Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Skladování česneku Zpět na diskusi

    2. 12. 2015 10:51 Zakladatel vlákna: Marketa1
    Dobrý den,mám od Vás koupenou odrůdu Slavín a nestihla jsem ji zasadit,protože pořád prší. Mám vyloupané už stroužky a chtěla jsem se zeptat ,jak dlouho mně vydrží,než se budou dát zasadit. Děkuji za odpověď.
    2. 12. 2015 17:44 Jan Kozák
    Při dobrém uložení by Vám měly stroužky vydržet minimálně do konce února.

    benátčan

    19. 11. 2015 8:17 Zakladatel vlákna: světlík zdeněk
    Pane Kozáku jak skladovat česnek aby vydržel dva roky když na jaře začne rašit.Je to přece normální vývoj. Děkuji
    19. 11. 2015 10:23 Jan Kozák
    Teplo, sucho a dostatečná výměna vzduchu jsou základem úspěchu skladování.
    20. 11. 2015 16:52 Jan Cesek
    Jakože se ma skladovat v teple? Pri jake teplote?
    28. 11. 2015 23:37 Staník Verner
    Pokud bude teplota kolem 2°C, může Benátčan dosáhnout menších skladovacích ztrát než při teplotě vyšší.
    U nás na půdě byly letos teploty až 38°C v místě, kde ležely přepravky s Benátčanem a Nabilem a přesto cibule ještě v září obsahovaly cca polovinu použitelných stroužků. Ve skladu s řízenou atmosférou a stabilní optimální teplotou může dle mého odhadu a zkušeností z minulých let vyržet zmíněný nepaličák déle než 15 měsíců od slizně v jakosti použitelné pro prodej jako konzumní česnek.
    28. 11. 2015 13:50 světlík zdeněk
    Pane na jaře při teplotě a světelných podmínkach bude rašit i banátčan.
    28. 11. 2015 23:27 Staník Verner
    Pro dlouhodobé uložení je potřeba mít cibule uložené v jedné vrstvě aby výměna vzduchu byla opravdu dokonalá. Teplota je potřeba nekolísavá. Suchem se rozumí nekondenzující relativní vlhkost vzduchu kolem 60%. Při absenci zelené asimilační plochy se přítomnost světla nemá jak uplatnit. Obecně jsou to takové podmínky, kdy v sousedství uložený cukr nenavlhne a neztvrdne a zároveň modrá skalice zůstane modrá (nezbělá vysušením krystalicky vázané vody. Od května do září musíte počítat s vyššími skladovacími ztrátami. Vnější stroužky vydýchají většinu zásobních látek a vody, takže se stanou nepoužitelně gumovými. Vnitřní stroužky přebudují část zásobních látek na tvorbu základů listů. Obecně takto "přetažený" česnek je schopen okamžitě začít růst (nasázíte v září a v listopadu máte docela slušnou nať) jakmile dostane kondenzující vlhkost (například jej dáte do ledničky a při otevření dvířek se chladné předměty orosí).
    Úbytek využitelné hmotnosti není na úkor chuti. Zrovna před týdnem jsem vyhazoval poslední nespotřebované zbytky této odrůdy ze sklizně 2014 skladované na parapetu severovýchodního okna ve štítu půdy.
    Tolik nezávislá zkušenost.

    Česnek pouští kořínky

    18. 11. 2015 10:54 Zakladatel vlákna: Antonín Setnička
    Dobrý den,
    mám doma česnek na uskladnění a začal mi pouště kořínky. Chtěl bych se Vás proto zeptat, zda začal růst proto, že jsem ho měl umístěn v místnosti kde byla přílišná vlhkost A dále bych se chtěl zeptat, jaký to má vliv na skladovatelnost? Děkuji za odpovědi
    18. 11. 2015 19:19 Jan Kozák
    Velká vzdušná vlhkost výrazně urychluje rašení kořenů. Skladovatelnost to jednoznačně zkracuje.

    sadba

    12. 11. 2015 21:48 Zakladatel vlákna: Marie
    Dobrý den, ráda bych se zeptala - z loňského roku mně až do dnešního dne zůstal téměř neporušený česnek - celé palice. Je sice drobný, možná z obnovené sadby, ale velmi tvrdý a kompaktní. Chtěla bych vědět, jestli ho můžu letos použít na sadbu. Odrůdu nevím, na řezu vypadá moc pěkně, soudržně. Děkuji za odpověď
    13. 11. 2015 6:00 Jan Kozák
    Zdravou sadbu můžete použít i při ročním skladování.

    Skladování

    10. 11. 2015 8:15 Zakladatel vlákna: Josef Markup
    Dobrý den paní Šerá,abychom z té diskuze neudělali soukromé stránky. Jde mi hlavně o uskladnění konzumního česneku a zjištuji že zpúsob skladování máme stejný. Přikládám foto jak mi česnek vydržel posledních 10 let uskladněný až do srpna příštího roku. Nevím kde se vzal letos ten vlnovník. Je fakt že v kuchyni je teplo ale proč to nevadilo 10 let až letos. Přeji hezký sen.

    Vlnovník

    9. 11. 2015 23:03 Zakladatel vlákna: Josef Markup
    Dobrý večer, paní Šerá napište jak česnek skladujete a co vlnovník. Já pěstuji česnek 24 let posledních 6 let kupuji zásadně sadbu od pana Kozáka a letos můj česnek přepadl vlnovník v kuchyni kde česnek skladuji 10 let. děkuji česneku zdar
    9. 11. 2015 23:56 Šerá ludmila
    P. Markup - Česnek skladuji tak, že nechávám dlouhé stonky, těmi ho otočím do sklenic nebo do kbelíku jako květiny a musí být někde, kde je sucho a ne moc teplo. Jednou jsem ho tak dala do sklepa a dlouho nevydržel. Mám ho třeba na schodech do sklepa.Když vidím, že už začíná být horší, v dubnu a ještě ho mám hodně, tak stroužky zmrazím. Zdá se mi to nejlepší konzervace. Myslím,že nejlepší jsou ty kopřivy na mulčování a také se nesmí brzy sadit. V roce 2014 všichni sadili česnek brzy a pak jim zplesnivěl. Také je důležitá předplodina, nesmí to být třeba fazole, zelí apod. Určitě ne cibulovina. Mějte se hezky. L.

    vlnovník

    8. 11. 2015 9:42 Zakladatel vlákna: Tomáš Bohočík
    Dobrý den koupil jsem si sadbu havrana v září následně namořil v sulce a nechal vysušit. Skladoval jsem ho ve sklepě, ale vypadá to že to že jsem se vlnovníku nezbavil. Je možné ho před výsadbou ještě jednou namořit? Nedojde k poškození sadby? děkuji Bohočík
    9. 11. 2015 19:31 Jan Kozák
    Dalším mořením česneku neublížíte, ale podle zkušeností Sulka ničí vlnovníka ve všech vývojových stádiích a že by česnek mohl být znovu napaden, se mi moc nezdá. Ale nemusím mít pravdu. Vlnovníkem se důkladně u nás nikdo nezabýval.

    Vlnovník?

    5. 11. 2015 21:14 Zakladatel vlákna: Jiří Snášel
    Podle mne nejsou tak důležité podmínky při skladování, ale důsledné moření sulkou.
    Jeden cop česneku mi visí v kuchyni na stěně (protilehlé od sporáku), druhý mám ve sklepě. Bydlím v paneláku. Takže relativně teplo, v kuchyni i trochu vlhčeji.
    Přesto ten visící česnek tam vydrží nejen celý rok do nového, ale dokonce i další rok, zcela zdravý!
    Úspěšné skladování přisuzuji jak jsem již uvedl, sulce.
    6. 11. 2015 10:41 Mirek
    Vy konzumujete mořený česnek??
    6. 11. 2015 23:51 Jiří Snášel
    To jste špatně pochopil - po sklizni česnek, vybraný k sadbě (samozřejmě vysušený a rozdružený) ihned mořím v sulce. A ten česnek, který z řádně namořené sadby vyroste, je prost škůdce zvaného vlnovník. Nebo si snad někdo myslí, že ten vlnovník do česneku naskáče ve špajzu?

    26. 10. 2015 19:05 Zakladatel vlákna: Markéta Šišáková
    Dobrý den, včera jsem si chtěla vystroužkovat sadbu (havran). K mému zděšení mi asi 30% z kilového balíčku seschlo- viz foto. Palice jsem ihned po zakoupení rozbalila a dala na síto. Můžete mi prosím napsat co se to s mým česnekem stalo? Udělala jsem něco špatně při skladování? Děkuji za odpověď.
    26. 10. 2015 19:17 David Švingal
    Na Vašem česneku si pochutnal zřejmě Vlnovník česnekový,ne nadarmo pan Kozák doporučuje mořit Sulkou ihned po zakoupení sadby ( září-říjen )
    27. 10. 2015 20:05 Jan Kozák
    A mohla jste se to dočíst i v přiložené příručce. V letošním roce je vlnovník skutečně mimořádným problémem.

    Kremelina - p. Lubomir Caby

    25. 10. 2015 4:28 Zakladatel vlákna: Jaromir Vyskala
    Kremelina jsou zkamenele morske rasy rozemlete na prasek. Tento prasek je velmi ostry/brusny s vysokym obsahem mineralu.Pouziva se v kosmetickem prumuslu (zubni pasty, masky na oblicej, sampony….), v potravinarskem prumyslu ( pri skladovani mouky, ryze , fazoli….). Nejsirsi pouziti ma vsak jako pesticide.Zabiji zarucene veskery bezkrunyrovy hmyz (blechy, svaby, housenky, mandelinky…… a dokonce i slimaky v zahradce).Jakmile hmyz prijde do kontactu s timto ostrym praskem, ten jim narusi/poreze jejich tela a hmyz se vysusi/dehydruje.
    Cesnek by se mel Kremelinou poprasit pred skaldovanim jako prevence. Nemusite mit starch z toho, kdyby stroucky dosly do kontaktu s timto praskem. Lide Kremelinu konzumuji jako prevenci proti padani vlasu, zpevnovani kosti,nehtu a zubu.
    26. 10. 2015 11:09 Jan Kašpar
    Pane Vyskalo, není křemelina jako křemelina. Jedná se o křemičité schránky odumřelých hnědých řas zvaných rozsivky. Z chemického hlediska se jedná o SiO2. Jenže rozsivek existuje řádově stovky rodů a řádově desetitisíce druhů. Velikost jejich schránek se pohybuje od 2,5 μm (mikrometrů) až 200 μm. extrémní řasy mají až 2000 μm. Rovněž tvary sořápek jsou od kulových (kruhových, rektangulárních, trubičkových, ve tvaru elipsoidu atd. Takže zbývá jen maličkost vybrat tu "správnou" křemelinu.
    K vlnovníkovi (Aceria tulipae)- pokud není v česneku přítomen, přes křemelinu těžko přeleze. Pokud tam je a prosypete cibule, bude si vesele sosat a množit se a z cibule nevyleze. Taky proč, má dost potravy a může se vesele množit pod šupinami a křemelina se ho nedotkne. Aby to fungovalo, musel by se česnek oloupaný prosypat. Jenže pak bude zase skladovatelnost problematická.
    A k vylepšování zdraví křemelinou? Pokud ji pojíte, vyčistí Vám to vnitřní povrch střev, něco jako lepší vláknina. Což je jistě pro organismus dobré. Nějaké "ozdravění" kloubů, kostí či padání vlasů patří do říše báchorek. Cucání oblázků, či olizování laboratorního skla taky nepřinese nějaký efekt.
    Mimochodem, pokud koupíte křemelinu od těžaře, zaplatíte cca $2 až $3 za 50 lb (cca 22 kg). U nás v malém lze dostat 20 kg pytel za cca 1000 Kč. A račte se podívat, za kolik to marketingoví experti prodávají. Media je nazývají "šmejdy".

    Vlnovnik - pro p. Pilkovou

    22. 10. 2015 3:04 Zakladatel vlákna: Jaromir Vyskala
    Docetl jsem se, ze proti Vlnovnikovi je velmi ucinna Kremelina ( Diatomaceous Earth – DE), aplikovana pred skladovanim.
    24. 10. 2015 17:47 lubomir caby
    Prosím Vás o určenie spôsobu aplikácie. Použiť to na dezinfekciu skladového priestoru+ bedničky, alebo aj na cesnak počas sušenia ? Resp.odkaz na publikáciu. Ďakujem

    Sesychani česneku

    18. 10. 2015 20:41 Zakladatel vlákna: Tomáš Novotny
    Dobrý den, trápí mne sesychani sklizeneho česneku. Jak tomu předejít? Tento problém mne netrapil dříve. Po zakoupení Vaší sadby začaly sesychat i odrůdy moje původní. Děkuji za odpověď. K dnešnímu dni je poškozeno cca 40% sklizně
    19. 10. 2015 6:59 Jan Kozák
    Toto sesychání je s největší pravděpodobností způsobeno sáním vlnovníka česnekového. Toho už dvacet let považuji za největší problém při pěstování, vlastně skladování, česneku. Ale nikdo se tím pořádně nezabývá.
    19. 10. 2015 23:45 Jana Pilková
    Dobrý večer pane Kozáku, snažila jsem se někde dočíst, kde se ten darebák vlnovník k česneku dostane. Všude se píše, že je to problém skladů. To znamená, že z půdy by měl být česnek v pořádku a nakazí se při sušení? A co insekticidy před začátkem sušení? Postřikům nerozumím, četla jsem to na internetu. Děkuji
    19. 10. 2015 23:49 Jana Pilková
    Jenom doplňuji, myslela jsem vystříkat skladovací prostory:-)Ale zase nevím, aby se tím nějak nenasákl česnek i když by se sušil za nějakou dobu po aplikaci. Ale jsou to teorie.
    20. 10. 2015 20:45 Jan Kozák
    Pro dezinfekci skladovacího prostoru je možné použít Savo. Ale pozor na bezpečnost práce. Insekticid, spíše akaricid, na konci vegetace bych já určitě nepoužil.
    21. 10. 2015 8:50 Radovan Mžik
    Dobry den pane Kozaku, jeste bych toto tema rad rozvinul, protoze me zajima jak se vlnovnik dale siri. Bohuzel jsem se k tomu nikde poradne nic nedocetl, ale nechtel bych si ho zavlect na pozemek, kde jsme s nim nikdy problem nemeli. Co jsem tak odpozoroval, tak pokud se skladuje zdrava sadba vedle napadene, tak se vlnovnik prestehuje i na tu zdravou. Vsechny sadbove odrudy jsem tedy rozdruzil, namoril v sulce (2-3h), ususil a vratil zpet do puvodnich raslovych pytlu, ktere jsem vyvaril ve vode. Veskere krabice apod, ktere prisly s nemorenou sadbou do styku jsem spalil. Je toto prosim dostatecne? Je, prosim, nejaka sance, ze cast roztocu prezila moreni a pri sadbe se mi dostane do pudy? Dekuji za Vasi odpoved.

    předloňský česnek

    17. 9. 2015 22:39 Zakladatel vlákna: Jiří Snášel
    Na podzim 2012 jsem zasadil menší množství nové sadby, v létě 2013 sklidil, spletl do copů a uskladnil. Jednu "paličku" jsem zvážil (73g)a zavěsil v kuchyni na stěnu - testoval jsem trvanlivost a ztrátu váhy při uskladnění.
    Na podzim 2014 jsem chtěl tento trvanlivý česnek vysadit, nějak jsem na něj zapomněl, jarní sadbu neprovádím, tak přišel na řadu až letos. Dnes jsem jej znovu zvážil, má 43g!, je evidentně zdravý!
    Stroužky jsou pevné, tvrdé, zítra je namočím do Sulky a v listopadu vysadím. Jsem zvědav, jestli z něj něco bude? Pokud ano, rozmnožím ho a budu nabízet jako "Věčný česnek", zázrak přírody.
    29. 9. 2015 22:14 Richard Novák
    Dobrý den. Ta palice měla jen těch pět stroučků? Děkuji.

    Skladování

    1. 11. 2013 15:10 Zakladatel vlákna: Jiří Šír
    Hezký den, chci se zeptat, jak nejlépe skladovat sadbový česnek Benátčan, aby mi vydržel na jarní výsadbu?(mám ho na stroužky)děkuji
    1. 11. 2013 21:01 Jan Kozák
    Na suchém vzdušném místě, na teplotě u Benátčanu moc nezáleží. Ale silnější mrazy by mohly vadit.

    Skladování ve stodole

    25. 10. 2013 16:36 Zakladatel vlákna: Ladislav Holeček
    Dobrý den pane ing.Kozáku, chci se zeptat česnek který jsem letos vypěstoval mám uskladněný ve stodole která je dobře větrana z jedné strany otevřená.Ale zdá se mě že česnek chtá trošku plíseň??co stím nebo jak temu zabránit????
    25. 10. 2013 20:58 Jan Kozák
    Asi je větrání nedostatečné, třeba by stačilo snížit vrstvu.
    26. 10. 2013 8:09 Ladislav Holeček
    Ale mě se zdá že to dělají horní cibule a spodní nic???čím to je????
    < Novější23456Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne