Dobrý den, pane Ing. Kozáku,
z Vaší diskuze se domnívám, že náš česnek trpí fyziologickou poruchou "vaxy breakdown" zniňovanou ve Vaší diskusi. Letošní rok bylo extrémní horko, česnek jsme sklízeli koncem června (byl již zralý), počasí v době sklizně bylo chladné, ale v následujících týdnech propukly veliká vedra. Při sklizni byly cibule a stroužky pevné, tvrdé a nyní během čištění jsou slupky cibulek volné, stroužky nejsou měkké, ale 2-3 stroužky mají hnědý povlak (až stroupky), při nákroji stroužku je výplň normální, možná mírně nažloutlá (zanedbatelně). Domníváme se, že o bílou hnilobu ani vlnovníka nejde, protože při sklizni jsme na cibulkách žádné bílé povlaky nepozorovaly a česnek normálně dozrál. Moříme pouze v sulce (proto zamítám vlnovníka). Chtěla bych se Vás zeptat, zda takový česnek je vhodný na uskladnění a zda lze takový česnek zasadit? Možná ještě popis našeho skladování po sklizni: v otevřené, dobře větratelné stodole na trámech pod střechou (nikdy v minulosti jsme neměli tento problém). Domníváme se, jestli toto hnědnutí nezpůsobily vysoké teploty při sušení?
Děkuji Vám moc za odpověď,
S pozdravem