Dobrý den.
Se zájmem jsem si přečetl skoro celý diskusní sloupek a zjistil jsem, že nejvíce problémů mají diskutující s trvanlivostí česneku, kdy si většina stěžuje, že jim česnek pro domácnost brzy raší. Já jsem měl donedávna stejné problémy, že mi česnek vydržel maximálně do března a potom jsem si musel kupovat v obchodech. Různě jsem laboroval s teplotou, aby byl pokud možno v suchu apod.
Od té doby, co všechen česnek nechávám se suchým stvolem délky 20 - 25cm nutným ke vložení česnekové "kytice" do jakékoli vázy nebo sklenice, nemám sebemenší problém s trvanlivostí. Předesílám, že česnek s kořenovou částí takto otočenou vzhůru, mám od jedné sklizně do další sklizně v novém roce, v běžné panelákové kuchyni a ve spíži. Letos mi zbylo asi 8 palic česneku z minulého roku a když jsem sklidil začátkem srpna nový česnek, tak jsem je musel dát zvlášť, protože bych už nepoznal, který je starý a který nový, v jak perfektním stavu ten rok starý byl (nebyl na nich znát sebemenší náznak rašení nebo seschlosti stroužků). Samozřejmě to není rada určená pro pěstitele se sklizní řádově desítek či stovek kilogramů česneku, ale pro nás většinu drobných pěstitelů. Takže hodně úspěchů v pěstováním našeho Českého česneku a "Vyzkoušejte a uvidíte!".
S pozdravem L.Č.