Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Sušení Zpět na diskusi

    Sušení v bednach

    13. 6. 16:03 Zakladatel vlákna: Marek Syrycansky
    Dobrý den, v jakém stavu sušit v bednach? Ostříhat kořeny +zkrátit stonek  a zacistit suknice? Nebo sušit i z kořeny zkráceným stonkem a suknice zacistit po ususeni? Čím nejlépe případně ostříhat? Děkuji za odpověď. 
    13. 6. 19:48 Novák Ladislav
    Já suším ve svazcích s kořeny s nezkracovaným stonkem.Kořeny.suknice odstraním až po usušení současně se stříháním.Myslím si že to platí i pro sušení v bednách.
    15. 6. 15:04 Jan Kozák
    Názory na sušení s natí nebo bez natě se různí. Já dávám přednost sušení s natí.  Pokud je pro Vás lepší kořeny zkracovat hned při sklizni, pak je zkracujte asi půl centimetru od podpučí. Řezat do podpučí je nesprávné. Pokud pěstujete jen menší množství, pak jsou nejjednodušším nástrojem na úpravu zahradnické nůžky, při větším množství se osvědčuje uchycená pilka na železo.

    Stanik

    20. 2. 12:40 Zakladatel vlákna: Antonín Tesař
    Dobrý den,
    v r.2018 jsem poprvé pěstoval česnek Stanik. Co mě u něj překvapilo, je počet 9 - 11 suknic na cibuli. Ostatní česneky tak "zabalené" nejsou. Patří  uvedená vlastnost mezi odrůdové znaky Staniku nebo jsem udělal někde chybu?
    Pokud se týká o citlivost uvedené odrůdy k vlnovníku, zatím jsem u něj žádné známky napadení nezjistil.
    21. 2. 16:29 Jan Kozák
    Je pravdou, že Stanik má z českých odrůd česneku nejbohatší olistění. A je hodně pozdní. Kdybyste ho sklidil později, měl by těch suknic méně, ale za chybu to není nutné považovat. Při předčasné sklizni bývá náročnější sušení, ale to loni bylo bez problémů.
    Bohužel Vaše zkušenost s vlnovníkem u Staniku není obecná. Mimo úzkolistých (jarních) nepaličáků si vlnovník pochutnává na všech odrůdách.

    Sušení česneku

    25. 7. 2018 20:19 Zakladatel vlákna: David Chromec
    Dobrý den pane Kozáku. Rád bych se Vás zeptal na ideální dobu pro sušení česneku. Jak poznat, že je česnek již dostatečně usušen a mohu ho začít skladovat? Jsem začátečník, tak budu rád za každou radu. Děkuji, s pozdravem David Chromec.
    25. 7. 2018 21:30 Jan Kozák
    Ono záleží na více okolnostech: odrůda, správná doba sklizně, způsob sušení, počasí. Ale letos se na většině lokalit dá spolehlivě považovat česnek za suchý čtyři týdny po sklizni. Ale i další skladování je třeba na suchém a vzdušném místě.
    26. 7. 2018 9:02 David Chromec
    Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď. S pozdravem David Chromec. 

    Počasie v dobe zberu

    27. 6. 2018 20:48 Zakladatel vlákna: Ján Ševc
    Dobrý večer p. Kozák! Posledné 2 týždne je pod Tatrami daždivé počasie. Máte skúsenosti so zberom cesnaku vo vlhkom počasí a jeho následným vplyvom na skladovateľnosť cesnaku? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
    28. 6. 2018 22:29 Jan Kozák
    Ono to není tak jednoduché. Na skladovatelnost působí česneku více vlivů během vegetace, nejen vlhké počasí v době sklizně. Důležité je sušení.

    Sušení česneku

    19. 10. 2017 11:28 Zakladatel vlákna: Aleš Panocha
    Ač je doba sadby, stále víc přemýšlím nad tím, jaký je rozdíl mezi sušením česneku s natí a bez natě. Dochází k nějakému chuťovému rozdílu, nebo tento rozdíl ovlivňuje skladovatelnost či napadení palic nějakou chorobou ? V rámci ušetření místa mi přijde racionálnější sušit česnek bez natě, ale ze všech stran slyším, že jedině s natí.

    Děkuji za odpověď 
    19. 10. 2017 19:18 Jan Kozák
    Já také říkám sušit s natí. Jednak to považuji za přirozené dozrávání cibulí, jednak některé zkušenosti pěstitelů toto také podporují. Podle jistého pěstitele měl česnek sušený bez natě horší skladovatelnost, u jiného jsem osobně viděl výraznou virovou mozaiku na partii, jejíž sadba byla sušena bez natě. Ale toto jsou jednorázové výsledky. Chtělo by to založit řádný pokus, ale to spadá do kompetence výzkumných pracovišť.

    sušení česneku

    19. 6. 2017 8:59 Zakladatel vlákna: jitka kučerová
    Dobrý den pane ing.Kozáku,chci se zeptat,jak dlouho bych měla sušit svázaný a zavěšený česnek než ho budu stříhat a čistit.Mám odrůdu Vekan a budu jí do 14 dní sklízet.Děkuji za odpověd.Kučerová
    19. 6. 2017 21:25 Jan Kozák
    Sušení trvá minimálně 3 týdny v závislosti na počasí.

    Havran

    3. 7. 2016 17:55 Zakladatel vlákna: Bořek Králík
    Část sklizně z Vaší sadby odrůdy Havran. Foto pro porovnání se žárovkou. Lokalita Pohořelice pod Brnem. Děkuji za teoretickou podporu na Vašich stránkách a o kvalitě sadby mluví bombastická sklizeň. Jen letos je ta sklizeň nějak dříve?!?!?!

    bjetín

    1. 7. 2016 18:22 Zakladatel vlákna: Václav
    Dnešní sklizen bjetínu.Sucho na třebíčsku bylo umorné,ruce od zalevání vytahané,ale s vysledkem jsem spokojen další odrudy lukan,havel,slavín a rusák nechám ještě tak dva týdny

    dotaz

    17. 6. 2016 9:14 Zakladatel vlákna: Miklasová Lenka
    Dobrý den p.Kozák mám dotaz letošní česnek asi 20kg jsem v čera vyryl protože jedu nadovolenou a měl jsem obavu aby se pak nerozděloval.Česnek je zdraví supr pěkný/výstavní/.U Vaši odrudy Lan byly listy jíž skoro celé žluté také u mého paličáku.Nať však byla zelená a pevná o obou.Suším 2měsícena větraném místě mám však obavu jestli je česnek dobře vyzrátý aby mě vydržel když nať byla ještě pevná.Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den Vratislav
    17. 6. 2016 19:04 Jan Kozák
    Vyzrálý ještě určitě není. Pro lepší a rychlejší vysušení bych doporučoval oloupat ho na dvě suknice.

    vyschlý česnek

    11. 10. 2013 22:41 Zakladatel vlákna: PetrP
    Dobrý den pane Kozáku, mohl bych se s Vámi poradit. Některé cibule česneku jsou jakoby vyschlé a mezi jejími stroužky je povlak bílé až nazelenalé plísně. Je možné, že je to sklerociová hniloba nebo problém mohl vzniknout při sušení? Cibule drží pohromadě, ale je propadlá. Děkuji.
    12. 10. 2013 21:09 Jan Kozák
    Aspoň trochu Vás uklidním, bílá sklerociová hniloba to není. Je tam k vidění několik chorob, které pan Ing. Rod označuje výrazem skládkové hniloby česneku.
    Ale Vás jistě také zajímá, proč se to stalo. Letos měl česnek v době sklizně mimořádně nízkou sušinu. Sušilo se v období vysokých teplot, voda se ze stroužků rychle odpařovala, ale přes slupky se nestačila stejně rychle dostat ven, takže se stroužky vlastně "koupaly ve vlastní šťávě". A právě vysoká vlhkost a teplota podpořily rozvoj chorob. Není bez zajímavosti, že se tento problém projevuje mnohem později než v jiných letech. Jindy jsou napadené cibule do poloviny září úplně seschlé, letos se jakoby počátek hnití projevuje ještě i v této době. Nejvíce byly postiženy nepaličáky.

    žloutnutí česneku - viz. 18.8.

    22. 8. 2013 21:31 Zakladatel vlákna: Sarka P
    Dobrý den, také mě po letech pěstování česneku poprvé žloutnou palice od spodu a tudíž i stroužky jsou žluté. Ale jinak jsou tvrdé a zdravé. Ovšem nikdo je nechce, každý si vybere ty nežluté. Co s tím, mám více než 60 kg, můžu tyto žluté stroužky nyní vyloupat a za 2 měsíce zasázet? Děkuji Šárka P.
    22. 8. 2013 21:43 Jan Kozák
    Můžete. Žluté zabarvení způsobuje síra, která se v horkých dnech uvolňovala ze stroužků.

    žloutnutí česneku

    18. 8. 2013 19:48 Zakladatel vlákna: JitkaP
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co má náš česnek za chorobu. Žloutnou nám celé stroužky. Pěstujeme česnek již 12 let a teď si nevíme rady. Děkuji za odpověď
    18. 8. 2013 22:01 Stanislava Moravčíková
    Paní Jitko, česnek nám také rapidně žloutnul. Byla mi udělena rada, rozložit česnek, do co nejmenších vrstev na sebe. Pomohlo to, žloutnutí se zastavilo, tak zkuste.
    19. 8. 2013 6:14 Jan Kozák
    Žádná choroba,zbarvení způsobuje síra při pomalém sušení ve vysoké teplotě. Paní Moravčíková (výše) má pravdu.

    Sušení - plísen?

    5. 8. 2013 12:04 Zakladatel vlákna: Miroslav K
    Dobrý den pane inženýre Kozáku,
    Chtěl bych vás poprosit o pomoc jak zabránit problému s kterým se momentálně potýkám ohledně sušení. Česneky mám zavěšené v pergole, které jsou chráněny proti slunci a jsou na celkem zvětralém místě avšak docela v teplem v takovém počasí. Česneky vypadají hezky i suknice jsou pěkně vysušené avšak ze zvědavosti jsem u pár česneků odloupal suknice a pod nimi na špičkách našel problem, který můžete vidět na obrázku. Pravděpodobně se jedná o nějakou plísen si myslím protože povrch na postižených místech je docela mazlavý či vlhký. Česnek byl před výsadbou mořen v Sulce a následně v Rovralu. Děje se mi to na všech odrůdách česneku jako RUSAK, HAVRAN, DŽAMBUL, JOVAN, HARNAS, BJETIN a pravděpodobně to bude asi vysokou teplotou si myslím. U těchto česneků jsem oloupal vnější suknice a ta vlkost či plísen ihned oschla a nevypadá to tak hrozně, že by se nemohl česnek v tomto roce zasadit. Napadené stroužky, které oschly jsem ihned oloupal abych zjistil zdravotní stav a jsou uplně vpořádku a krásně bílé. Můžete mi prosím poradit co se to děje a jak tomu případně zabránit? Můj názor je oloupat u zbytku česneku vnější suknice a nechat dál sušit jak jsem to u pár z nich udělal a vypadá to že dobře osychají. Bude vadit, když oloupu tyto vnější suknice nebo ten obal má nějaký důležitý vliv například lepší skladovatelnost a podobně? Budu rád za váš názor i zkušenosti od ostatních pěstitelů, kteří mi mohou poradit.
    S pozdravem, Kondziolka
    6. 8. 2013 13:55 Jan Kozák
    Asi by stačilo natrhnout suknice u stonku - "česnek otevřít". Je to asi způsobeno snahou česneku rychle se zbavit vody, ta však nemá kudy uniknout.

    sušení česneku

    4. 8. 2013 22:31 Zakladatel vlákna: Lucie Melová
    Dobrý večer,
    prosím Vás o radu, jak poznám, že je česnek dostatečně vysušen a připraven k uskladnění... Může mít nějaký negativní vliv příliš dlouhá doba sušení?
    Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.
    5. 8. 2013 21:52 Jan Kozák
    Zajímavá otázka. Česnek se suší vlastně pořád. I ten, co už máte uskladněn. Proto musí být skladován na vzdušném místě. Česnek je suchý tehdy, když je nať suchá jako seno. Jinak to vysvětlit neumím.

    Sklovitost stroužků

    29. 7. 2013 9:38 Zakladatel vlákna: Martina Raiserová
    Dobrý den, pane inženýre Kozáku,
    v letošním roce jsme sklidili krásný, zdravý česnek. Po sklizni jsme ho nechali v uzavřené zahradní boudě, kde byla vysoká teplota. Po týdnu byla většina stroužků úplně sklovitá, bez vůně a nedá se jíst. Víme, že jsme udělali velkou chybu při sušení. Ptali jsme se zkušených sousedů pěstitelů a nikdo neví. Prosím, nevíte o co se jedná? Je to nějaká nemoc? Děkuji. S úctou M. Raiserová
    29. 7. 2013 10:17 Jan Kozák ml.
    Viz Česnek v otázkách » Cibule česneku je po rozkrojení sklovitá, má našedlou barvu, cibule je místy propadlá. Byl česnek nakažen při sušení?

    Kořeny a sázení po bramborách

    25. 7. 2013 20:16 Zakladatel vlákna: Dana
    Dobrý den,jelikož pěstuji česnek druhým rokem a nemám zvláštní zkušenosti, chtěla bych se zeptat, zda při sušení česneku je důležité odstranit kořínky nebo ne. A taky , zda můžu sadit česnek po bramborách, jelikož nemám velkou možnost střídání půdy. Děkuji za odpověď. Dana Umlaufová
    28. 7. 2013 22:33 Jan Kozák ml.
    Dobrý den, Dano, odstranění kořenů před sušením nezbytné není. Pokud nebudete česnek po bramborách sázet příliš brzy, problém by nastat neměl.

    Sušení česneku.

    5. 7. 2013 20:57 Zakladatel vlákna: Filounek Jaroslav
    Dobrý večer. Lze odhadnout o kolik procent se sníží váha vysušeného česneku oproti mokrému, právě vytaženému, t.j. s natí a částečnou zeminou v kořenech? Pane inženýre děkuji za odpověď. Mohu se pochlubit pěknou úrodou?
    5. 7. 2013 20:57 Filounek Jaroslav
    5. 7. 2013 21:56 Jiří Snášel
    Jestli mohu napovědět svou dlouholetou zkušeností, já odečítám 35%.
    6. 7. 2013 11:53 Filounek Jaroslav
    Děkuji za zprávu, sám jsem zvědav kolik bude vysušeného česneku. Pro úplnost uvádím ke snímku samostatného česneku, že se jedná o Jovan vypěstovaný z pacibulek. Na druhém snímku je Vekan.
    6. 7. 2013 8:07 Jan Kozák
    Toto jsem nikdy nezjišťoval. Ale určitě toto číslo bude u jednotlivých odrůd rozdílné, protože nemají stejný poměr hmotností natě a cibule.

    dotaz

    4. 7. 2013 22:44 Zakladatel vlákna: Ladislav Holeček
    Dobrý večer pane ing.Kozáku, chci se zeptat, šlo by česneku na poli při sklízení odtrhnout nať?Má to najaký vliv?Ptám se kvůli místu na půdě,že bych ušetřil trochu místa kdyby tam nať nebyla.Děkuji předem za odpověď
    5. 7. 2013 20:40 Jan Kozák
    Já doporučuji sušit s natí. Pan Ing. Rod říká, že je to jedno. Nikdo svůj názor nemáme podložený seriózním pokusem.
    Tož kdo má pravdu?
    12Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne