Vy mě zkoušíte, pane inženýre, o sušení . Ve Vašem časopise, co jsem si párkrát přečetl místo bible, máte vyfocenou parádní pergolu s miliónem cesneků! Pokusy se sušením jsem dělal, dávno, co jsem měl barák s velkou půdou. Dobře větranou. Pak komora - v přízemí chladná, vlhčí, nad sklepem s bramborama. Nad ní v patře větraná - permanentní otevřené okno, suchá, z desek... Věšel jsem cibulama nahoru, dolů. Strkal jsem malé svazky stonkama do vázy, cibulí nahoru, kdy nějaká babka poradila, že tak česnek bere ještě sílu z kořínků, asi gravitací, ne?! Určitě sympatická ozdoba kuchyňské linky. Fialové mumie...... Očištěné kořínky nechávám po zpracování chabaští u cibulí déle, až oschnou. 2 až 3 týdny. Jsem si jistý, že dodají do uschnutí cibulím ještě energii. A mé zkušenosti? V komoře v přízemí bylo vlhko, začal hned plesnivět. V prvním patře vydržel kupodivu rok, díky ne vysoké a stálé teplotě a průvanu. Visely, ležely, vzhůru kořenama ve váze,... v tom mám tu jistotu, že poloha cibulí při sušení není vůbec důležitá. Z mojeho pohledu jde jen o dobrou ventilaci. Bavme se také o tom, jestli něco z výpěstků prodat. Malopěstitelé neprodávají, dávají kamarádům a fajrují udírny. Velkopěstitel má těžkotonážní problémy udržet kvalitu při současných podmínkách klimatu a EU. Mám teď naštěstí malý pozemek, suším v tenkých vrstvách na papírových bedýnkách. V diskuzích byl problém vlnovník. Já teď vyberu na sadbu, nechám proschnout, asi měsíc, rozdružím, namořím. A slušně uskladním na vzduchu každý kousek zvlášť .!! Zasadím samozřejmě hned po opadu listí z ořešáku!! Ze "zbytku" trošku pasty s 10 % soli, on pak stejně zezelená, i když přidáte olej. A něco na dýl, na plátky jak houby, usušit na plechu 5 dní a archivovat v šikovné prodyšné nádobě. Snad se i nějaký vzorek toho našeho dobrého Moravského česneku podaří poslat mimozemšťanům do vesmíru