Ano nikdo nikoho nenutí si sadbu od pana Kozáka kupovat,můžete si nasadit co chcete a klidně i konzumní česnek, když se nebojíte čím si znehodnotíte česnek. Ani mě letošní cena netěší, ale postoj pana Kozáka chápu. V Praze na tržíštích slušní pěstitelé prodávají konzumní česnek za ca 160 KčKg a další za víc jak 220 kč a tvrdí o něm už měsíc že je to Džambul.. Jsem ráda že se na mě nějaká sadba od Kozáku dostane a budu věřit že letošní zima mě prověřila pečlivě. Sama česnek pěstuju jen pár let a je to pro mě svým způsobem velká zahradnická škola a uvědomuju si kolik je s tím "práce" a jak vrtkavá je štěstěna počasí. Mě pomrzl porost ca z 40 procent. Zbytek narostl překvapivě slušně. Jsem přesvědčena, že za to vděčím svému strachu, protože pozemek mám v mrazové kotlině sadila jsem opravdu hluboko, česnek jsem dolovala z ca 13-15cm hloubky a díky tomu přežil. Tam kde jsem byla už líná a unavená jsem sadila ca jen do 8 cm hloubky a tyhle řádky česneku při sklizni vykazovaly největší poškození mrazem na kořenovém systému. Zatím mám sklizeno ca 90%, a když jsem viděla jak krásný veliký, přímo mega stroužky mi narostl Havran úplně mě to dojalo. Bjetin má krásné rovnoměrné cibule, některé měli i přes 100g, lokální odrůda asi Rusák měla i 120g á cibule. Lukan měl skoro u všech stroužů vytažené středové stroužky mimo cibuli, ale i tak se osvědčil. JOvan mě nadchl, krásné cibude se suveréně nejsilnějším kořenovým systémem a chutově NAM. Jediný slabší byl Slavin a Benátčan, ale vzhledem k tomu že Benátčanu jsem přesto že je to nepaličák vylamovala palice buhví co nám prodali ve vyhlášeném pražském zahrádkářství loni za sadbu z pytle označeného jako Benátčan. Další co se mi velice osvědčilo bylo pravidelné hnojení lignohumátem. Takže vím že letos budu sadit stejně hluboko, čert vem práci s dolováním při sklizni hlavně že bude CO sklízet