Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse

    skladování česneku

    8. 9. 2011 10:08 Zakladatel vlákna: Josef Markup
    Chci se podělit ze zkušenostmi jak skladovat česnek. Pořádném zaschnutí tak koncem srpna zakrátím nať na cca 20 až 25cm a česnek dám do keramické nádoby palicemi ven jako kytici a skladuji v domě v šatně kde je teplota okolo 20st a vydrží až do nové sklizně. Fakt moc bezva
    8. 9. 2011 10:41 dotaz
    A co mají dělat ti co koupí nepaličák nebo standardně zkrácené stvoly na 2-3 cm? ;-) Jinak souhlasím, předsíń je i v panelákovém bytě nejlepší kombinací nízké teploty a nízké relativní vlhkosti. No a v kuchyni je pak poruze jedna načnutá "cibule" na aktuální týden.
    8. 9. 2011 11:55 Pavel Baxa
    Ty co maj zkraceny stvol tak se muzou nabodnout na spejle.Spejle se nabodava do toho zkraceneho stvolu a ja je mam v kuchyni ve vaze na kredenci a taky vydrzi do dalsi sklizne.
    8. 9. 2011 12:04 dotaz
    Nepaličák nemá ani zkrácený stvol.
    8. 9. 2011 13:29 náhodný.host 2
    Kuchyň je po koupelně nejvlhčí místnost v bytě. Kdo vaří na plynu, může mít v kuchyni naprosto nevhodné podmínky pro dlouhodobé skladování česneku. Ale pokud je česnek pěkný, může být i jako dekorace v obýváku.
    9. 9. 2011 12:42 Pavel Baxa
    Nevhodne podminky?Ten cesnek v kuchyni po roce je naprosto netknuty! mam zkusenost asi 15 let a je perfektni.
    9. 9. 2011 14:10 náhodný.host 2
    ??? vaříte na plynu nebo na elektrice ??? máte ústřední topení nebo lokální kamna? Skladujete Benátčan nebo Bjetin? Například Dukát od Moravoseedu vydrží do v kuchyni podpučím dolů jen do února a když je v obýváku podpučím nahoru tak o měsíc déle. Benátčan můžete mít v copu v kychyni a nemusíte spekulovat, do kdy jej spotřebovat a jestli je lepší podpučím nahoru.
    10. 9. 2011 19:35 Pavel Baxa
    Ano varim na plynu a mam ustredni topeni.Odrudu mam jedinou a to Dukat.Lide co si chodi ke me kupovat cesnek tak ho uskladnuji po me rade tak jak jsem psal a kazdy je spokojen a radu chvalej.Opravdu to tak je.

    Dřevitý popel

    7. 9. 2011 21:39 Zakladatel vlákna: mdvo
    Dobrý den. Chtěl bych se zeptat zda někdo nemá zkušenost s tím zasypat zasazený česnek dřevitým popelem děkuji
    8. 9. 2011 13:01 náhodný.host 2
    To máte tolik popela z topení dřevem, nebo pěstujete jen málo česneku? Já osobně dávám popel z topení dřevem na jednou převrstvený kompost (loňský) a k česneku se dostane až po dalším přeházení (jako tříletý kompost).

    Záruka pravosti českých odrůd

    7. 9. 2011 16:56 Zakladatel vlákna: Alča
    Pokud někdo chce mít záruku pravosti odrůd šlechtěných Ing.Kozákem, může od prodejce / který tyto odrůdy prodává jako konzumní česnek/ požadovat předložení licenční smlouvy, kterou od letoška musí mít každý větší pěstitel s tímto šlechtitelem uzavřenou. Jsou v ní definovány názvy odrůd zakoupené certifikované sadby a množství. Bohužel, pěstitelé, kteří prodávají svoji produkci se často díky překupníkům a spekulantům s dovozovým česnekem, který vydávají za pravý český, setkávají s velkou nedůvěrou zákazníka a velice těžko ho přesvědčují o tom, že ten co vypěstovali je náš z našich odrůd a pracně vypěstovaný na svém poli. Z důvodu nedostatku české certifikované sadby se sem teď ve velkém vozí sadba z Francie a Argentiny. Ta se vysadí v Čechách a pak se prodává pod názvem "Český česnek", protože byl zde vypěstován, to že je původně z jiné oblasti nikoho nezajímá. To, že nám hrozí velké nebezpečí zavlečení dalších chorob také. A v tuto chvíli bude opravdu velmi těžké pro zákazníka rozpoznat tu pravost a českou kvalitu. Pak už zbyde jen najít si svého "pěstitele vlastence",a u něj se přesvědčit, že to co nabízí - i ve skutečnosti prodává je s čistými úmysly a je to ten pravý český česnek z našich domácích odrůd!!!! Přeji všem hodně štěstí!!!
    7. 9. 2011 18:44 Stanislav
    Taky přeji hodně štěatí paní Mihulková. Jen jste zapoměla uvést, že vlnovník se k nám do čech dostal až s dovozem zahraničních česneků podobně jako španělští slimáci. Jsou oblasti, kde vlnovník ještě není a pokud tam někdo nasází třeba španělský konzumní bez moření ... Prý je do celé EU zakázán vývoz sadbového česneku ze Španělska, proto můžete sehnat sadbu z Argentiny a nikoliv ze Španělské Cordoby.
    9. 9. 2011 16:28 Jan Kozák ml.
    Napadlo mne, že bychom teoreticky mohli udělat seznam pěstitelů (na základě jejich přání), kteří prodávají český česnek. Tím by měli skvělou reklamu, kupující by si mohli ověřit, že mají sadbu od nás, a prodávající by se nemuseli bát, že svůj česnek neprodají. Uvědomil jsem si však, že by byl problém v tom, že prodejce by mohl od nás kupit 40 kg sadby, tím by se na seznam dostal, a pak by mohl prodávat s touto pomocí kdeco. (Že se pod názvem „český česnek“ prodává česnek ze Španělska, je tu na stránkám všem známo. Potíž je v tom, že laik to nemá šanci poznat. Vrcholem bude, až se pod názvem „český česnek“ budou prodávat i brambory.)
    9. 9. 2011 22:23 Stanislav
    Říká jedno staré přísloví ... Ten nápad si nechte na to až opadne současná vlna "česnekománie". Ono by to taky mohlo být dvousečné, když by každý věděl kde jsou pole s jakostnějším česnekem. Takhle stačí nasít okolo proužek žita nebo 8 řad kukuřice ...

    stroužky

    7. 9. 2011 12:51 Zakladatel vlákna: Petr S.
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda vadí, když se při rozdružení na stroužky stroužku odstraní obal? některé cibule jsou pevně srostlé,tak se to občas stane.Jestli se třeba do výsadby neznehodnotí( listopad) Nyní budu mořit Sulkou. Děkuji za odpověd
    7. 9. 2011 13:56 náhodný.host 2
    Pevně srostlé stroužky se nechají spolu bez rozdělení. Když mám sadbu výběrem z vlastní produkce, dávám si je na konzum. U kupované sadby by to bylo plýtváním stejně jako vyřazování nejmenších. Odstraněná vnitřní slupka nevadí, pokud stroužek má nepoškozený povrch (jakoby voskovou slupku). Pro česnek bez slupek opatrně se Sulkou - mořící lázeň by měla mít nižší teplotu (cca 15°C) aby nedošlo k popálení (je to důležitější než zkrácení doby moření z 12 na 6 hodin).
    7. 9. 2011 21:26 Jan Kozák
    Odstraněná slupka nevadí.

    cesnek

    6. 9. 2011 22:40 Zakladatel vlákna: Michalka
    Dobrý den,chtela bych se zeptat jestli muzu zasazet cesnek po máku?Díky za odpoved.
    6. 9. 2011 23:00 Stanislav
    Ale obvyklejší je opačné pořadí, protože mák je taky plodina pěstovaná v druhé trati (a někteří ji dokonce považují za plodinu třetí trati = nejméně náročnou na živiny). Protože takto máte pozemek po máku nevyhnojený, bude potřeba doplnit živiny dobře uleželým kompostem a minerálními hnojivy (Cererit, ...).
    7. 9. 2011 21:24 Jan Kozák
    Mák jako předplodina není špatný. Je však třeba vzít v úvahu, že mák je velmi náročný na živiny - je to rostlina I. trati, dokonce se říká, že by se nestyděl růst na hnoji. Proto je třeba pod česnek řádně pohnojit.
    7. 9. 2011 23:07 Stanislav
    Mák dokáže využít všechny dostupné živiny, ale na hnoji "samou pýchou padá". Aby se nemusely dělat opěrné plůtky proti poléhání, používá se pěstování v druhé trati, kdy narůstá nízký avšak vyčerpá co se dá.

    klamání spotřebitele

    6. 9. 2011 22:39 Zakladatel vlákna: hradečák paličák
    Je možné nechat prověřit zavoláním na kontaktní místa Státní zemědělské a potravinářské inspekce. http://www.szpi.gov.cz/ . . . . . SZPI je organizační složka státu, která je přímo podřízená ministerstvu zemědělství. Je orgánem státního dozoru zejména nad zdravotní nezávadností, jakostí a řádným označováním potravin.
    7. 9. 2011 17:57 hradečák paličák
    Česká obchodní inspekce kontroluje zda se při prodeji zboží používají ověřená měřidla, pokud ověření podléhají, a zda používaná měřidla odpovídají zvláštním právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu. Česká obchodní inspekce nekontroluje potraviny, pokrmy a tabákové výrobky, s výjimkou kontroly poctivosti prodeje.
    ... citováno ze stránek www.coi.cz

    skladování

    6. 9. 2011 20:46 Zakladatel vlákna: Pavel Novák
    Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jak uskladnit česnek, aby vydržel co nejdéle. Děkuji za odpověď.
    6. 9. 2011 21:14 Jan Kozák
    Nejlepší je teplota okolo nuly a suché prostředí. To prvé těžko zajistíte, proto se snažte mít česnek v suchu na dobře větraném místě.

    mulčování

    6. 9. 2011 19:15 Zakladatel vlákna: garlic
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li je možno česnek mulčovat posečenou trávou? Asi je to v rozporu s rozrušováním půdního škraloupu. Díky za odpověď.
    6. 9. 2011 21:10 Jan Kozák
    Při mulčování se škraloup netvoří, není třeba jej rozrušovat. Nevím, jestli by zvýšená vlhkost mulče nepřispívala k šíření botrytidy.

    6. 9. 2011 17:20 Zakladatel vlákna: Ondra Cinek
    Dobrý den,
    chci se zeptat na rozdíl mezi Rovral flo a Rovral aqua flo. A který je lepší pro moření. Děkuji za Odpověď.
    6. 9. 2011 20:02 Stanislav
    Účinná látka Iprodion je u obou stejná jen v jiné koncentraci. Po naředění podle návodu je koncentrace účiné látky v mořící lázni pro česnek stejná. Starší přípravek Rovral flo už nemá platnou registraci a tudíž není v prodeji. Pokud jej máte doma, je lepší ho v době použitelnosti spotřebovat, než jej vyhazovat. V ostatních případech použijte Rovral aqua flo. Tedy lepší je ten, který budete mít k dispozici.

    Doručení sadby

    6. 9. 2011 6:07 Zakladatel vlákna: Jiří Stůj
    Dobrý den.
    Chci se zeptat. Mám číslo objednávky 96 (9.2.2011). Kdy můžu očekávat Vaš česnek na sadbu? Děkuji a přeji hezký den. Jiří Stůj
    6. 9. 2011 11:13 Jan Kozák ml.
    Objednávka s tímto číslem by měla být odeslána zítra, případně pozítří. Datum doručení záleží na poště. Tipoval bych pátek nebo pondělí.

    prodej českého česneku

    5. 9. 2011 18:39 Zakladatel vlákna: Petr.N
    Prodám česnek domácí. Aromatická vůně a chuť, pálí jako ďábel. více info na e-mail

    Editace: Emailová adresa byla odmazána.
    5. 9. 2011 19:21 Petr.NN
    Zase ten samý podvodník se španělským česnekem.
    5. 9. 2011 20:07 Jan Kozák ml.
    Můžete své tvrzení něčím podložit?
    5. 9. 2011 20:40 ano
    A v odpovědi vám pošlu odkazy na jeho inzeráty. Nebo si zadejte klíčová slova "pálí jako ďábel" (místo "chuť ostrá ušlechtilá") do vyhledávače. pak zadáte jeho mobilní č. a dostanete příslušný "velkobchod".
    5. 9. 2011 20:46 Jan Kozák ml.
    A souvislost s Aukrem? Tu hromadu inzerátů jsem taky našel...
    5. 9. 2011 20:51 ano
    Máte pravdu, na Aukru už ho smazali = asi používal aukro více jako inzertní platformu než pro uzavírání obchodů (což je podle obcodních podmínek Aukra jedním z důvodů pro zrušení registrace. Jeníku, vážím si Vaší rodiny pro solidní přístup a styl "dobré zboží se chválí samo".
    5. 9. 2011 20:59 Matěj
    Promiňte že takto vztupuji do diskuze. Osobně jsem u tohoto prodejce na aukru nakoupil a nemohu si stěžovat. Jen mi je líto že někdo takto na dálku soudí když o tom nic neví.
    5. 9. 2011 21:51 Jan Kozák ml.
    Pane Matěji, alias Petře N., můžete mi prosím vysvětlit, proč zde vystupujete pod více identitami, tvrdíte, že jste sám od sebe koupil česnek a osobně se neznáte?
    5. 9. 2011 21:11 Matěj
    Pokud vím dobře tak tohoto prodejce nidko z aukra neodstanil.
    Nevím ale šířit milné informace mi příjde prošku podůroveň. Neznám ho osobně ,ale vždy když jsem u něho nakupoval na aukru byl jsem plně spokojen.
    5. 9. 2011 21:02 ano
    A stejné inzeráty má nějaký Matěj, co má i stejné kontaktní 607537602
    7. 9. 2011 22:26 Jiří Snášel
    Zadal jsem si "Pálí jako...." a vyplivlo mi to množství téměř shodných inzerátů. Nakonec jsem se dopracoval do Otic, bydliště velkopěstitele. A protože tudy skoro denně jezdím, poptal jsem se na něj. On je ten Matěj solidním velkopřekupníkem. Nic proti kšeftu, ale slovo DOMÁCÍ a ČESKÝ by neměl používat.
    5. 9. 2011 20:45 ano
    Je na hranici zákona = nikdo neví jak pálí ďábel, domácí nemusí být český, aromatická vůně nemusí být typická ....
    5. 9. 2011 21:07 Matěj
    Jako nic mi do toho není ale nevidím v tom nic špatného když někdo o česneku napíše že palí jako dábel.
    5. 9. 2011 21:16 Jan Kozák ml.
    To, že někdo španělský česnek vydává za český, podvodem jednoznačně je.
    5. 9. 2011 21:16 ano
    Za hranicí zákona je inzerovat tam, kde je to zakázané. Na hranici zákona je popichovat Vás až do doby, kdy si to Jeník zazálohuje a smaže. Příště až budete inzerovat, tak to už bude bez popichování jen zazálohovat a smazat!
    5. 9. 2011 21:18 ano
    Domácí je na hranici : § 46
    Klamavé označení zboží a služeb

    (1) Klamavým označením zboží a služeb je každé označení, které je způsobilé vyvolat v hospodářském styku mylnou domněnku, že jím označené zboží nebo služby pocházejí z určitého státu, určité oblasti či místa nebo od určitého výrobce, anebo že vykazují zvláštní charakteristické znaky nebo zvláštní jakost.
    5. 9. 2011 21:20 ano
    Nebo napsat odrůdu Lukan a mít nafoceno Germidour může být stejně tak omyl (ilustrační foto) jako klamání = záměrně chybné označení.
    5. 9. 2011 20:46 ano
    Už jste jej tady minimálně dvakrát smazal, pokaždé s jiným emailem.
    7. 9. 2011 13:50 Miroslav
    Osobně nevidím na španělském česneku nic špatného pokud se jedná o pravý španělský česnek z oblastí Albacete, Cuenca a Cordoba což jsou vyhlášené česnekářské oblasti, kde se pěstuje modrý česnek(ajo morado)který se vyrovná a místy i předčí kvalitou české odrůdy, Zákazník by ovšem měl být samozřejmě pravdivě informován a na něm by mělo být rozhodnutí, který česnek si vybere. Bolestí celé problematiky ovšem je, že originální španělský česnek se v naší republice nedá dost dobře koupit, protože do Česka se vozí 99% česneku pěstovaného ve španělsku z čínského semene(Spring violeta dostupný v márketech), tudíž náš spotřebitel málo kdy ví jak originální česnek ze španělska vypadá. s pozdravem.
    7. 9. 2011 14:10 hradečák paličák
    Tady se nekritizuje kvalita španělského česneku ale způsob inzerce a klamání spotřebitele. Osobně si myslím, že Španelsko, Itálie a Francie jsou soběstačné v produkci sadby i pacibulek a nepotřebuje nic dovážet z číny.
    6. 9. 2011 21:17 Jan Kozák
    Cestou z Jičína do Hradce Králové jsem dnes u silnice potkal prodejce, který rovněž prodával domácí česnek. Prý pochází někde od Hradce. Ale nedodal, že od nějakého španělského Hradce. Ten česnek určitě nebyl český.
    6. 9. 2011 22:33 hradečák paličák
    Jedno je jisté, že ti co ráno v Kaulandu nakupují španělský česnek za 39,90 až 20 kg na osobu jej nemají pro osobní spotřebu. Druhá věc je, že se již naučili sloupnout vrchní suknici, která je postřikem proti skládkovým chorobám probarvena do modrozelena (a na základě toho je CZPI snadněji usvědčovala z klamání spotřebitele) a nepíšou "český" ale jen obecně třeba "modrý paličák". Jisté je, že spousta lidí co bez podrobného zkoumání léta konzumovala čínský česnek nyní nepozná, že zase nemá ten český. Nebo že se loňský prodejce 100%Burčáku přeorientoval na nový sortiment.

    5. 9. 2011 12:55 Zakladatel vlákna: Marek Syrycansky
    DOBRY DEN.Rad bych se zeptal zda je vhodné sázet česnek po obilí?A zda muže ošetři pozemek proti rustu plevele než zryji a nasadím česnek? Jaky postřik použít?A jak se česnek správně suší když není místo na jeho zavěšení?Děkuji
    5. 9. 2011 22:17 Stanislav
    Po obilí v zásadě je česnek bez problémů. Pokud budete sázet na jaře, zaplevelení jenoduše odstraníte kultivací. Použití herbicidů produkci prodražuje. Před výsadbou lze aplikovat v dostatečném předstihu i herbicidy totální, pokud to zaplevelaní pozemku vyžaduje (svlačec, pýr, pcháč). V době růstu pak selektivní herbicidy. Já osobně suším v přepravkách na ovoce, protože před sklizní jablek jich mám dost. Česnek je rozložený v jedné vrstvě do přepravek a nejspodnější je prázdná. Cibule tak nejsou ani na podlaze půdy ani u hřebene.
    6. 9. 2011 9:57 náhodný.host 2
    Http://www.k-cesnek.cz/fotka.php?snimek=40308
    6. 9. 2011 12:59 náhodný.host 2
    Www.semcice.cz/doc/pruvodce/6.doc

    doruceni sadby

    2. 9. 2011 18:49 Zakladatel vlákna: reich jan
    Dobry den chci se zeptat, kdy muzu ocekavat Vas cesnek na sadbu? dekuji cislo obednavky 17.
    2. 9. 2011 21:18 Jan Kozák
    Příští týden.

    plečkování pole

    1. 9. 2011 20:59 Zakladatel vlákna: Luděk Takács
    Dobrý den
    zajímám se o pěstování česneku a narazil jsem na Vaše stránky. Moc povedené a užitečné rady.Koukal jsem na Vaši fotogalerii a chtěl bych se zeptat, na fotu máte pole plečkované ob jeden řádek, je k tomu nějaký důvod proč né každý řádek.Děkuji moc za Vaši radu.
    1. 9. 2011 21:37 Jan Kozák
    Fotilo se v polovině práce, na konci bylo proplečkováno všechno.

    bílá sklerociová hniloba

    1. 9. 2011 15:39 Zakladatel vlákna: Hanka Kopecka
    Dobrý den pane Kozáku, mám připravený pozemek se svazenkou pro výsadbu česneku. Na pozemku pár let byla jen tráva, před několik lety brambory a jahody. Na sousedních záhoncích se před několika lety vyskytla, cibule porek. Bohužel sem včera zjistila na zimní cibuli že mám asi sklerociovou hnilobu-vyfotím a pošlu. Co mám ted dělat? Jedná se o pozemek s vlhčí půdou, a vyšší spodní vodou, do 20 metrů je teče minipotok. Nemám moc možností kam jinam česnek dát, pěstování se vzdát nechci. Mám zlikvidovat cibuli-jak, spálit? A dezinfikovat dusíkatým vápnem po zarytí svazenky? Děkuji mnohokráte!!!!!!
    1. 9. 2011 21:39 Jan Kozák
    Foto určitě pošlete. Pokud se bude jednat o Sclerotium, nejlépe ho tlumí dusíkaté vápno, které zaryjete společně se svazenkou a záhon zakryjete aspoň na 14 dní fólií.
    < Novější432433434435436Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne