Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Nakládání česneku Zpět na diskusi

    Obsah železa

    30. 9. 2015 9:17 Zakladatel vlákna: Jan Kašpar
    Já se domnívám, že modré, někdy mramorované modré zabarvení nakládaného česneku je způsobeno obsahem železa. Konzervárny používají prostředek na odželeznění. Jejich zavařený česnek je vždy sněhově bílý. Jaký je to prostředek, tedy "Éčko" nevím. (pravděpodobně benzoan sodný - ale to hádám). Na etiketě by příslušné "Éčko" mělo být uvedeno. Pak už je to snadné dohledat.
    30. 9. 2015 12:33 Hana Kopecká
    Pane Kašpare, železo je logičtější i  ta nestabilita po pár týdnech. Kdo umí ten umí a opraví i bývalého chemika :-) který si nevzpomněl ani na tumbulovu či berlínskou modř
    30. 9. 2015 14:18 Jan Kašpar
    No jo, ale co poradit paní Dáše, aby měla sněhobílý česnek? Prostě přidat nějaký ten skvestren, komplexní Fe složenina přejde na chelát a je vystaráno. Jenže který? To by chtělo nějakého potravináře. A taky aby to jó tak moc nebylo škodlivé. Ale které "Éčko" zvolit?
    30. 9. 2015 15:18 Hana Kopecká
    Já bych si s chutí šmákla na tyrkysovém česneku, radši než na konzervantu. Mě teda naloženej česnek takhle nádherně nikdy nezmodral, v salátu by to vypadalo skvěle :-)
    Co sorban, ten je poměrně neškodnej, ale tam "vadí" spíš to kyselé prostředí. Sama česnek radši nakládám do oleje, uchová si víc svou chut,nemodrá v tom octu má až enormě česnekové aroma, které je společensky skutečně za hranou.

    29. 9. 2015 11:39 Zakladatel vlákna: Dáša
    Dobrý den,
    nakládáme česnek do octového nálevu společně s chilli papričkami a někdy se stane, že česnek nehezky zmodrá. Čím je to způsobeno a lze tomu nějak předejít? Nevypozorovali jsme zatím žádnou souvislost s odrůdou česneku, papriček ani podmínkami skladování. Teplota, světlo a nálev jsou téměř stejné. Někdy to udělá i jedna zakoupená várka česneku ve 2 různých sklenicích. Co s tím? Na fotce je česnek pár hodin po zalití nálevem (barva světlá tyrkysová), druhý den je sytější a po několika týdnech jakoby zešedne (s nádechem do modra).
    29. 9. 2015 23:04 Hana Kopecká
    Osobně bych to přikládala nějakému barevnému komplexu vznikající v kyselém- octovém prostředí. Podle barvy mědi, cobaltu, v případě česneku a vyššího obsahu síry, nějak složený sirnatý komplex, který se po několika týdnech rozloží- barevně "zešedne".
    Spoléhám, že pan Kašpar bude vědět lépe než já:-)

    Recept

    29. 9. 2015 9:48 Zakladatel vlákna: Martin Balajty
    Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, kedže máte veľké skúsenosti s cesnakom, či nepoznáte aj nejaký recept z cesnaku (elixír, tinktúra a pod.), ktorý by pomáhal pri chorobách, resp. prevencii. Vopred ďakujem.
    29. 9. 2015 20:18 Jan Kozák
    Já používám česnek čerstvý. Samozřejmě většinou stroužky, ale na jaře i celé rostliny, později stonky. A to mi při prevenci chorob stačí. Ja, ale k tomu si dám občas hlt slivovice.

    Sušit?

    19. 7. 2012 14:55 Zakladatel vlákna: Tomáš Pščolka
    Dobrý den, předem bych rád poděkoval za vynikající loňskou sadbu. Dnes jsem sklidil a takovou bohatou úrodu jsem ještě neměl. Mám na Vás dotaz, zpravidla skladuji česnek tak, že jej oloup pomelu a smíchám se solí a dám do sklenic. Musím česnek sušit, když jej takto zpracovávám? Protože vlhký se lépe loupe.
    Děkuji a přeji krásný den
    19. 7. 2012 18:44 Jan Kozák
    Myslím si, že v tomto případě je sušení zbytečnou pracovní operací.

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne