Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Odrůda Benátčan Zpět na diskusi

    benátčan

    19. 11. 2015 8:17 Zakladatel vlákna: světlík zdeněk
    Pane Kozáku jak skladovat česnek aby vydržel dva roky když na jaře začne rašit.Je to přece normální vývoj. Děkuji
    19. 11. 2015 10:23 Jan Kozák
    Teplo, sucho a dostatečná výměna vzduchu jsou základem úspěchu skladování.
    20. 11. 2015 16:52 Jan Cesek
    Jakože se ma skladovat v teple? Pri jake teplote?
    28. 11. 2015 23:37 Staník Verner
    Pokud bude teplota kolem 2°C, může Benátčan dosáhnout menších skladovacích ztrát než při teplotě vyšší.
    U nás na půdě byly letos teploty až 38°C v místě, kde ležely přepravky s Benátčanem a Nabilem a přesto cibule ještě v září obsahovaly cca polovinu použitelných stroužků. Ve skladu s řízenou atmosférou a stabilní optimální teplotou může dle mého odhadu a zkušeností z minulých let vyržet zmíněný nepaličák déle než 15 měsíců od slizně v jakosti použitelné pro prodej jako konzumní česnek.
    28. 11. 2015 13:50 světlík zdeněk
    Pane na jaře při teplotě a světelných podmínkach bude rašit i banátčan.
    28. 11. 2015 23:27 Staník Verner
    Pro dlouhodobé uložení je potřeba mít cibule uložené v jedné vrstvě aby výměna vzduchu byla opravdu dokonalá. Teplota je potřeba nekolísavá. Suchem se rozumí nekondenzující relativní vlhkost vzduchu kolem 60%. Při absenci zelené asimilační plochy se přítomnost světla nemá jak uplatnit. Obecně jsou to takové podmínky, kdy v sousedství uložený cukr nenavlhne a neztvrdne a zároveň modrá skalice zůstane modrá (nezbělá vysušením krystalicky vázané vody. Od května do září musíte počítat s vyššími skladovacími ztrátami. Vnější stroužky vydýchají většinu zásobních látek a vody, takže se stanou nepoužitelně gumovými. Vnitřní stroužky přebudují část zásobních látek na tvorbu základů listů. Obecně takto "přetažený" česnek je schopen okamžitě začít růst (nasázíte v září a v listopadu máte docela slušnou nať) jakmile dostane kondenzující vlhkost (například jej dáte do ledničky a při otevření dvířek se chladné předměty orosí).
    Úbytek využitelné hmotnosti není na úkor chuti. Zrovna před týdnem jsem vyhazoval poslední nespotřebované zbytky této odrůdy ze sklizně 2014 skladované na parapetu severovýchodního okna ve štítu půdy.
    Tolik nezávislá zkušenost.

    lonský česnek

    25. 8. 2013 19:10 Zakladatel vlákna: petr moravansky
    Takhle vypadá lonský česnek Benátčan a Lukan - 13 měsíců po sklizni. Byl uskladněn v kotelně při teplotě +22 st. a vlhkosti vzduchu cca 45%
    Lukan je chutově už málo výrazný, ale Benátčan je ostrý jako břitva. Pěstováno v oblasti Kyjova 190 m.n.m
    25. 8. 2013 19:12 petr moravansky
    25. 8. 2013 20:53 Jan Kozák
    Toto jsou správné podmínky pro to, aby česnek nezačal rašit. Tyto podmínky však vyhovují také roztočům vlnovníku česnekovému. Vy jste ho tam neměl.
    25. 8. 2013 22:54 Hana Kopecká
    Vidím li váš krásný BenátčanLukan, tak o to víc mě mrzí, že u mě na zahradě Benátčan nejde,asi moc těžká půda. Lukanu se daří, pravda vynáší sžtředové stroužky nad cibuli, ale jinak je to fešák. Před dobou skladovatelností smekám, takový prostor by se mě taky hodil

    odrůda

    25. 8. 2013 11:24 Zakladatel vlákna: ondřej
    Dobrý den, rád bych se zeptal zda poznáte o jaký druh se jedná? Je to nepaličák a má bílý šasy a uvnitř jsou stroužky buď bílé nebo zbarvené jakoby do růžova. viz fotka
    25. 8. 2013 20:50 Jan Kozák
    Pokud jsou samostatné stroužky z jediné cibule, tak by to měl být Benátčan.
    25. 8. 2013 21:12 ondřej
    Ano je to Benátčan. Měl bych na Vás otázku. Proč se zbarvil takto?
    27. 8. 2013 6:13 Jan Kozák
    Toto zbarvení je běžné, závisí na konkrétních podmínkách.

    Benátčan

    22. 8. 2011 20:12 Zakladatel vlákna: náhodný.host 2
    Když má Benátčan udávanou skladovatelnost 24 měsíců, je možné jej sázet obrok? Tedy místo obvyklých 4 měsíce po sklzni až 4+12=18 měsíců po sklizni?
    22. 8. 2011 21:12 Jan Kozák
    Můžete to zkusit. Viděl jsem to a bylo to úspěšné.

    Benátčan

    16. 7. 2011 14:39 Zakladatel vlákna: Ivan Haška
    Pěstuji několik odrůd česneků,na sadbu použvám ty největší stroužky a ůroda je vždy dobrá.Ten samý postup jsem použil i u benátčanu a z 30 palic mám 4 velké a ostatní malé.Chci se zeptat,které stroužky u benátčanu brát na sadbu.Děkuji za odpověď
    16. 7. 2011 20:14 Jan Kozák
    My bereme všechny stroužky, Váš postup je správný. Letošní zima v některých oblastech negativně ovlivnila nepaličáky a odrůdu Benátčan zvláště. Dá se předpokládat, že příští rok budete se svou úrodou opět spokojen.

    Benátčan na Kyjovsko

    21. 3. 2011 14:17 Zakladatel vlákna: Petr Moravansky
    Dobry den, ojednal jsem si u vas sadbu odrudy Benátčan a chtel bych se ujistit jestli je vhodna pro oblast jizni moravy v okoli Kyjova v nadm. vysce do 200 m, pripadne mi poradil jinou a ja jeste objednavku mohl zmenit. Dekuji.
    21. 3. 2011 19:07 Jan Kozák
    S Benátčanem budete u Vás spokojen.

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne