Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Skladování česneku Zpět na diskusi

    Skladování

    10. 11. 2015 8:15 Zakladatel vlákna: Josef Markup
    Dobrý den paní Šerá,abychom z té diskuze neudělali soukromé stránky. Jde mi hlavně o uskladnění konzumního česneku a zjištuji že zpúsob skladování máme stejný. Přikládám foto jak mi česnek vydržel posledních 10 let uskladněný až do srpna příštího roku. Nevím kde se vzal letos ten vlnovník. Je fakt že v kuchyni je teplo ale proč to nevadilo 10 let až letos. Přeji hezký sen.

    Vlnovník

    9. 11. 2015 23:03 Zakladatel vlákna: Josef Markup
    Dobrý večer, paní Šerá napište jak česnek skladujete a co vlnovník. Já pěstuji česnek 24 let posledních 6 let kupuji zásadně sadbu od pana Kozáka a letos můj česnek přepadl vlnovník v kuchyni kde česnek skladuji 10 let. děkuji česneku zdar
    9. 11. 2015 23:56 Šerá ludmila
    P. Markup - Česnek skladuji tak, že nechávám dlouhé stonky, těmi ho otočím do sklenic nebo do kbelíku jako květiny a musí být někde, kde je sucho a ne moc teplo. Jednou jsem ho tak dala do sklepa a dlouho nevydržel. Mám ho třeba na schodech do sklepa.Když vidím, že už začíná být horší, v dubnu a ještě ho mám hodně, tak stroužky zmrazím. Zdá se mi to nejlepší konzervace. Myslím,že nejlepší jsou ty kopřivy na mulčování a také se nesmí brzy sadit. V roce 2014 všichni sadili česnek brzy a pak jim zplesnivěl. Také je důležitá předplodina, nesmí to být třeba fazole, zelí apod. Určitě ne cibulovina. Mějte se hezky. L.

    vlnovník

    8. 11. 2015 9:42 Zakladatel vlákna: Tomáš Bohočík
    Dobrý den koupil jsem si sadbu havrana v září následně namořil v sulce a nechal vysušit. Skladoval jsem ho ve sklepě, ale vypadá to že to že jsem se vlnovníku nezbavil. Je možné ho před výsadbou ještě jednou namořit? Nedojde k poškození sadby? děkuji Bohočík
    9. 11. 2015 19:31 Jan Kozák
    Dalším mořením česneku neublížíte, ale podle zkušeností Sulka ničí vlnovníka ve všech vývojových stádiích a že by česnek mohl být znovu napaden, se mi moc nezdá. Ale nemusím mít pravdu. Vlnovníkem se důkladně u nás nikdo nezabýval.

    Vlnovník?

    5. 11. 2015 21:14 Zakladatel vlákna: Jiří Snášel
    Podle mne nejsou tak důležité podmínky při skladování, ale důsledné moření sulkou.
    Jeden cop česneku mi visí v kuchyni na stěně (protilehlé od sporáku), druhý mám ve sklepě. Bydlím v paneláku. Takže relativně teplo, v kuchyni i trochu vlhčeji.
    Přesto ten visící česnek tam vydrží nejen celý rok do nového, ale dokonce i další rok, zcela zdravý!
    Úspěšné skladování přisuzuji jak jsem již uvedl, sulce.
    6. 11. 2015 10:41 Mirek
    Vy konzumujete mořený česnek??
    6. 11. 2015 23:51 Jiří Snášel
    To jste špatně pochopil - po sklizni česnek, vybraný k sadbě (samozřejmě vysušený a rozdružený) ihned mořím v sulce. A ten česnek, který z řádně namořené sadby vyroste, je prost škůdce zvaného vlnovník. Nebo si snad někdo myslí, že ten vlnovník do česneku naskáče ve špajzu?

    26. 10. 2015 19:05 Zakladatel vlákna: Markéta Šišáková
    Dobrý den, včera jsem si chtěla vystroužkovat sadbu (havran). K mému zděšení mi asi 30% z kilového balíčku seschlo- viz foto. Palice jsem ihned po zakoupení rozbalila a dala na síto. Můžete mi prosím napsat co se to s mým česnekem stalo? Udělala jsem něco špatně při skladování? Děkuji za odpověď.
    26. 10. 2015 19:17 David Švingal
    Na Vašem česneku si pochutnal zřejmě Vlnovník česnekový,ne nadarmo pan Kozák doporučuje mořit Sulkou ihned po zakoupení sadby ( září-říjen )
    27. 10. 2015 20:05 Jan Kozák
    A mohla jste se to dočíst i v přiložené příručce. V letošním roce je vlnovník skutečně mimořádným problémem.

    Kremelina - p. Lubomir Caby

    25. 10. 2015 4:28 Zakladatel vlákna: Jaromir Vyskala
    Kremelina jsou zkamenele morske rasy rozemlete na prasek. Tento prasek je velmi ostry/brusny s vysokym obsahem mineralu.Pouziva se v kosmetickem prumuslu (zubni pasty, masky na oblicej, sampony….), v potravinarskem prumyslu ( pri skladovani mouky, ryze , fazoli….). Nejsirsi pouziti ma vsak jako pesticide.Zabiji zarucene veskery bezkrunyrovy hmyz (blechy, svaby, housenky, mandelinky…… a dokonce i slimaky v zahradce).Jakmile hmyz prijde do kontactu s timto ostrym praskem, ten jim narusi/poreze jejich tela a hmyz se vysusi/dehydruje.
    Cesnek by se mel Kremelinou poprasit pred skaldovanim jako prevence. Nemusite mit starch z toho, kdyby stroucky dosly do kontaktu s timto praskem. Lide Kremelinu konzumuji jako prevenci proti padani vlasu, zpevnovani kosti,nehtu a zubu.
    26. 10. 2015 11:09 Jan Kašpar
    Pane Vyskalo, není křemelina jako křemelina. Jedná se o křemičité schránky odumřelých hnědých řas zvaných rozsivky. Z chemického hlediska se jedná o SiO2. Jenže rozsivek existuje řádově stovky rodů a řádově desetitisíce druhů. Velikost jejich schránek se pohybuje od 2,5 μm (mikrometrů) až 200 μm. extrémní řasy mají až 2000 μm. Rovněž tvary sořápek jsou od kulových (kruhových, rektangulárních, trubičkových, ve tvaru elipsoidu atd. Takže zbývá jen maličkost vybrat tu "správnou" křemelinu.
    K vlnovníkovi (Aceria tulipae)- pokud není v česneku přítomen, přes křemelinu těžko přeleze. Pokud tam je a prosypete cibule, bude si vesele sosat a množit se a z cibule nevyleze. Taky proč, má dost potravy a může se vesele množit pod šupinami a křemelina se ho nedotkne. Aby to fungovalo, musel by se česnek oloupaný prosypat. Jenže pak bude zase skladovatelnost problematická.
    A k vylepšování zdraví křemelinou? Pokud ji pojíte, vyčistí Vám to vnitřní povrch střev, něco jako lepší vláknina. Což je jistě pro organismus dobré. Nějaké "ozdravění" kloubů, kostí či padání vlasů patří do říše báchorek. Cucání oblázků, či olizování laboratorního skla taky nepřinese nějaký efekt.
    Mimochodem, pokud koupíte křemelinu od těžaře, zaplatíte cca $2 až $3 za 50 lb (cca 22 kg). U nás v malém lze dostat 20 kg pytel za cca 1000 Kč. A račte se podívat, za kolik to marketingoví experti prodávají. Media je nazývají "šmejdy".

    Vlnovnik - pro p. Pilkovou

    22. 10. 2015 3:04 Zakladatel vlákna: Jaromir Vyskala
    Docetl jsem se, ze proti Vlnovnikovi je velmi ucinna Kremelina ( Diatomaceous Earth – DE), aplikovana pred skladovanim.
    24. 10. 2015 17:47 lubomir caby
    Prosím Vás o určenie spôsobu aplikácie. Použiť to na dezinfekciu skladového priestoru+ bedničky, alebo aj na cesnak počas sušenia ? Resp.odkaz na publikáciu. Ďakujem

    Sesychani česneku

    18. 10. 2015 20:41 Zakladatel vlákna: Tomáš Novotny
    Dobrý den, trápí mne sesychani sklizeneho česneku. Jak tomu předejít? Tento problém mne netrapil dříve. Po zakoupení Vaší sadby začaly sesychat i odrůdy moje původní. Děkuji za odpověď. K dnešnímu dni je poškozeno cca 40% sklizně
    19. 10. 2015 6:59 Jan Kozák
    Toto sesychání je s největší pravděpodobností způsobeno sáním vlnovníka česnekového. Toho už dvacet let považuji za největší problém při pěstování, vlastně skladování, česneku. Ale nikdo se tím pořádně nezabývá.
    19. 10. 2015 23:45 Jana Pilková
    Dobrý večer pane Kozáku, snažila jsem se někde dočíst, kde se ten darebák vlnovník k česneku dostane. Všude se píše, že je to problém skladů. To znamená, že z půdy by měl být česnek v pořádku a nakazí se při sušení? A co insekticidy před začátkem sušení? Postřikům nerozumím, četla jsem to na internetu. Děkuji
    19. 10. 2015 23:49 Jana Pilková
    Jenom doplňuji, myslela jsem vystříkat skladovací prostory:-)Ale zase nevím, aby se tím nějak nenasákl česnek i když by se sušil za nějakou dobu po aplikaci. Ale jsou to teorie.
    20. 10. 2015 20:45 Jan Kozák
    Pro dezinfekci skladovacího prostoru je možné použít Savo. Ale pozor na bezpečnost práce. Insekticid, spíše akaricid, na konci vegetace bych já určitě nepoužil.
    21. 10. 2015 8:50 Radovan Mžik
    Dobry den pane Kozaku, jeste bych toto tema rad rozvinul, protoze me zajima jak se vlnovnik dale siri. Bohuzel jsem se k tomu nikde poradne nic nedocetl, ale nechtel bych si ho zavlect na pozemek, kde jsme s nim nikdy problem nemeli. Co jsem tak odpozoroval, tak pokud se skladuje zdrava sadba vedle napadene, tak se vlnovnik prestehuje i na tu zdravou. Vsechny sadbove odrudy jsem tedy rozdruzil, namoril v sulce (2-3h), ususil a vratil zpet do puvodnich raslovych pytlu, ktere jsem vyvaril ve vode. Veskere krabice apod, ktere prisly s nemorenou sadbou do styku jsem spalil. Je toto prosim dostatecne? Je, prosim, nejaka sance, ze cast roztocu prezila moreni a pri sadbe se mi dostane do pudy? Dekuji za Vasi odpoved.

    předloňský česnek

    17. 9. 2015 22:39 Zakladatel vlákna: Jiří Snášel
    Na podzim 2012 jsem zasadil menší množství nové sadby, v létě 2013 sklidil, spletl do copů a uskladnil. Jednu "paličku" jsem zvážil (73g)a zavěsil v kuchyni na stěnu - testoval jsem trvanlivost a ztrátu váhy při uskladnění.
    Na podzim 2014 jsem chtěl tento trvanlivý česnek vysadit, nějak jsem na něj zapomněl, jarní sadbu neprovádím, tak přišel na řadu až letos. Dnes jsem jej znovu zvážil, má 43g!, je evidentně zdravý!
    Stroužky jsou pevné, tvrdé, zítra je namočím do Sulky a v listopadu vysadím. Jsem zvědav, jestli z něj něco bude? Pokud ano, rozmnožím ho a budu nabízet jako "Věčný česnek", zázrak přírody.
    29. 9. 2015 22:14 Richard Novák
    Dobrý den. Ta palice měla jen těch pět stroučků? Děkuji.

    Kořínky

    5. 12. 2013 18:09 Zakladatel vlákna: Ladislav Holeček
    Dobrý večer pane ing Kozáku, chci se zeptat jak mám zabránit česneku aby se mu zvedaly kořínky.Mám doma nějaké zbytky ještě.Když jsou kořínky zvedlé nevadí to ničemu že?Třeba chuti nebo tak?
    5. 12. 2013 18:49 Jan Kozák
    Výraz zvedlé kořínky je neobvyklý. Snad máte na mysli zduření podpučí s případným rašením kořenů. S tím je letos dost velký problém. Teploty kolem nuly a sucho to nejlépe zpomalí. Tento začátek rašení kuchyňskému využití nijak nevadí, snižuje to však atraktivnost zboží při jeho prodeji.
    5. 12. 2013 18:59 Ladislav Holeček
    No právě.tak se ptam jak to mám řešit??Nic jineho na to není???

    skladování sadbový-konzumní česnek

    6. 11. 2013 19:37 Zakladatel vlákna: Hana Kopecká
    Dobrý den pane Kozáku k dotazu pana Harasima, bych se připojila. Někde v diskuzi jste zmínil, že je rozdíl v podmínkách skladování konzumního a sadbového česneku, ale neuvedl konkrétně. Můžete to pro nás prosím více specifikovat.
    děkuji
    7. 11. 2013 6:33 Zdeněk Červík
    Skladování česneku
    Česnek v otázkách » Kde by měl být česnek skladován?

    Místo skladování česneku by mělo být hodně vzdušné – nejlépe v průvanu. Škodí mu příliš vysoká teplota, přímé sluneční záření, naopak mu neublíží mírný mráz.
    Uskladnění česneku před konzumací je v současnosti velkým problémem. Pokud není napadený vlnovníkem česnekovým, vyhovuje mu pokojová teplota a sucho. Tyto podmínky však vyhovují zmíněnému roztoči, který se v teple rychle množí a způsobuje vysychání stroužků. Proto by byla lepší teplota okolo nuly při nízké vlhkosti, tedy určitě ne v ledničce.
    Někteří navrhují skladování česneku před konzumací na balkóně. Česnek sice snáší i teploty pod nulou, obávám se však, že na balkóně bude velké kolísání teploty i vzdušné vlhkosti, které může česneku uškodit
    7. 11. 2013 12:14 Hana Kopecká
    Dobrý den , děkuji tuhle odpověd znám. Vím najít doré skladovací podmínky je možná to nejtěžší. Má zkušenost je že v chladné teplotě a průvanu začíná konzumní česnek mnohem dřív rašit-výkyvy vlhkosti atd. Takže ho ted skladuju při pokojové teplotě a nízké vlhkosti než je třeba větraná půda, kůlna atd.
    Nicméně by mne zajímal ten rozdíl jak sladovat konzum a sadbu

    Skladování

    6. 11. 2013 18:17 Zakladatel vlákna: Martin Harasim
    Dobrý den

    Pane Kozáku, mám dotaz na doby skladovatelnosti u vašich odrůd česneku. Uvedené v popisu odrůd platí pro běžné skladovací podmínky (20°C) bez škůdce Vlnovníka česnekového? Nebo je potřeba teplot kolem 0°C, jak doporučujete, či se dokonce dá skladovatelnost v tomto případě (0°C) i prodloužit, například u Vekanu a Bjetinu až do další sklizně?

    A druhý dotaz: Do jakých kladných teplot nad nulou by se mohl česnek skladovat aniž by rašil do další sklizně - stačí držet kolem 5°C, tedy zároveň s bramborami?
    7. 11. 2013 20:18 Jan Kozák
    Pokud není česnek napaden vlnovníkem česnekovým, pak je skutečně nejlepší pokojová teplota, která ho udržuje ve vegetačním klidu. Zrovna tak je vhodná teplota okolo nuly. Pět stupňů se mi zdá už moc. Skladování společně s bramborami je nevhodné pro vysokou vzdušnou vlhkost.
    Skladování sadby je jednodušší. Tam stačí zastíněné vzdušné místo. Sadba se skladuje kratší dobu než česnek konzumní a nevím, že by se někde pro její skladování používaly klimatizované sklady.

    JOVAN

    4. 11. 2013 21:28 Zakladatel vlákna: Karel Chovanec
    Dobrý večer,
    z bohužel až jarní výsadby Jovanu vyrostly velké koule bez stroužků, což jsem očekával, ale nevím co z nich vyroste, pokud je použiji k výsadbě. Navíc už raší. Chtěl bych si tuto odrůdu udržet a od Vás už jsem nestihl získat ani paličku. Děkuji za radu,
    Karel Chovanec
    5. 11. 2013 21:35 Jan Kozák
    Pokud vysadíte na podzim, pak vyrostou normální dělené cibule. V případě jarní výsadby budete mít zase většinou koule. Ale tyto koule mají horší skladovatelnost, takže do jara mnohdy ani nevydrží.

    Skladování

    1. 11. 2013 15:10 Zakladatel vlákna: Jiří Šír
    Hezký den, chci se zeptat, jak nejlépe skladovat sadbový česnek Benátčan, aby mi vydržel na jarní výsadbu?(mám ho na stroužky)děkuji
    1. 11. 2013 21:01 Jan Kozák
    Na suchém vzdušném místě, na teplotě u Benátčanu moc nezáleží. Ale silnější mrazy by mohly vadit.

    Skladování ve stodole

    25. 10. 2013 16:36 Zakladatel vlákna: Ladislav Holeček
    Dobrý den pane ing.Kozáku, chci se zeptat česnek který jsem letos vypěstoval mám uskladněný ve stodole která je dobře větrana z jedné strany otevřená.Ale zdá se mě že česnek chtá trošku plíseň??co stím nebo jak temu zabránit????
    25. 10. 2013 20:58 Jan Kozák
    Asi je větrání nedostatečné, třeba by stačilo snížit vrstvu.
    26. 10. 2013 8:09 Ladislav Holeček
    Ale mě se zdá že to dělají horní cibule a spodní nic???čím to je????
    < Novější34567Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne