Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse

    Lignohumat

    12. 2. 2015 18:10 Zakladatel vlákna: Vladimir
    Dobry vecer. Prosim, ak ma niekto z pestovatelov cesnaku skusenosti z morenim
    struckov v Lignohumate, ci by to na tomto fore mohol zverejnit. Po precitani
    vsetkych prispevkov som nasiel iba jeden prispevok o Lignohumate, ale tykal
    sa iba polievania uz vzesleho cesnaku tymto pripravkom, ale zial, aky dosiahol vysledok, to uz nenapisal.
    Na zahrada.cz je viacero prispevkov o pouziti Lignohumatu, ale z rozporuplnymi vysledkami. Jeden ho chvali, druhy ho zatracuje a treti
    uviedol, ze su to zbytocne vyhodene peniaze.
    Ak ma niekto skusenosti s pouzitim Lignohumatu pri pestovani cesnaku prosim, aby sa podelil z ostatnymi.
    S pozdravom Vladimir Magula.
    12. 2. 2015 19:47 Hana Kopecká
    Dobrý den já lignohumát používám při pěstování česneku už asi 5 rokem. Pěstuji relativně malé množství ca 600 stružků takže to není není taková finanční zátěž. Bud jej přidávám na konec mořící lázně s rovralem a nebo samostatně na max 2 h. Jeden rok jsem nechala česnek v lignohumátové lázni přes noc a u některých odrůd vyskočily kořínky z 0 navíc jak 5 mm..což ztěžuje sázení. Letos jsem vyzkoušela fintu pana Kašpara, tj stroužek do země a ke každému do díry či brázdy cmrdnout ca 5-10 ml (odhadem) roztoku lignohumátu a pěkně upěchovat řádek. Nesmírně se mi to osvědčilo, protože lignohumát ovlhčí okolní zem a zemina se kolem stroužku obemkne jak těsto a zárověn řádek není rozmáčený. Určitě lignohumát pomáhá lépe-rychleji zakořenit. Dávala jsem koncentraci ca 3 ml na 1l Vody. Použila jsem PET lahev a do víčka hřebíkem udělala dírku. V sezoně přidávám lignohumát když hnojím kopřivovou jíchou či ledem amonnným. Obvykle hnojím postřikem na list. V případě ledku rozhodím granulát a lignohumát zaleju konví či postřikovačem. Interval ca 3 týdny tak do poloviny konce května.
    13. 2. 2015 8:09 Vladimir
    Dobry den. Velmi pekne dakujem za vycerpavajucu odpoved.
    Budem sa riadit Vasimi radami a JapoII pojde do Lignohumatu.
    Este raz dakujem a prajem Vam vela pestovatelskych radosti.

    12. 2. 2015 8:47 Zakladatel vlákna: Petr Řepka
    Letos jsem si vypěstoval svojí první várku česneků a měl jsem také dilema kam s ním. Mám odrůdy Bjetin, Benátčan, Vekan a Lukan, vše nerozdružené. První místo jsem zkusil v místnosti ve sklepě s plynovým kotlem, kde je velmi sucho a relativně teplo. Tohle místo však asi není ideální pač na všech odrůdách začaly ve velkém růst kořínky. Nechal jsem je tam do doby než začaly rašit z česneků zelené výhonky, hlavně na lukanu a vekanu. To byl pro mě impulz, že je něco špatně a tak jsem zkusil jiné stanoviště. Všechny česneky jsem dal do místnosti ve sklepě kde je větší vlhkost a menší teplota než v předchozí místnosti. Tam se mi zdá, že kořínky přestaly růst a celkově se vývoj zpomalil až pozastavil. U fialových odrůd Vekanu a Lukanu se mi zdá, že jsou náchylnější na rašení zelených výhonků než u Bjetinu a Benátčanu. U bjetinu mi vyrašilo asi tolik stroužků, jako je počat prstů na jedné ruce, u Benátčanu snad ještě ani jeden. Průběh u LukanuVekanu se pouze zpomalil a tak je spotřebováváme s větší prioritou.
    Část svého výpěstku mám i doma v panelovém domě na lednici v kuchyni a tam se mi to zdá asi nejlepší. Normální teplota a vlhkost jen tam asi lépe cirkuluje vzduch než ve sklepě. To jsou moje prvotní poznatky, doporučil bych sklizeň rozdělat na více částí a každou část dát na jiné místo a zkoušet kde to bude nejlepší. Jestli rozdružené nebo ne, s tím neporadím. Mi osobně se více líbí česnek nerozdružený;)
    Jinak jsem se svým výběrem odrůd česneku spokojen, hlavně s Benátčanem a Bjetinem co se týče skladnosti pač jakmile během jara dojdou Vekan, Lukan možná i Bjetin tak do nové sklizně Benátčan vydrží úplně v pohodě. Takže fajný česnek budu mít celý rok;)

    12. 2. 2015 0:22 Zakladatel vlákna: Hana
    Prosím, poradí někdo, zda v těchto dnech dobře uskladněný, prozatím zdravý česnek ke konzumaci, je pro co nejdelší uchování jeho kvality vhodnější cibule rozdružit na jednotlivé stroužky, nebo je nechat vcelku ? Setkala jsem se s názorem,že nerozdružené cibule rychleji vyrůstají klíčky a kořínky a tím se česnek znehodnocuje.
    12. 2. 2015 12:51 Jana Kopecká
    Dobrý den, pan Kozák kdysi radil, určitě nerozdružovat, tak vydrží déle a je to i moje zkušnost. Mne česnek nejdéle vydržel v suchu a relativním teplu. V kuchyni, na kredenci, tam kde nejde pára. Většinu sklizně mám v 1 vrstvě v papírových bedničkách na sobě v suché chodbě rodinného domu, do bytu si vždy vezmu jen část. Paličáky s delším stonkem dávám stopkou do sklenice. V suchu a normální teplotě mi česnek vydržel až do další sklizně. V létě 2014 Japo až do srpna. Základem je dobře vysušit po sklizni a do té chodby ho dám již v září. 2 roky jsem ho měla do listopadu na větrané půdě a vždy začal tlačit kořínky, první Bjetin. Podle mne to chce zkoušet, uvidíte, jak to bude u vás. Česneku zdar:-)

    Jaroslav Nedbal

    11. 2. 2015 18:54 Zakladatel vlákna: Jaroslav Nedbal
    Chtěl bych se zeptat kdy je nejlepší čas na objednávku na podzimní sadbu.Děkuji za odpovědˇ¸
    11. 2. 2015 20:11 Jan Kozák
    Objednávky budeme přijímat od 1.května prostřednictvím formuláře, který bude k dispozici na tomto webu. Tak až se vrátíte z průvodu, můžete zasednout k počítači. Tento den také začíná měsíc lásky, pokud Vás plně časově zaměstná, tak možná bude stačit objednat až 1. června. Ale to je zase Mezinárodní den dětí. No uvidíte, třeba Vám to někdy vyjde.

    hektarový výnos

    9. 2. 2015 8:59 Zakladatel vlákna: Karel Pokorný
    Dobrý den pane inženýre,
    vracím se k mé otázce z loňského října (viz můj dotaz a Vaše odpověď níže). Můžete se tedy prosím na to podívat?
    Díky Karel

    Karel: hektarový výnos?28.10.14 19:59
    Dobrý večer pane inženýre, ve Vaší sekci "česnek v otázkách" uvádíte hektarový výnos 8-10t. Z oficiálních tabulek o pěstování českého česneku zemědělci však vyplývá průměrný hektarový výnos sledovaný přes 10 let cca 3,5t. Můžete mi prosím tento propastný rozdíl vysvětlit? Děkuji za odpověď Karel
    Reagovat
    Ing. Jan Kozák: 29.10.14 19:38
    K odpovědi bych potřeboval opatřit si nějaké další údaje. Opakujte, prosím Vás, tuto otázku někdy v zimě, až bude dostatek času řádně se věnovat odpovědi. Děkuji.
    Reagovat
    9. 2. 2015 17:15 Jan Kozák
    Děkuji za připomenutí. Zjistím si nějaké údaje a během několika dnů odpovím.
    9. 2. 2015 18:41 Vlastimil Mitiska
    Dobrý den, ten hektarový výnos 10 a více tun je vpořádku, stačí si to spočítat. Vezměmě, že při polním pěstování dáme řady 40 cm, v řádku 10 cm od sebe. Pak se na metr čtvereční vejde 25 rostlin. Na hektaru tedy 250 000 rostlin. I kdybysme sklidili slabší česnek, dejme tomu až 20 paliček do kila, tak sklidíme 12,5 tuny. Teď odečteme sadbu - klidně jednu šestinu - ve skutečnosti podle odrůdy to bude spíš míň - a čistý výnos z hektaru je lehce nad 10 tun. Myslím si, že při použití vícestroužkové odrůdy a dobré kultivace a podmínek, není nereálný výnos i k 15 tunám z hektaru /15 paliček do kila, v paličce 8 - 10 stroužků/. Česnek má podle mě jednu velkou výhodu - když ho nepřehnojíme /čím míň, tím skoro líp/, tak naroste a nemarodí, velká nevýhoda jsou ale zloději.
    9. 2. 2015 20:27 Mirek
    No mi taky připadá, že 3,5t je spíš sadba než sklizeň

    Cesnak na Slovensku

    29. 1. 2015 11:55 Zakladatel vlákna: Vladimir
    Dobry den. Pan inzinier dakujem za objasnenie priciny absencie Vasho
    cesnaku na Slovensku. Drzim Vam palce, aby sa tohto roku Vasa distribucia
    na Slovensko vydarila, aby si mohli aj slovenski zahradkari kupit kvalitnu
    cesku sadbu z Vasho sortimentu.
    Este raz prajem vela uspechov.

    Francouzské odrůdy česneku u nás i na Slovensku

    29. 1. 2015 6:47 Zakladatel vlákna: Jan Kozák
    Prodej česnekové sadby z Francie je diktátem obchodu zákazníkům. Je to totiž lepší kšeft. Kdybychom si byli v EU všichni rovni, tím mám na mysli rovné podmínky pro zemědělce, nebyl by cenový rozdíl žádný nebo jen zanedbatelný. Zákazník, který chce sadbu českého česneku, kterou nemůže vinou nezájmu prodejce sehnat, nakonec vezme za vděk i francouzskou odrůdou. Loni jsem měl s jistým velkoobchodem v Prievidzi domluvenou dodávku naší sadby v množství asi 3 tuny, ale když nastal ten pravý čas, zájem slovenského partnera zmizel. Snad se v letošním roce ve spolupráci s panem Krošlákem podaří dodat na Slovensko větší množství.

    Měření růstu

    27. 1. 2015 9:58 Zakladatel vlákna: Lenka Havlásková
    Dobrý den, chtěla jsem někoho, kohokoliv z vás poprosit, jestli máte nějaké dokumenty o růstu (rychlosti, rozměrech) česneku jarního a podzimního od výsadby až po vytáhnutí ze země, a také o sušení. Moc by mi to pomohlo k srovnání s mou ročníkovou prací. Předem moc děkuji a přeji hezký zbytek dne. Lenka Havlásková

    K prispevku "leze, neleze"

    25. 1. 2015 10:20 Zakladatel vlákna: Vladimir
    Dobry den
    K prispevku pana Mirka : dobre by bolo uviest aj odrodu, lebo u mna to vyzera takto: Cesnak sadeny v jeden den a to 20.11.2014 a vysledok je tento:
    Eden Rose je uz do 10 cm vysoky, Spanish Roja 3-4cm, Dukat zacina vykukovat
    a Karel IV, Lukan a Bzenecky modry paliciak su v zemi, nevykukuje nic.
    V zahranici, hlavne v USA sa pri popise pestovanych odrod venuju aj vhodnosti
    pouzitia jednotlivych odrod napr: vhodny za surova do salatov a salsy, vhodny na varenie - nestraca varenim vonu a chut alebo vhodny na pecenie.
    Ak ma niekto skusenosti, mohol by v prispevkoch uviest, naco je ktora odroda
    najvhodnejsia.
    A teraz k panu Kozakovi: Pan Kozak je slachtitel cesnaku svetovej urovne, lebo jeho odrody su pestovane a vysoko cenene v zahranici./ Pozri napr:
    Mogarlic.com/ je farma v USA a z pestovanych odrod je skoro kazda druha
    ceska! Tiez farmy vo Wisconsine pestuju mnoho odrod cesnaku pana Kozaka.
    Prosim za prepacenie, ze nepouzivam diakritiku, mam USA klavesnicu z dovodu
    navstevovania roznych zahranicnych WEB stranok a po prepnuti na slovensku
    alebo cesku som z toho jelen.
    A este k mojej lokalite : okres Piestany.
    Prajem pekny den a vela pestovatelskych uspechov.
    26. 1. 2015 18:46 Jaromir Vyskala
    Vladimire, mohl by jste mne, prosim, dat nejake informace o vasem cesneku Eden Rose? Jak vypada, kdy se sklizi, odkud pochazi, apod. Dekuji. Jvyskala. Jvyskala@email.cz
    27. 1. 2015 15:20 Vladimir
    Dobry den.
    Pan vyskala poslal som Vam Email a dufam, ze sa mi to podarilo. Ak nie, tak prosim napiste na toto forum, ze ste ho nedostal a ja Vam to napisem sem
    sem. Skusim sem pridat obrazok Eden Rose.
    27. 1. 2015 19:26 Jan Kozák
    Ač jsem nebyl osloven, dovolím si nějakou reakci. Jde o francouzskou odrůdu, která na koštovacích akcích zcela propadá. Je totiž chuťově úplně jiná, než jsou naše představy o chuti česneku. Tím nechci tvrdit, že je chuťově podřadná. Ale nepatří k české kuchyni. Patří ke kuchyni francouzské, která má jiný způsob kořenění jídel než jsme zvyklí u nás.
    28. 1. 2015 0:29 Jaromir Vyskala
    Plne s Vami souhlasim, pane Kozak. Jam mam jeden takovy v me zahradce a do klobasek bych ho nedal. Tyto cesneky maji jen jednu vyhodu, ze se sklizeji drive nez nepalicaky, takze mame cerstvy cesnek, nez nam vyschnou ty nase.
    28. 1. 2015 11:12 Vladimir
    Dobry den pan inzinier.
    Aby nedoslo k omylu, ja som sem dal ten obrazok Eden Rose len
    preto, ze pan Vyskala mal o to zaujem. Ja tohoto cesnaku mam
    iba 10 struciov zasadenych na skusku, no uz teraz je jasne, ze
    Francuzske cesnaky nie su vhodne pre nase klimaticke podmienky.
    Dokazom toho je prilozena fotka. Uz v case sadenia mal Eden Rose
    1 cm klicky, teda nie je vhodny ani na uskladnenie. Len neviem
    preco sa u nas na slovensku v zahradkarskych potrebach predavaju
    hlavne francuzske odrody Germidour, Messidor, Messidrome a pod.
    Vedla riadku z Eden Rose mam zasadny Vas Lukan a u neho nie je
    ani naznak vzchadzania, hoci vsetky odrody cesnaku som sadil v
    jeden den a to 20.11.2014. Na tej prilozenej fotke vidiet jasne poskodenie
    mrazom a to bolo iba -8 stupnov. Na pondelok rano u nas predpovedaju
    -10 az -12 stupnov a bude po francuzovi. Dakujem Vam za popisanie
    jeho chutovych vlastnosti, lebo ja som nekostoval.
    U mna sa najlepsie dari Dukatu, no trosku mi vadi mierna pachut
    po zemine alebo natuchline, neviem ako to presne popisat. U niektorych
    hlaviciek je to citit viacej a u inych zasa menej a to hlavne pri
    jedeni zasurova. Celkom super su Vase Lukan a JapoII, ale chcel
    by som aj nejaky dobry paliciak a tak asi budem musiet navstivit
    v Topolcanoch pana Kroslaka. Na slovensku sa z Vasich odrod v
    zahradkarskych potrebach neda kupit nic.
    Prajem Vam prijemny den a vela pestovatelskych uspechov.
    28. 1. 2015 23:18 Jana Kopecká
    Dobrý den, zkuste si sehnat pro pěstování Bjetin, o tom pan Kozák říká, že roste všude:-) Já jím česnek nejvíc za syrova a chuťově vede Anton, pak Bjetin, Jovan, Lukan, Havran - ten je občas za syrova až příliš ostrý. Souhlasím s tím, že Dukát za syrova může mít "ocas". Chuť je také ovlivněná podmínkami pěstování. Pěstujem se sestrou každá 9-11 odrůd, jen 15 km od sebe, ale v odlišné půdě a v chuti za syrova jsou rozdíly. Pravda, obě máme tak vytrénované chutě, že by nás mohla angažovat protidrogová jednotka:-) Pěstovaly jsme i fracouzské odrůdy, narostly mega cibule, ale chuť nic moc, jako pokus stačilo.
    29. 1. 2015 14:12 Vladimir
    Dobry den. Dakujem za Vas prispevok. Pred 2-mi rokmi mi
    zmrzol vsetok cesnak, ktory sme roky pestovali a tak som si
    musel zohnat iny. Na internete som nadabil na stranku
    K-cesnek a podla popisu jednotlivych odrod som si vybral
    Havran. Zistil som vsak, ze na Slovensko sa neposiela a ze
    si treeba objednat u pana Kroslaka z Celadiniec. Na jeho
    stranke K_cesnek.sk som zistil, ze HAVRAN v ponuke nema.
    V Piestanoch v zahradnickom centre Charvat som tiez nepochodil.
    Mali tam len Dukat, Karel IV a francuzske odrody. Kupil som
    4 hlavicky/balicek/ Karel IV ale az po piatej navsteve tohoto
    centra, lebo ho mali dostat, ale stale nebol. Medzitym som navstevoval
    aj Piestansky rinok a tu mali iba Dukat, Unikat a noname
    paliciaky. Karel IV je za surova tiez prilis ostry, vyzera
    ako Havran, strucikov ma tiez iba 6 / ak ich vobec vytvori/
    ale nepaci sa mi na nom, ze polovicka z neho boli iba
    jedna velka cibula bez strucikov.
    Bol by som rad, keby ste mi pani Kopecka poradila, ktory
    paliciak vydrzi do noveho cesnaku, je ostry, varenim nestraca
    vonu a chut /napr. cesnakova omacka / a nema ziadnu pachut.
    Dufam, ze sa mi tohoto roku podari taky zohnat u pana
    Kroslaka. Lukan mam, za surova je velmi dobry ale manzelka z neho
    nevarila, lebo som ho mal malo a zasadil.
    Tesim sa na odpoved.
    S pozdravom Vladimir Magula.
    29. 1. 2015 22:28 Jana Kopecká
    Dobrý den, řekla bych že všechny Kozákovic odrůdy jsou skvělé a bez "ocasu". Asi nejostřejší je Havran,a le záleží na vyhnojení pozemku, obsahu síry, as i péči během pěstování. Letos mi až do konce srpna (august) vydržela odrůda Japo - nepaličák. Dlouho byl i Dukát, Bjetin. POdle mých zkušeností záleží na dobrém usušení a pak uskladnění. Mne se nejvíc osvědčilo uskladnění v suchu, klidně teplu. P. Kozák říká, že česneku vadí kolísání teplot a vlhko. Takže jsem ho dala v 1 vrstvě do paprívových bedýnek, ty dala na sebe do chodby (tak je cca 18C). Tj. většina česneku je v suché chodbě rodinného domu, další část v košíku v kuchyni na lince, kde se nepáří. Případně když mám paličám na delších stopkách postavím ho stopkou do sklenice a tu do kuchyně. Naopak se mi neosvědčilo uskladnění na půdě. Včetně sadby, v polovině října začínal tlačit kořínky, takže loni na podzim byla sadba už od konce září v chodbě v 1 vrstvě a bylo to OK až do výsadby. U Japa se hůř loupou stroužky, má jemnou slupku, ale chutově je dobré a na zahradě mi dobře roste. Mám dojem, že dlouhým vařením se ztrácí ostrost každé odrůdy, o to víc voní celá kuchyň:-) Zkuste si sehnat letos víc odrůd ať vyzkoušíte ve vaší lokalitě a ochutnáte. Doporučuji Anton, Jovan, Bjetin, Havran, Lukan, Japon. Ale volte i s ohledem na klima a půdní typ. Tak ať dobře roste.
    30. 1. 2015 12:30 Vladimir
    Dobry den a dakujem za vycerpavajucu odpoved.
    Lukan a JapoII mam a z Vasho doporucenia som si vybral
    Jovan a Havran. Teraz uz len aby ich pan Kroslak mal
    v ponuke. U mna dobre rastie kazdy cesnak, co som
    skusal./ Pokial ho nezasadim skoro a nezmrzne/
    Mozno bude niekoho zaujimat moj postup : Vzdy vyberiem
    miesto po zemiakoch, toho v septembri zoriem do hlbky
    25 az 30 cm. Po mesiaci, teda v oktobri rozhodim
    2kg dusikate vapno a 1,5 kg Cererit na 10 m2.
    V ten isty den rozrobim a zapravim hnojivo rotavatorom.
    Na druhy den lopatou spravim chodniky, cim mi vzniknu
    vyvysene zahonky. Takto urobene zahony polejem o,2%
    roztokom Siranu zeleznateho, na kazdy zahon 10l.
    Po dalsom mesiaci, teda v novembri morim v 5% roztoku
    Sulky pre istotu 12 hodin. Necham obschnut a znova morim
    morim v 0,2 % Signum + 0,2% Actara 1 hodinu. Po obschnuti
    sadim do hlbky asi 8 cm.Namiesto Signum by bol lepsi
    Horizon, ale nemozem ho zohnat. Po zasadeni zahonky
    polejem zriedenou moriacou zmesou.To je vsetko.
    Vsetkym prajem vela stastia pri pestovani cesnaku.
    30. 1. 2015 14:35 Jana Kopecká
    Děkuji za vaš postup pěstování. K odrůdám přidejte ještě Bjetin. Z vlastní zkušenosti vím, že dává spolehlivé výnosy, je odolný k vymrznutí a skvěle chutná. Teda to jsou mé postřehy za cca 6 let pěstování a pokusů. Bjetin nejlépe přežil i ty holomrazy před pár lety. Přeju vám úspěšnou sklizeň.

    termín sázení

    25. 1. 2015 8:09 Zakladatel vlákna: josef_václavek
    Dobrý den
    pane inženýre mám dotaz zda pozdní sázení má vliv na výnos

    letos jsem pro dlouhodobou nemoc a nepřízeň počasí vsadil až v polovině ledna - naštěstí v tomto počasí přálo - bylo bez mrazů

    máte nějakou zkušenost, zda takovéhle velké zpoždění bude mít nějaký pozorovatelný vliv na výnos

    děkuji za odpověď a přeju hodně zdraví a pohody v roce 2015
    josef
    25. 1. 2015 17:06 Jan Kozák
    Výsadba okolo Vánoc mívá většinou na výnos kladný vliv, ale ne vždy. Záleží na dalším průběhu počasí. Jak to bude letos, těžko říci.

    leze, neleze

    24. 1. 2015 19:30 Zakladatel vlákna: Mirek
    Trochu to tady oživím,
    hlásím, že zatím česnek ze země nevykukuje,
    sázeno 30.listopadu do hloubky 8 až 10cm.

    Hnojivo

    18. 1. 2015 8:07 Zakladatel vlákna: Pavel Baxa
    Dobrý den pane Kozák,před sázením jsem hodil málo cereritu tak to chci doplnit tímto hnojivem Yara mila.Je to vhodné hnojivo do česneku?A kdy ho mám aplikovat?YaraMila Complex
    YaraMila Complex je granulované bezchloridové NPK hnojivo s mikroprvky s fosforem ve formě polyfosfátu určené pro hnojení speciálních kultur, jako jsou ovoce, zelenina, květiny, okrasné dřeviny a trávníky.

    Pytel YaraMila Complex

    Etiketa/Příbalový leták

    YaraMila Complex NPK 12,4-11,4-17,7 + 3 MgO

    Výrobce: YARA Porsgrunn, Heroya Industripark, Porsgrunn, Norsko

    Dodavatel: YARA Agri Czech Republic s.r.o., Dušní 10, Praha 1
    Číslo typu: 5.1 s bórem, manganem a zinkem číslo rozhodnutí o registraci: 0683

    Chemické a fyzikální vlastnosti:
    Celkový dusík jako N v % 12,4
    Dusičnanový dusík jako N v % 5,1
    Amonný dusík jako N v % 7,3
    Fosforečnan rozpustný v neutrálním citranu amonném jako P2O5 v % 11,4
    Draslík jako K2O v % 17,7
    Hořčík jako MgO v % 3,0
    Síra jako S v % 8,0
    Bór v % 0,015
    Mangan v % 0,02
    Zinek v % 0,02
    Částice od 1mm do 4mm v % min. 90,0
    Částice pod 1mm v % max. 3,0
    Částice nad 10mm v % 0,0
    Obsah rizikových prvků
    splňuje zákonem stanovené limity (kadmium v mg/kg P2O5,ostatní v mg/kg hnojiva):
    kadmium 50, olovo 15, rtuť 1,0, arzen 10, chrom 150.
    Rozsah a způsob použití
    YaraMila Complex je určen na základní hnojení speciálních plodin


    Doporučené dávkování
    plodina  kg/ha
    Pór 1 000
    Cibule 1 000
    Zelí 1 650
    Okurky 800
    Květák 950
    Fazole 600
    Mrkev 1 000
    Rajčata 1 200
    Červená řepa 1 250
    Brambory 1 000
    Rybíz 200 – 550
    Maliny 400
    Jahody 1. rok 150 – 300
    Jahody 2. rok 200 – 300
    18. 1. 2015 17:50 Jan Kozák
    Vím, že někteří pěstitelé toto hnojivo používají a jsou s ním spokojeni. My ho nepoužíváme, takže neumím seriózně odpovědět. Možná se ozve se svými zkušenostmi někdo z pěstitelů. Jinak Vám poskytne dobrou informaci výše uvedený dodavatel. Problematiku hnojení česneku mají dobře zpracovanou.

    Stomp

    15. 1. 2015 17:46 Zakladatel vlákna: Michal Medal
    Dobry den,
    máte někdo zkušenosti s doporučovaným herbicidem stomp?
    zajimalo by mě jak na něj reaguje česnek v různých etapách svého růstu.
    Děkuji
    M

    Nějaká potvůrka v česneku

    13. 1. 2015 18:29 Zakladatel vlákna: Michal Soukup
    Dobrý den pane ing.Kozáku
    Dnes jsem byl kontrolovat česnek odrůda Bjetin.Zakořeněný je pěkně ,ale mezi kořínky jsem našel nějakou potvůrku a vůbec se mě tam nelíbí.Nevíte náhodou o co jde.Sadbu mám od vás a na poli kde je česnek zasázený bylo vždy jen obilí.Česnek před sadbou mořen 3 hod. v Sulce.Nechá se to nějak zlikvidovat.Děkuji za odpověď Soukup M.
    13. 1. 2015 19:52 Jan Kozák
    S jistotou nemohu ani potvrdit, že se jedná o larvu mouchy. Ale zase si říkám, proč by houbomilka nebyla schovaná uvnitř. Cokoliv zlikvidovat v půdě je nadlidský úkol.

    Fúzavka cesnaková

    13. 1. 2015 13:20 Zakladatel vlákna: Jaroslav Kováč
    Dobrý deň,pán Kozák, dnes sa mi podarila jedna mucha chytiť, keď som striekal cesnak karate, ale uhynula. Je to fúzavka, alebo niečo iné? A to dnes bolo u nás len 6°C.
    13. 1. 2015 19:45 Jan Kozák
    Na houbomilku se mi to zdá hodně dlouhé, spíš bych typoval květilku.
    < Novější264265266267268Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne