukátu, který má mírnou pachuť, kterou však spousta lidí nevnímá, má však některé další velmi dobré vlastnosti. Výchozím materiálem pro jeho vyšlechtění nebyla původní krajová odrůda, jde o klon tzv. ruského paličáku.
    Ten druhý se potkává především v obchodních řetězcích. Mám dojem, že při výběru odrůd pěstitelé preferují spolehlivost při pěstování a chutí se nezabývají. Některé jsou chuťově podřadné. Ale chutná zelenina se v obchodních řetězcích nehledá. Vystavovat nějaký certifikát tomuto zboží by mělo smysl, pokud by na něm bylo pravdivě uvedeno, že se nejedná o českou odrůdu. Bez této poznámky nabude zákazník dojem, že kupuje zboží z první skupiny. Snad by tady stačilo pouhé označení země původu, což je vlastně už teď povinné.
    Třetí skupina by měla být označena správnou zemí původu. Zákazník si raději koupí česnek ze Slovenska než ze Španělska a ze Španělska raději než z Číny. A to ti darebáci dobře vědí, proto na španělský napíší původ slovenský a podobně.
    Nevím, co se panu řediteli Pokorovi ze SZPI na certifikátu z Buchlovic nelíbilo. Zajímaly by mě podmínky udělování certifikátu od pana Jandy. Proč je tajíte a nedáte na svůj web? To, co tam zatím máte, nepřesvědčí ani vola. Pokud to zveřejníte, máme o čem diskutovat.
    1. 4. 2013 18:39 Ivan Pavlík
    Budeme se snažit na webové stránky dát více informací. I když si upřímně myslím, že zde nenajdeme pochvalu ani ve snu. Ale budeme se snažit.

    S pozdravem
    1. 4. 2013 20:06 Jiří Dostál
    Dobrý den. Tak nějak mi prostý selský rozum říká ,že jednou udělaná věc pořádně(www.certifikat-cesneku.cz), za níž stojí lidé kteří tuto zeleninu pěstovali i v dobách kdy to asi nebylo příliš výhodné, je udělaná dobře.Pro všechny poctivé pěstitele českého česneku ted přibyl další nepříznivý úkaz, a tím není ani mráz ani choroby, ale to že kromě jednoho prověřeného dokumentu, tu jsou dokumenty dva.A ač na poli odvedeme vše dobře, problém nastana při prodeji, který je vlastě ten pravý certifikát?Za sebe mohu říct že jsem si vybral, samozřejmě krátkodobě tu méně přívětivou cestu kde je každý kg trasparentně zaplacen.Za projektem stojí lidé za nimiž jsou léta tvrdé práce, otevřeně chtějí svou práci zaplatit-jak říkám transparentní:).
    Jest-li jsem pochopil funkci certifikátu správně, a doufám že ano, pak první varianta nás má chránit před prodejci odkudkoli(nic proti nim, ale špatně označené zboží je podvod?), nebýt takovýchto prodejcú zřejmě by nemusel být ani certifikát.Děkuji všem kdo dělají něco pro to, aby se zemědělcům žilo líp.
    Jo abych nezapoměl Pane Ing. Kozáku k tomu bodu 2.no jak se doveze cizí česnek a vypěstuje český...nějak mi to připomělo pohádku Doba ledová2, kdy mamutice Eli vyrustá mezi vačicemi, chová se jako vačice nicméně pořád zústává mamutem:).
    Česneku a všem poctivým pěstitelúm zdar.
    18. 4. 2013 1:18 Jonas
    Dobry den, bohuzel mi to neda a zapojim se take. Pane Pavlik prosim muzete zde jeste reagovat a napsat nam, kdyz uz se tady ohanite vyzkumem na VSCHT jaky cil ma Vas vyzkum? Respektive pokud jiz probiha skoro rok jaky prinesl vysledky a poznani? Tedy presneji jeste formuluji dotaz, jde diky Vasemu vyzkumu odlisit cesnek vypestovany v CR a mimo CR? A priznavam, ze na Vasich strankach se toho opravdu clovek moc nedozvi, to je pak tezke verit. Nicmene muzete nekde napsat jakym zpusobem tedy certifikace probiha atd... Moc Vam dekuji.
    1. 4. 2013 19:23 Zdeněk Jaroš
    Dobrý den! Obvykle se internetových diskusí neúčastním, ale tato diskuse mě mírně řečeno nazdvihla ze židle.
    Jsem menším pěstitelem česneku - vypěstuji zhruba 1 tunu za sezonu. Tím chci říci jen to, že o dané problematice něco málo vím a orientuji se v ní především z pohledu pěstitele a přímého prodejce. Sadbu odebírám od osvědčených pěstitelů v oblasti Velká nad Veličkou (Slovácko), jedná se tedy o původní krajové odrůdy. Naprosto souhlasím s tím, co zde napsal pan Kozák: že totiž bychom si měli vážit našich odrůd, které jsou pěstovány po generace v našich podmínkách, vyhovují našim chutím atd.
    Bohužel zásadní problém vidím v tom, že jakmile cena česneku stoupla na současnou úroveň, hned se vyrojila spousta pijavic, které cítí na míle daleko snadný zisk a tak vesele a zcela bezostyšně provádějí to, co zde popsal pan Kozák. K tomuto si dovolím připojit osobní zkušenost - kontaktoval mě člověk z jisté "firmy" zabývající se prodejem "českého česneku" (sídlí ve Velkém Meziříčí, nedávno se na těchto stránkách o nich psalo). Měl zájem o česnek - v momentě, kdy jsem mu řekl svou cenu, odmlčel se a pravil, že on se pohybuje na úrovni 80 Kč za kg! Z dalšího vyplynulo, že dováží do ČR kolem 3 tun měsíčně - na jejich stránkách se dočtete, že prodávají "český" česnek za 150 kč/kg,snadno si tedy spočítáte jejich roční zisk! Bavil se se mnou zcela otevřeně, česnek vozí ze Španělska a Polska, řetězcům ho pak prodává jako český a (cituji)"mě je vlastně úplně jedno odkud je, mě zajímá jenom kolik vydělám!". Když jsem se ho zeptal, jestli to náhodou není podvod, tak se jenom smál...
    Je tedy více než jasné, že jakákoliv certifikace česneku má smyl pouze v případě,kdy podmínky k jeho získání budou nastaveny natolik přesně, průhledně a jasně, aby se zabránilo jeho zneužití podobnými "obchodníky" a dalšími "šibaly". Zároveň ale musí být smysl certifikátu jasný i pro zákazníka, jinak je to jen pouhý cár papíru.
    A právě o tom nejsem v případě sdružení, které je v této diskusi zastupováno p.Pavlíkem, příliš přesvědčen. Podmínky získání certifikátu, kterou jsou uveřejněny na jejich stránkách jsou dosti podivné,řekl bych nečitelné a nesrozumitelné normálnímu smrtelníkovi. Už vůbec nerozumím větě "dnes už je všeobecně známo, že některé italské a francouzské odrůdy jsou lepší než ty české" - asi mi něco uniklo?! Korunou všeho je teze o tom, že pokud by byl čínský česnek lepší než ten náš, proč bychom ho nepěstovali(!!!)
    K tomu z vlastní praxe - pokusně jsem vysadil trochu španělského česneku - původní materiál byl vzhledově pěkný, chuť však byla velmi ostrá, až hrubá (ale vnímání chuti je vždy subjektivní), palice měly kolem 80g a okolo deseti stroužků. Výsledek - do sklizně dorostla zhruba třetina rostlin, palice průměr 30g! Český česnek na tomtéž pozemku vyrostl standartní. Dále - pokus s francouzským česnekem (certifikovaná sadba Thermidor(?))- zasazeno loni 15.11. - po 15.12. česnek vylezl ze země zhruba 15cm! Co s takovou rostlinou udělají mrazy, ví každý pěstitel.
    Podivné je také to, proč někoho napadne vydávat svůj vlastní certifikát, když stejná myšlenka už se uvádí do života jinde - mě jako potencionálního uživatele certifikátu přece vůbec nemusí zajímat nějaké osobní neshody "otců zakladatelů", zajímá mě jen skutečný přínos a užitek certifikátu v praxi! V momentě, kdy certifikátů bude více, logicky to vzbudí u našich zákazníků nedůvěru a celý smysl projektu vyjde naprázdno. Stačí se podívat, kolika nejrůznějšími certifikáty a známkami jsou opatřovány různé potravinářské výrobky-zákazník se v nich vůbec nevyzná (proč by taky měl) a nikdo se podle nich už prakticky při nákupu neřídí!
    Když zvážím všechny skutečnosti,kladu si tedy otázku, jestli onomu sdružení ve skutečnosti nejde o něco jiného než je proklamovaná ochrana poctivých pěstitelů a zákazníků ....
    1. 4. 2013 21:01 Jana Kopecká
    Souhlasím s panem Kozákem a p. Jarošem, se sestrou patřím mezi česnekové nadšence. Konzumuji z 95% jen vlastní česnek a když zbyde, podělím přátele, kteří se již těší a díky nám ví, jak CHUTNÁ ČESNEK, ČESKÝ ČESNEK. Ano, to, že se za český česnek považuje v podstatě cokoliv, co vyroste v ČR, ikdyby to byl čínský kšunt, je špatné, ale je to tak legislativně nastavené, bohužel. Velký problém vnímám v tom, že běžný spotřebitel od českého česneku očekává, že bude chutnat jako český česnek, TJ ČEKÁ ČESKOU ODRŮDU. Ne každý studuje etiketu, případně tam odrůda není. A já pak vysvětluju, že ten "český česnek" z Billy je francouzská odrůda atd. Tito lidé jsou pak zklamaní a příště si rovnou koupí španělský, protože nevidí rozdíl. Jak by také mohli, když si koupí "český česnek" Bůh ví odkud. Jako velké riziko vnímám to, že se s pochybnou sadbou neurčitého původu mohou po republice rozvléct různé choroby a škůdci. Asi bych dost šílela, kdybych zjistila, že vedle mého pozemku pěstuje nějaký Mičurinec český česnek původem ze Španěl či Číny. Ano, vím, že je velký problém sehnat kvalitní sadbu, ale asi bych radši zvětšovala plochu postupně a doufala, že seženu letos dost od p. Kozáka. Asi je to na náš nadšencích, vysvětlovat a vzdělávat své okolí, aby byli spotřebitelé ostražití a hlídali si, co si za své peníze kupují. Abyx věděli, že je rozdíl mezi českým a "českým" česnek, že je třeba si i hlídat odrůdy. P. Kozáku, bylo by možné navrhnout Sdružení Českomoravský česnek nějaké zvýraznění, že držitel pěstuje české odrůdy? Případně je na certifikát uvádět?

    certifikáty, sadba

    31. 3. 2013 21:56 Zakladatel vlákna: Hana Kopecká
    Dobrý večer, pročetla jsem níže uvedenou diskuzi ohledně certifikátů. Jako malopěstitele a zároven i občasného konzumenta cizího než vlastního vypěstovaného česneku mě zajímá především kvalitní, ZDRAVÁ sadba. Což v případě sadby od pana Kozáka spolehlivě roky platí, to samé z Targa. Dukát byl také uspokojivý. V případě zahraničních odrůd jsem velmi opatrná a nedůvěřivá. Nestojím o to si znehodnotit půdu na roky a zavléct choroby. Snažím se pokud možno pěstovat vše bez chemie. Takže zdravá sadba je pro mě to nejdůležitější. Setkala jsem se s polskou sadbou, přesto že byla certifikovaná, byla promořená hádátkem....prý je takový všechen sadbový česnek z Polska. U francouzských odrůd kupuju na vyzkoušení jen sadbu ze spolehlivého renomovaného zahradnictví. O kvalitě čínské sadby, hm to by mě zajímalo zda existuje. Jistě chutová kvalita jednotlivých odrůd se velmi těžko empiricky stanoví i proto je zde takový prostor pro všechny možné podvodníky. Ano pan Docent z VŠCHT je kapacita ale, těžko bude určovat zdravost, bezviroznost porostu. Zkouším 5 francouzských odrůd zatím mě chutově proti českým zklamaly, ale někteří známý preferují velikost stroužku nikoliv chut... A dala jsem si tu práci přes francouzské česnekové stránky vybrat si jejich TOP odrůdy. Co se týká stránek vašeho sdružení pane Pavlíku máte na nich minimum informaci, které by podpořily vaši serioznost.
    31. 3. 2013 23:17 Jan Novák
    Mám takový dojem, že prvotní myšlenka Pana Pavlíka byla dobrá, ale vše se ztratí po nástupu p. Jandy do postu předsedy. Certifikáty bude dávat těm pěstitelům, jejichž produkci bude chtít přeprodávat. To, jestli VŠCHT bude kontrolovat poměry základních obsahových látek se ztratí, když česnek nebude prodáván jako odrůdový, ale anonymně jako Výběrová třída a II.třída (viz i Bramko).

    Své také vypovídá to, že ocenění Regionální potravina Libereckého kraje 2012 a v soutěži Výrobek roku Libereckého kraje 2012 vyhráli pěstitelé Mihulková+Hradecký z Bělé (a nikoliv pan Filip Janda).
    1. 4. 2013 0:48 Ivan Pavlík
    Mluvíte uplně z cesty pane Nováku. Nevím jestli se má cenu k tomu vyjadřovat, ale dobře tedy. Jedna z posledních reakcí.
    Je úžasné, jak Vy vše víte. Doslova úsměvné. Pan Janda nikomu certifikáty dávat nebude. Celá věc je jeho myšlenka již od počátku. Myšlenka Českomoravskýčesnek byla rovněž jeho. Byl u zakládání s panem Logajem, jenže pak se jejich představy rozešli. Abychom tedy věci uvedli na pravou míru.
    Opět uvádím, že zde nejde o odrůdové značení, ale o česnek pěstovaný v čr. Značení je pro konečného spotřebitele a ne pěstitele, aby si to někde koupil a hned to sázel na pozemku!!! Je také znovu potřeba upozornit, že zde budou probíhat podvojné testy jak na VŠCHT, tak na VÚRV.
    Regionální potravina se nevyhrává, ale dostává po přihlášení do tohoto programu. Pan Janda o ni nikdy neusiloval, takže ji nemohl získat. Tím pádem neruzumím, o čem to tedy svědčí.
    1. 4. 2013 8:09 Alena Mihulková
    Kdyby se dostávala, tak ji má v dnešní době každý...., dovolím si citovat ze stránek Regionální potraviny a upozornit na slovo zvítězí: Již třetím rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou vybírat z celkem 273 oceněných produktů. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje.
    V čem jsou výrobky s logem Regionální potravina na obalu výjimečné?
    Kvalita, místní suroviny, tradiční receptura a výborná chuť.
    Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.
    Díky krátkým distribučním cestám od výrobce ke spotřebiteli jsou tyto produkty čerstvější, mají lepší chuť i vůni. Potraviny dovezené ze zahraničí musí strávit dlouhou dobu na cestách. To neprospívá jejich čerstvosti a chuti a doprava ze vzdálených míst navíc zatěžuje životní prostředí.Oceněné Regionální potraviny splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Domácí producenti jsou oproti dovozcům více vystaveni tlaku na kvalitu jak ze strany spotřebitelů, kteří jsou s nimi v bližším kontaktu, tak ze strany kontrolních inspekcí.
    Výrobky oceněné značkou Regionální potravina prokazují jedinečnost v porovnání s běžnou produkcí dostupnou na trhu. Ať už se jedná o tradiční recepturu typickou pro daný kraj, originální výrobní postup nebo využití specifické regionální suroviny.
    Nákupem potravin označených logem Regionální potravina zákazník získává nejen záruku kvality a chuti, ale podpoří také svůj kraj.
    Na fotografii je vítězký vzorek. Po tom, co se zde dozvídáme, zvážíme, zda budeme i nadále dodávat vzorky českých odrůd pro výzkum VŠCHT a VÚRL paní Ovesné / v loni jich bylo vyhodnoceno 20/. Nechceme se podílet na projektu, kterým se už nyní medializuje pan Janda a spol.
    1. 4. 2013 8:16 Alena Mihulková
    1. 4. 2013 12:22 Jan Novák
    Gratuluji Vám k získaným oceněním a ze srdce Vám jejich získání přeji.

    Jistě mi potvrdíte, že konečný spotřebitel má právo znát odrůdu česneku a nikoliv jen jakostní znaky ověřované V3CHT a VURV na bagatelním vzorku.

    Už jsou pryč doby, kdy na pultech prodejců byly jablka dělena na červená/žlutá/zelená a brambory pouze podle varného typu. Zákazník, který si rád připlatí za kvalitu vyžaduje i znalost odrůdy a regionu pěstování. Certifikát, který neobsahuje ani žádné informace o certifikační autoritě je bezceným cárem papíru. Pro mne je cenější dobré jméno u stálých zákazníků a certifikát od sdružení Český česnek na prodejní cenu nebude mít vliv a terdy byl by mi k ničemu.

    Prosil bych pana Pavlíka, aby zde udedené informace uváděl na webu jejich sdružení, protože tam je asi bude hledat spotřebitel i potencální žadatel o certifikát.
    1. 4. 2013 18:45 Ivan Pavlík
    Jen pro upozornění, od paní Mihulkové jsme nedostali žádný vzorek česneku pro výzkum. Nevím na jakém výzkumu dělá paní Mihulková, ale s námi a naším výzkumem nemá nic společného. Výzkum probíhá na VšCHT pod vedením pana Voldřicha a sem určitě paní Mihulková nic nedodává. Pravděpodobně se účastníte výzkumu pouze s VÚRV.
    S pozdravem
    1. 4. 2013 14:06 Jan Kozák
    Myšlenka založit sdružení pěstitelů česneku je stará minimálně 20 let (kolik tehdy bylo géniovi Járovi Cimrmanovi, pardon, Filipu Jandovi?) a prosazoval ji pan Ing. Pavel Havránek, CSc., dej mu pánbu věčnou slávu. Aktivní podporu našel až v Buchlovicích, ale i tamní nadšení potřebovalo někoho, kdo to administrativně dotáhne. Tím byl pan Logaj a patří mu za to dík.
    Omlouvám se Vám, paní Mihulková, že jsem svůj příspěvek nacpal před Vás. On také reaguje na ten předchozí. Stejně je všechny brzy smažeme.
    1. 4. 2013 0:36 Ivan Pavlík
    Bohužel, zde je zásadní problém, se kterým se setkáváme. Paní Kopecká zde mluví o sadbě. Zde je třeba seriozné říct, že pro nás jako pro sdružení je prvotním cílem certifikovat česnek, který byl vypěstován ze sadby ať české nebo zahraniční. Je také si třeba seriózně přiznat, že zahraniční odrůdy se tu budou ještě nějaký čas pěstovat, jelikož české sadby je nedostatek a trh si žádá produkty pěstované v ČR. To je oč tu v současné době na trhu běží. Samozřejmě, pokud si někdo kupuje česnek k tomu aby ho sázel, má se obrátit na šlechtitele, to nikde nezastíráme!!! Naše sdružení se zde snaží označit česnek pro KONZUMENTA!!! Ne pro pěstitele. Bohužel to je pro mnohé těžké pochopit. Zákazník, si žádá pálivý česnek, který je pěstován v ČR. To je náš cíl cesty.

    Certifikát

    29. 3. 2013 8:55 Zakladatel vlákna: Ivan Pavlík
    Dobrý den, pane Kozáku, musím reagovat na Váš příspěvek o certifikátu. Abych podotknul naše sdružení se vydáváním certifikátů zabývá již od loňského roku. To, že zde píšete, ať se lidé k jinému certifikátu nehlásí, je velice právně náročné a legislativně neúnosné. Naše sdružení má kvalitní kontrolní mechanismy, které hlídáme takřka po celý rok. Toto sdružení má již přes 300 zájemců na tento rok (pěstitelé i prodejci).
    Vydávání certifikátů je zdarma. Kontrolní činnost sdružení je v tomto roce placena ze strukturálního fondu EU pro rozvoj regionu.
    Věřím, že své slova ještě uvážíte o tom kdo je a není podvodník. Cítíme se jako slušní občané této země s podobnými cíli, jako Vy. Proto bychom byly neradi z nějakého vzájemného osočování.

    ***Odkaz byl odstraněn. Reklama je na tomto webu možná pouze formou placené inzerce. Děkuji za pochopení.***

    S pozdravem, předseda sdružení
    29. 3. 2013 21:23 Jan Kozák
    Jsem sedlák, ne diplomat. Co si myslím, bez obalu řeknu nebo napíšu. Do dnešního dne jsem u prodávaného česneku viděl několik typů certifikátu, celkově několik desítek případů. Vždy se však prodával česnek z dovozu. V loňském roce totiž většina českého česneku zmrzla, ale tolik "českého česneku" na trhu nikdy nebylo. Že existuje Vaše sdružení jsem zjistil asi před měsícem z inzerátu v jistém informačním týdeníku pro podnikatele. Tento inzerát působí velmi nedůvěryhodně, proto jsem se o to začal zajímat. Díval jsem se na podmínky vydávání Vašeho certifikátu. Chybí tam kontrola porostu a bez ní je jakákoliv certifikace nabídkou pro podvody. Navíc je jasné, že jste se neseznámili se zákonem o oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin ani se situací s prodejem české česnekové sadby. Podle Vašich podmínek by totiž certifikát nemohl dostat žádný pěstitel. (Nebo to pro ně není určené?) Navíc je jasné, že jste při formulování svých podmínek využili text od občanského sdružení Českomoravský česnek se sídlem v Buchlovicích. Zajímalo by mě, proč jste založili konkurenční sdružení k již existujícímu Českomoravskému česneku, když výše uvádíte, že máte podobné cíle. Za vysvětlení by stálo také to, proč máte v logu česnekovou cibuli a okolo text, podobně jako já, když se nabízí řada jiných možností. A že byste měli tři sta zájemců, tomu upřímně nevěřím.
    29. 3. 2013 22:45 Jan Novák
    1) Teprve tady jsem se dozvěděl, že předsedou "Sdružení Český česnek" je nějaký Ivan Pavlík. Na jejich stránkách jsem to nenašel.
    2) Jejich certifikáty vlastní tři největší dovozci španělského česneku. Kontrolní mechanismus VŠCHT hlídá jen obsah silic a dalších jakostních znaků. Určitě nejde o DNAfineprintig a podobné přesné určení shody slizně se sadbou.
    3) Jak píší na svých webovkách, jsou ochotni certifikovat i italské odrůdy. Snad právě proto musí být "konkurencí" k Buchlovickým nadšencům pracujících bez dotace z EU.
    4) mám dojem, že pravidla jsou tak vágní, že by dokázali certifikovat i čínský česnek, pokud bych jej prohlásil za "tradiční krajovou odrůdu" pěstovanou z vlastní sadby.
    30. 3. 2013 8:40 Ivan Pavlík
    1. najdete v registru Ministerstva Vnitra, kdo je a není předsedou.
    2.Kdo jsou Ti tři největší dovozci španělského česneku? Vy máte snad více informací než já? Nicméně i sám pan Pokora, což je ředitel certifikace SZPI uvedl, že náš systém je propracovanější než ten pana Kozáka. Jedná se tu totiž o nutnou konverzi mezi VŠCHT - obsahové látky (nejen silice, pravděpodobně ani nevíte co silice jsou jinak byste to takhle ani nemohl napsat a VÚRV - kde je nutné kontrolovat pomocí DNA fingerprintingu DNA česneku. Pan Kozák plánuje kontrolu pouze pomocí DNA fingerprintingu. Jedna kontrola bez druhé totiž absolutné nic neodhalí.
    3. Některé Italské a další česneky jsou co se týče chuti vyýraznější a kvalitnější než typické české odrůdy. Ale to už ví asi také každý. Dotaci si jistě Buchlovický festival může zajistit také, rovněž i pan Kozák na své certifikáty, pokud o to nemají zájem a je pro ně jednodušší vytáhnout peníze z lidí, tak je to jejich věc.
    4. Pokud by se zde čínskému česneku dařilo a byl by chuťově srovnatelný, tak by se dal certifikovat, aniž byste musel říkat, že je to krajová odrůda. Nicméně krajovou odrůdou se česnek stává již po kněkolika letech pěstování v dané lokalitě.
    30. 3. 2013 20:51 Jan Kozák
    K bodu 2.
    Nějak jste si spletl terč, do kterého střílíte. Certifikát česneku vydává občanské sdružení Českomoravský česnek se sídlem v Buchlovicích, ne já. Nejsem ani kontrolním orgánem, tím je SZPI, tudíž nemám s metodou DNA ... nic společného ani nic takového neplánuji.
    Máte-li skutečně tak dobrý systém certifikace, uveďte ho na svém webu. To, co tam zatím máte svědčí nejen o opaku, ale o naprosté neznalosti problematiky, což jsem uvedl už včera.
    K bodu 3.
    Vyjádřit se o něčem, že je chuťově kvalitnější, je dost problematické. Každá odrůda (a nejen česneku) je chuťově více nebo méně odlišná od ostatních. Ale je třeba mít na paměti, že krajové odrůdy česneku se vyvíjely po staletí. Jejich chuť odpovídá chuťovým návykům dané oblasti. Proto jsou italské česneky jiné než české nebo francouzské.
    Pokud slušný člověk něco chce, pak je ochoten za to i zaplatit.
    K bodu 4.
    Obor šlechtění rostlin asi není Vaší nejsilnější stránkou.
    30. 3. 2013 21:38 Ivan Pavlík
    K bodu 2. Opět si protiřečíte, všichni víme, že je to Vaše práce (certifikát).
    Na semináři jsem nebyl, jelikož program byl téměř identický s loňskou konferencí v Olomouci, které jsem se účastnil i s panem Jandou, který zde byl rovněž. Nebylo zde nic nového, co by se už dlouho nevědělo.
    Obor šlechtění není silnou stránkou, to ano, přiznávám, ale legislativu známe velice dobře, to je naopak Vaše velmi slabá stránka. S pozdravem
    30. 3. 2013 22:54 Jan Novák
    ... ale jak je vidět tak jsem se trefil do černého.
    Jinak, netvrdil jsem, že italské odrůdy by byly horší nebo špatné. Některé jsou svými vlastnostmi jedinečné, ale je to asi jako s naší českou majoránkou a pravým italským oregánem. V některých receptech je můžete vzájemně zaměnit a jinde tvrdě narazíte.
    Takže pane Pavlíku, informace co tady upřesňujete by měly být především na Vašich webových stránkách. Dále by jste si měli hlídat, aby na stránkách prodejců zahraničního česneku nebylo zneužíváno Vaše logo a repliky Vašeho certifikátu. Já jsem vycházel pouze z veřejně dostupných informací a není mou chybou, že jsem si na základě jejich dohledání udělal (dle Vašeho mínění) chybný názor.
    31. 3. 2013 10:45 Ivan Pavlík
    Můžete uvést nějaký konkrétní příklad? Pokud někdo něco falšuje, není asi uplně v našich silách, abychom ho odhalili, ale pomoct můžete i Vy. Na falsifikáty se vztahují určitá pravidla a dají se proti těmto lidem vést určité právní kroky.
    Klidně mi pošlete email, ať to neřešíme na stránkách pan Ing. Kozáka.
    31. 3. 2013 6:33 Jan Kozák
    Máte to nějak popletené. Ani jediný z bodů programu semináře v Olomouci nebyl identický se seminářem v Buchlovicích. Ale Vy to jistě musíte vědět lépe, když jste v Buchlovicích nebyl. Na tvorbě legislativy týkající se oběhu osiva a sadby jsem se také osobně podílel, tudíž ji skutečně asi neznám.
    31. 3. 2013 10:42 Ivan Pavlík
    Už si teď nepamatuji přesný program z Buchlovic, ale vím, že minimálně metoda DNA fingerprinting od paní Ovesné byl na programu obou akcí. Pane Kozáku, nebaví mě vést žabomyší války. Občas mi některé reakce připadají, jak když se hádají dvě děti na písku.
    S pozdravem
    31. 3. 2013 11:37 Jan Kozák
    Skoro bych neřekl, že jsem tuto nesmyslnou diskusi vyvolal já. Ale... Je sice pravdou, že přednáška Dr. Ovesné byla na programu obou akcí, je třeba vědět, že bude asi jiná na začátku výzkumu a po jeho skončení. Nehledě na to, že se paní doktorka den před seminářem pro nemoc omluvila. Přitom na její přednášku i přítomnost jsem se nejvíc těšil.
    Dobře, složme zbraně a já se pokusím večer otevřít jinou kvalitu.
    30. 3. 2013 7:58 Jan Kozák
    Kdo je vlastně předsedou Vašeho sdružení, je to pan Ivan Pavlík, který se teď za něj vydává, nebo pan Filip Janda, který se za něj vydával ještě nedávno? Nebo máte víc předsedů, případně máte střídavé předsednictví (podobně jako je střídavá péče o děti v rozvedených manželstvích)?
    30. 3. 2013 8:29 Ivan Pavlík
    V současné době jsem předsedou, nicméně na příští týden je svolána Valná hromada, kde se bude volit nové předsednictvo. Pan Janda bude s největší pravděpodobností zvolen novým předsedou a nynější kroky jsou zejména jeho iniciativou.
    S pozdravem
    30. 3. 2013 19:48 Jan Kozák
    Je zajímavé, že se pan Janda na novou funkci tak těšil, že si ji prokazatelně usurpoval už 10. ledna, ne-li dřív.
    30. 3. 2013 20:03 Ivan Pavlík
    Na tom není nic zajímavého. Jelikož je tato valná hromada naplánovaná již od 10. září 2012 a od této chvíle fakticky vystupuje jako předseda, jelikož bylo dohodnutou již v tuto dobu jeho následné zvolení při této valné hromadě. V tuto dobu je třeba hlavně konat. Proto již jako předseda vystupuje a my si jeho práce a činnosti pro naše sdružení velice vážíme. V další řadě je to právě on, kdo platí výzkumy a konzultuje výzkum s VŠCHT a v jejich spolupráci je tu připravována ČN pro prodej česneku v budoucnu. Možná, že kdyby ste nebyl proti všemu co neděláte Vy, všem by se nám třeba lépe spolupracovalo.

    S pozdravem
    30. 3. 2013 8:40 Ivan Pavlík
    Dobrý den, pane Kozáku,
    Nejprve k inzerátu, o kterém nic nevíme. Rozhodně jsme si jisti, že jsme si nikde žádný inzerát ani reklamu nepodávali. Proč také? Jsme nezisková organizace a vše děláme za podpory finančních prostředků z EU a MZ a příspěvků od členů.
    Průběh kontroly pěstitelů a prodejců je odlišná. U pěstitelů jsou samozřejmě přísnější pravidla a kontrola porostu je samozřejmostí, bez ní by to asi opravdu nešlo. Nicméně děkujeme za radu.
    A teď bych Vám rád odpověděl na otázku, proč konkurenční sdružení. V První řadě bych se nenazýval konkurencí, jelikož Vy máte za cíl certifikovat české odrůdy a my česnek pěstovaný v ČR. V další řadě bych řekl, že jsme jen více promysleli a připravili se na ně, protože celá věc se plánuje již od roku 2009 a loňský rok byl spuštěn poprvé projekt certifikace česneku.
    Už jen to, že OS ČMČ má naprosto odlišné stanovy než naše sdružení bylo velkou překážkou v nějakém dalším postupu v certifikaci česneku v ČR společnými silami. Další věcí je, že za poslední roky nevykonávalo téměř jakoukoliv činnost, až na Buchlovický festival – samozřejmě. Zejména po smrti pana Hanzlíka, kterého jsme si všichni velice vážili, se sdružení soustředilo pouze na festival a žádné jiné cíle moc neplnil, což je částečně také chybou nedomyšleně sepsaných stanov. V poslední řadě komunikace s panem L. L., byla téměř nereálná. Snad jsem ve zkratce shrnul, proč bylo nutné, aby tu bylo založeno toto sdružení.
    Se zákonem o oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin i se situací s prodejem česnekové sadby jsme plně seznámeni  V tom jsou naše cíle taky rozlišné, protože my certifikujeme pěstitele, kteří mají sadbu i z jiných zemí než ČR, což je samozřejmě v dnešní době téměř samozřejmostí. Nicméně, my zaručujeme vypěstování v ČR a ne české odrůdy, kterých bohužel nemáte dostatek, tak se pěstitelé museli zařídit jinak. V opačném případě by si ji u Vás všichni rádi zakoupili.
    K podobnosti našeho loga a Vašeho bych se snad ani nevyjadřoval  Jelikož jsou naše cesty dost propojené, tak i česnek v logu se zdá být celkem pochopitelný. Pokud Vám loga opravdu připadají podobná, tak to asi budete muset řešit na úřadu průmyslového vlastnictví, kde rozhodně žádnou podobnost s jakoukoliv již zaregistrovanou ochrannou známkou nezaznamenali. Barvy a styl jsou naprosto odlišné, font písma rovněž, jediná podobnost se dá vidět opravdu jen v česneku, který už odlišnější od toho Vašeho být ani nemohl.
    Věřím, že se někdy dokážou naše cesty spojit, bohužel naše činnost je NEZISKOVÁ, což je pro Vás zřejmě nezajímavé, protože jak jsem studoval Vaše podmínky, jsou dosti finančně náročné, mohl by tu být prostor pro jistou formu potenciální korupce.
    S pozdravem
    30. 3. 2013 20:25 Jan Kozák
    Inzerát jsem objevil v Agrospoji č. 9, str. 73.
    Občanské sdružení Českomoravský česnek se sídlem v Buchlovicích nemá s mojí osobou moc společného. Nejsem ani jeho členem. Přesto považuji za svou povinnost se jich zastat. Toto sdružení vyvíjí i další činnost, ne jen pořádání festivalu. Např. před měsícem pořádali celonárodní seminář o česneku. Pokud jste se ho zúčastnili, tak jste viděli ten nabitý sál. Nevyužívají žádné fondy z EU ani Ministerstva zemědělství jako Vy. Dělají to za zaplať pánbů. Ta korupce, o níž píšete, by mohla být v tom, že by chtěli, až přijde jejich čas, mít tam nahoře lepší místečko. Naopak, jak známe ze sdělovacích prostředků, nejvíc se podvádí tam, kde jsou peníze od státu, případně z EU. A to je zase Vaše parketa. Mně osobně se jeví jedna koruna za kilogram jako velmi seriózní.
    30. 3. 2013 21:28 Ivan Pavlík
    Je to úsměvné co říkáte a asi nemá cenu to dále rozvíjet. S pozdravem

    český česnek

    12. 3. 2013 17:57 Zakladatel vlákna: kain
    Dobrý den
    Pane Kozáku zajímalo by mne co je přesně "český česnek"??
    toto???
    viz: http://www.garmez.cz/prodej-cesneku/
    Předem děkuji za odpověď Petr Kain
    12. 3. 2013 20:34 Jan Kozák
    Podle platné legislativy je český česnek ten, který byl vypěstován na území České republiky. O odbornosti uvedené firmy lze pochybovat, název polské odrůdy je Harnaś (takto je uvedena v registru EU). Odrůda Violeta neexistuje - však ani nemají její snímek. Nevěřím, že by nabízeli český česnek. O této firmě jsem slyšel pouze negativní hodnocení. A ještě uvažte: loni většina česneku zmrzla.
    12. 3. 2013 22:13 "Brácha" Sendy
    Realitní kancelář co nakupuje a prodává česnek =
    http://rejstrik.penize.cz/29308500-garmez-group-s-r-o#sr

    Většina českých pěstitelů loni prodala vypěstovaný česnek přímo ze dvora dráž než je prodejní cena pana Vlacha a nevěřím že by pan Vlach byl takový lidumil, že by za 180,- nakupoval a za 160,- prodával.
    13. 3. 2013 11:21 Martin Harasim
    Garmez je nahlášena na SZPI, stejně tak prodej-cesneku.cz. Klamání spotřebitele, falšování certifikátů a podobně. Požadavek byl přijat do kontrolní činnosti, ale po dvou měsících zatím bez reakce.
    13. 3. 2013 19:09 Jan Kozák
    Jen tak dál a nevzdávat se. Mimo SZPI existuje i dTest, případně Peklo na talíři
    14. 3. 2013 18:43 Jana Kopecká
    Dobrý den, má smysl podat podnět na SZPI opakovaně? Je šance, že je to rozhýbe, když nás bude víc? Protože pokud lidé nalítnou takovéhle firmě, množí se brblající, že nevidí rozdíl mezi českým česnek, španělem a čínou. Jak by mohli vidět, když to není český česnek. Já se rozhodla, že letos budu hlásit prodejce Violety, které potkám na farmářských trzích. Když budeme jako kupující mlčet, podvodníci budou prosperovat dál. Pane Harasíme, lze hlásit podněty emailem?
    15. 3. 2013 11:10 Martin Harasim
    Pěkný den.
    Lze použít tento formulář: http://www.szpi.gov.cz/writeInspection.aspx?nid=11337
    Do několika dní dostanete odpověď o přijetí na mail.

    Podvodník

    12. 1. 2013 21:11 Zakladatel vlákna: Martin Harasim
    Http://www.prodej-cesneku.cz/
    Dobrý den
    Už jednou jsem posílal odkaz na nepoctivého prodejce.
    Jde vidět, že se mu podnikání pěkně rozbíhá. Dokonce si pán namaloval i certifikát.
    Co s takovým obchodníkem a s mnoho dalšími provést?
    13. 1. 2013 17:45 Jan Kozák
    Adresujte tento podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Je možné využít formulář na jejich webu.
    123Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne