Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Waxy breakdown Zpět na diskusi

    Dotaz "vaxy breakdown"

    18. 9. 2018 16:10 Zakladatel vlákna: Iveta Svobodová
    Dobrý den, pane Ing. Kozáku,
    z Vaší diskuze se domnívám, že náš česnek trpí  fyziologickou poruchou  "vaxy breakdown" zniňovanou ve Vaší diskusi. Letošní rok bylo extrémní horko, česnek jsme sklízeli koncem června (byl již zralý), počasí v době sklizně bylo chladné, ale v následujících týdnech propukly veliká vedra. Při sklizni byly cibule a stroužky pevné, tvrdé a nyní během čištění jsou slupky cibulek volné, stroužky nejsou měkké, ale 2-3 stroužky mají hnědý povlak (až stroupky), při nákroji stroužku je výplň normální, možná mírně nažloutlá (zanedbatelně). Domníváme se, že o bílou hnilobu ani vlnovníka nejde, protože při sklizni jsme na cibulkách žádné bílé povlaky nepozorovaly a česnek normálně dozrál. Moříme pouze v sulce (proto zamítám vlnovníka). Chtěla bych se Vás zeptat, zda takový česnek je vhodný na uskladnění a zda lze takový česnek zasadit? Možná ještě popis našeho skladování po sklizni: v otevřené, dobře větratelné stodole na trámech pod střechou (nikdy v minulosti jsme neměli tento problém). Domníváme se, jestli toto hnědnutí nezpůsobily vysoké teploty při sušení?
    Děkuji Vám moc za odpověď,
    S pozdravem
    řezpaličkabez slupky pohleddetail2 stroužky zhnědlé, ostatní česneky jsou stejné
    18. 9. 2018 21:42 Jan Kozák
    Voskovité odumírání stroužků (vaxy breakdown) to není. Vlnovníka jste zamítat neměla, jsou to jeho typické příznaky. Vlnovník se nerozšiřuje pouze sadbou. Navíc byste ho Sulkou zlikvidovala. On se umí šířit velmi efektivně i během vegetace. Na jejím konci si sleze z listů do cibule a tam už pro něho začnou lukulské hody.

    Přemrzlý česnek

    22. 4. 2018 19:09 Zakladatel vlákna: Miroslav Čivrný
    Dobrý večer, sám jsem si netroufl ale má někdo zkušenost s takto přemrzlým česnekem,jeho konzumací? 
    Přemrzlý česnek
    23. 4. 2018 6:03 Jan Kozák
    Odumřelé stroužky jsou nepoživatelné z chuťových důvodů. Nepoškozené stroužky jsou chuťově i obsahově v pořádku.
    23. 4. 2018 7:06 Jan Kašpar
    Ten česnek není přemrzlý, ale naopak. Jinak je to krásná ukázka Waxy breakdown. Jak z učebnice. Viz např.: http://blogs.cornell.edu/livegpath/gallery/garlic/waxy-breakdown-on-garlic/
    23. 4. 2018 12:36 Miroslav Čivrný
    V tomto případě je to jistě přemrzlý česnek. Do vánoc byl v pořádku. Tuším někdy v lednu (jistý si nejsem) jsem z důvodu klíčení česnek přesunul z bytu ven na balkon (celkem větrno) průběžně kontroloval s tím že až bude chvíle tak udělám pastu. Pozdě, když jsem v jednu chvíli po nějakých mrazech kontroloval tak takhle zesklovatěl. 
    23. 4. 2018 14:30 Jan Kašpar
    Nikoli, tahle fysiologická porucha vzniká díky vysoké teplotě buď při sklizni, mimochodem, neležel nějakou dobu Váš sklizený česnek na prudkém slunci? Nebo při skladování při vysoké teplotě, pokud je nedostatečné větrání. Česnek při sušení a skladování potřebuje kyslík. Pokud ho nemá dostatek zareaguje touhle poruchou. Kolísání teploty vznik voskového vzhledu pouze urychlí v řádu týdnů. Alespoň to tvrdí botanici, vědci z Cornell University. U Vašeho česneku bych si tipnul, že ten tmavý wax vznikl jako první okolo sklizně a ten světlý později jako důsledek skladovacích podmínek.
    23. 4. 2018 17:24 Miroslav Čivrný
    Opravdu musím říct že česnek byl v pořádku usušen na dosti větrané půdě (bývalý seník). Žádný ze 40kg nejeví tyto příznaky a ani zpětnou vazbou se ke mě nedostali tyto informace. 
    Jak jsem psal výše, tyto dva svazky po cca 0.8kg jsem na zkoušku (po předčasném klíčení) přesunul na balkon kde byl vystaven mrazům i více jak -15.
    No uvidíme, musím zkoušet, zatím nemám vychytané ideální místo ke skladování ;-)
    Děkuji za informace ohledně tohoto problému a necháme prostor pro ostatní diskusi(^_-) 
    24. 4. 2018 8:44 Jiří česnek
    Stroužky zmrzli přesně tak to dělá v cibuli molik a vlnovník,tvrdých stroužků si nevšimnou pouze měkých uprostřed většího svazku při vysoké teplotě.Jinak dobře sušený česnek v malém svazku je kámen ,který nezmrzne .
    26. 4. 2018 5:43 Jan Kozák
    Dovolím si nesouhlasit. Takhle skutečně vypadají příznaky voskovitého odumírání stroužků (waxy breakdown), ale musel by to být snímek z konce srpna nebo ze září. Je však možné, že primární impuls mohl být stejný, proto nebyly po přemrznutí znehodnoceny všechny stroužky v cibuli.
    26. 4. 2018 8:46 Jiří česnek
    Jak uvádí Miroslav Čirvný česnek zmrznul přesně podle jeho popisu,se mě to několikrát stalo ve skladu v seníku a boudě ve velkých svazcích . Na roštu a malích svazcích na sadbu v říjnu se mě to nestalo ani za 50 let . Waxy breakdown vzniká ze smrtelných koktejlů hnojení ,česnek umírá už v září.

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne