Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse

    Škůdce

    3. 7. 2012 10:20 Zakladatel vlákna: Honza
    Pokus o vložení obrázku, nějak se mi to nedaří...
    Honza

    Suché konce listů

    3. 7. 2012 9:12 Zakladatel vlákna: Honzíková Helena
    Dobrý den.Mám dotaz zda se nejedná o nejakou chorobu,když suché konce listů jakoby černají.Kvetní stvoly už jsou narovnané,ale z duvodu silného deště nemohu sklízet.Nejde o plíseň?Děkuji.
    3. 7. 2012 16:21 Jan Kozák
    Můžete být klidná. Jde o saprofytické houby, které žijí výhradně na odumřelých částech rostliny, živá pletiva nenapadají.

    sklizeň

    3. 7. 2012 8:13 Zakladatel vlákna: František Cinek
    Dobrý den
    mám dotaz na odrudu bjetin. Květní stvoly nemám zcela narovnané, ale jsou nahlé na bok(už není stočený). Myslíte, že se můžu pustit do sklízení?
    Děkuji za odpověď
    3. 7. 2012 15:59 Jan Kozák
    Datum by už sklizni Bjetinu odpovídalo. Má-li cibule už jen tři obalové suknice (slupky), tak do toho urychleně jděte. Lépe je sklízet při čtyřech. Já na narovnání stonku nehledím.

    Česnek nade vše :-))

    2. 7. 2012 11:08 Zakladatel vlákna: Hana Kopecká
    Ještě jsem zapomněla dodat, že se sestrou sledujeme celou sezonu jak se nám stejné odrůdy chovají na našich pozemcích, obě lokality v ca 320 nm, asi 15 km od sebe ve Středních Čechách. Já mám pozemek v mrazové kotlině a půda těžší, vlhčí, více jílovitá. Sestra má chráněnou zahradu s krásnou černozemí, ale obdělává pozemek co byl roky ladem. Její pozemek je obecně sušší s nízkou spodní vodou a letos obecně byla horší dostupnost zálivky. Paradoxně letošní zimu přežil lépe česnek v mrazové kotlině, největší ztráty jsem měla u Benátčanu, stále se jeví jako nejslabší, Slavinu a Lukanu. Bjetin,Havran, Jovan, a lokální odrůda zatím vypadají nejslibnějí. Po sklizni plánujem degustační dýchánek odrůd.

    Čekání na sklizeň

    2. 7. 2012 10:56 Zakladatel vlákna: Hana Kopecká
    O víkendu jsem pečlivě kontrolovala porost, "nervozita a adrenalin" před sklizní stoupá :-)) Česnek zatím stojí, listy začínají více žloutnout- odlišně podle odrůd, květní stvoly u paličáku se z úplného zatočení více rozmotaly,ale narovnané ještě nejsou. U odrůd Lukan, Anton, Slavin jsem ve větším množství zaznamenala vytlačení středových stroužků ca 10 cm nad zem, kde se rostlina začína jakoby zalamovat. U Lukanu a Slavinu je okolo stvolu "kytička" s ca 5-6 mini stroužky. Nechám jako kvalitní sadbu. Záleží na počasí, ale počítám že sklizen zahájím nejdříve tento víkend spíš později. Vytáhla jsem několik zasazených pacibulek, přesto že stonek byl tenoučký některé udělaly jedno stroužkovou cibuli ca 2 koruny, u některé se dokonce rozdělily na stoužky a celková velikost byla ca jako 20 Kč.

    mrazy

    2. 7. 2012 10:23 Zakladatel vlákna: Josef 1
    Dobré dopoledne vážený pane inženýre,
    dotazuji se prosím, která odrůda česneku byla letošními mrazy zasažena nejméně? Budu rád i za předběžnou informaci.
    Děkuji za kladné vyřízení.
    S pozdravem Kadlček
    2. 7. 2012 20:33 Jan Kozák
    Bjetin.

    škůdce

    2. 7. 2012 9:59 Zakladatel vlákna: Antonín
    Letos se na česneku a cibuli objevil brouk jasně červené barvy, se kterým se nikdo ze zahrádkářské osady ani z místních zemědělců ještě nesetkal. Jeho asi půlcentimetrové larvy vyžíraly na listech otvory. Můžete poradit o jakého škůdce se se jedná a jaká je ochrana? Děkuji. Polách
    2. 7. 2012 20:33 Jan Kozák
    Je to chřestovníček cibulový. Jeho fotografie je na těchto stránkách v článku od Ing. Havránka Proč je důležité vědět o česneku víc na straně 49. Ochrana proti němu většinou není nutná. Někdy před měsícem se v této diskusi toto téma několikrát objevilo.

    zálivka?

    30. 6. 2012 19:46 Zakladatel vlákna: Tomáš Samek
    Dobrý den, nepaličák (neznám odrůdu) začíná trochu polehávat. Nejsem si jistý, jestli je to nadcházející zralostí, nebo suchem. Je vhodné (možné) v tuto dobu ještě zalévat? Zloději nehrozí, můžu si počkat na opt. zralost. Jak ji poznám? Jsme asi 280 mnm. Děkuji
    1. 7. 2012 14:08 Jan Kozák
    Asi je to známka zrání. Zralý nepaličák by měl mít tři obalové suknice (slupky) kolem celé cibule. Suknice by už neměly být dužnaté, ale kožovité. Zálivka už nic kladně neovlivní.

    Slabý česnek

    30. 6. 2012 18:35 Zakladatel vlákna: Martin Harasim
    Dobrý den

    Vytrhnul jsem Vekan na zkoušku. Je však chuťově i ostrostí velmi slabý, možná slabší než čínský. Nevím však, jestli je nevýraznost způsobená obsahem vody v čerstvém česneku a jedná se o normální jev?
    Sázel jsem z Vaší sadby zakoupené v prodejně Agro-bio a ta byla ostrá. Hnojil jsem projistotu jednou síranem draselným a to v dávce 2kg na 100m2.
    1. 7. 2012 14:05 Jan Kozák
    Nejedná se o normální jev. Už jsme se s tím jednou setkali, ale nepodařilo se nám (s Ing. Havránkem) vystopovat příčinu.

    Hmotnost...další foto

    29. 6. 2012 21:07 Zakladatel vlákna: Jakub Lauda

    Hmotnost...další foto

    29. 6. 2012 21:05 Zakladatel vlákna: Jakub Lauda

    Hmotnost...další foto

    29. 6. 2012 21:05 Zakladatel vlákna: Jakub Lauda

    Hmotnost...další foto

    29. 6. 2012 21:04 Zakladatel vlákna: Jakub Lauda

    Hmotnost cibulí a sklizeň

    29. 6. 2012 21:03 Zakladatel vlákna: Jakub Lauda
    Dobrý večer pane inženýre a všichni návštěvníci těchto stránek, chtěl bych se Vás zeptat, jaká je orientačně hmotnost čerstvě sklizených a následně usušených cibulí česneku BJETIN? Provedl jsem sklizeň asi 10 náhodně vybraných rostlin a hmotnost čerstvých cibulí je cca 40 gramů. Jaká bude cca jejich hmotnost po usušení?? Dále bych Vás chtěl požádat o radu, jestli je, podle přiložených fotografií, česnek už zralý ke sklizni nebo jestli mám ještě nějaký ten den vyčkat? Mockrát Vám děkuji za ochotu a přeji dobrou sklizeň. JL
    1. 7. 2012 14:03 Jan Kozák
    Co se týká změny hmotnosti po vysušení, to nevím. Ale se sklizní bych ještě chvíli počkal (4 - 6 dní?).
    1. 7. 2012 18:15 Jakub Lauda
    Děkuji Vám za reakci. Zeptám se tedy ostatních návštěvníků těchto stránek: Vy, kteří pěstujete odrůdu BJETIN, nevíte zhruba hmotnost cibulí při sklizni resp. po usušení?? Děkuji za případnou odpověď
    2. 7. 2012 10:59 Hana Kopecká
    Mě osobně Bjetin chutná asi nejvíc, jestli budu stíhat a dovleču na chalupu digitální váhu zkusím pár cibulí označit a zvážit hned po sklizni a po usušení. Nikdy mě nenapadlo to takto pečlivě zkoumat, obvykle sem byla ráda že jsem stíhala čistit a sušit a hlavně že jsem sklidila.

    Bílá sklerociová hniloba

    29. 6. 2012 16:30 Zakladatel vlákna: Barbora Kylarová
    Dobrý den, na jednom ze tří záhonků Lukanu se objevily u pár rostlin známky nějaké hniloby, jak jsem si to tady pročítala, tak to bohužel bude asi ta bílá sklerociová hniloba, nejvíc postižená rostlinka měla slupku cibule pokrytou bílým "sametem", v dolíku pod česnekem byla ještě nějaká zelená plíseň. Vytrhala jsem zatím jen okolní rostliny. Překvapilo mě ale, že pětina rostlin z tohoto záhonku jde do květu, ač mám česnek nepaličák. Šlo by případně použít pacibulky z těchto rostlin jako sadbu, nebo by hrozilo riziko zanešení choroby na další místo? Děkuji Vám za radu, Barbora K.
    1. 7. 2012 13:59 Jan Kozák
    Podle Vašeho popisu by se o sklerocium jednat mohlo. U Lukanu jsem ještě pacibulky neviděl, pokud by tam skutečně byly, pak jsou stoprocentně zdravé, použitelné pro další množení.
    < Novější392393394395396Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne