Dobrý den! Obvykle se internetových diskusí neúčastním, ale tato diskuse mě mírně řečeno nazdvihla ze židle.
Jsem menším pěstitelem česneku - vypěstuji zhruba 1 tunu za sezonu. Tím chci říci jen to, že o dané problematice něco málo vím a orientuji se v ní především z pohledu pěstitele a přímého prodejce. Sadbu odebírám od osvědčených pěstitelů v oblasti Velká nad Veličkou (Slovácko), jedná se tedy o původní krajové odrůdy. Naprosto souhlasím s tím, co zde napsal pan Kozák: že totiž bychom si měli vážit našich odrůd, které jsou pěstovány po generace v našich podmínkách, vyhovují našim chutím atd.
Bohužel zásadní problém vidím v tom, že jakmile cena česneku stoupla na současnou úroveň, hned se vyrojila spousta pijavic, které cítí na míle daleko snadný zisk a tak vesele a zcela bezostyšně provádějí to, co zde popsal pan Kozák. K tomuto si dovolím připojit osobní zkušenost - kontaktoval mě člověk z jisté "firmy" zabývající se prodejem "českého česneku" (sídlí ve Velkém Meziříčí, nedávno se na těchto stránkách o nich psalo). Měl zájem o česnek - v momentě, kdy jsem mu řekl svou cenu, odmlčel se a pravil, že on se pohybuje na úrovni 80 Kč za kg! Z dalšího vyplynulo, že dováží do ČR kolem 3 tun měsíčně - na jejich stránkách se dočtete, že prodávají "český" česnek za 150 kč/kg,snadno si tedy spočítáte jejich roční zisk! Bavil se se mnou zcela otevřeně, česnek vozí ze Španělska a Polska, řetězcům ho pak prodává jako český a (cituji)"mě je vlastně úplně jedno odkud je, mě zajímá jenom kolik vydělám!". Když jsem se ho zeptal, jestli to náhodou není podvod, tak se jenom smál...
Je tedy více než jasné, že jakákoliv certifikace česneku má smyl pouze v případě,kdy podmínky k jeho získání budou nastaveny natolik přesně, průhledně a jasně, aby se zabránilo jeho zneužití podobnými "obchodníky" a dalšími "šibaly". Zároveň ale musí být smysl certifikátu jasný i pro zákazníka, jinak je to jen pouhý cár papíru.
A právě o tom nejsem v případě sdružení, které je v této diskusi zastupováno p.Pavlíkem, příliš přesvědčen. Podmínky získání certifikátu, kterou jsou uveřejněny na jejich stránkách jsou dosti podivné,řekl bych nečitelné a nesrozumitelné normálnímu smrtelníkovi. Už vůbec nerozumím větě "dnes už je všeobecně známo, že některé italské a francouzské odrůdy jsou lepší než ty české" - asi mi něco uniklo?! Korunou všeho je teze o tom, že pokud by byl čínský česnek lepší než ten náš, proč bychom ho nepěstovali(!!!)
K tomu z vlastní praxe - pokusně jsem vysadil trochu španělského česneku - původní materiál byl vzhledově pěkný, chuť však byla velmi ostrá, až hrubá (ale vnímání chuti je vždy subjektivní), palice měly kolem 80g a okolo deseti stroužků. Výsledek - do sklizně dorostla zhruba třetina rostlin, palice průměr 30g! Český česnek na tomtéž pozemku vyrostl standartní. Dále - pokus s francouzským česnekem (certifikovaná sadba Thermidor(?))- zasazeno loni 15.11. - po 15.12. česnek vylezl ze země zhruba 15cm! Co s takovou rostlinou udělají mrazy, ví každý pěstitel.
Podivné je také to, proč někoho napadne vydávat svůj vlastní certifikát, když stejná myšlenka už se uvádí do života jinde - mě jako potencionálního uživatele certifikátu přece vůbec nemusí zajímat nějaké osobní neshody "otců zakladatelů", zajímá mě jen skutečný přínos a užitek certifikátu v praxi! V momentě, kdy certifikátů bude více, logicky to vzbudí u našich zákazníků nedůvěru a celý smysl projektu vyjde naprázdno. Stačí se podívat, kolika nejrůznějšími certifikáty a známkami jsou opatřovány různé potravinářské výrobky-zákazník se v nich vůbec nevyzná (proč by taky měl) a nikdo se podle nich už prakticky při nákupu neřídí!
Když zvážím všechny skutečnosti,kladu si tedy otázku, jestli onomu sdružení ve skutečnosti nejde o něco jiného než je proklamovaná ochrana poctivých pěstitelů a zákazníků ....