Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse

    Dukát-fusarium ?

    4. 7. 2014 23:27 Zakladatel vlákna: Jitka Š.
    Dobrý den, při sklizni Dukátu jsem vytáhla pár česneků, které vypadaly jako ty co mám na fotkách. Natě měly úplně suché, žluté a z česneku mnoho nezůstalo. Podle fotek zde již umístěných mě napadlo Fusarium. Hned vedle jsem měla záhon s Unikátem-obojí sázeno ve stejnou dobu (začátek listopadu 2013), Unikát byl ale v pořádku. Mohlo by to být ono ? Děkuji za odpověď. Jitka Šindlerová
    5. 7. 2014 5:59 Jaromir Vyskala
    Podle vasich fotek soudim, ze mam stejny problem jako vy. Pred mesicem jsem objevil par cesneku kterym osychaly listy. Vytahal jsem je a nektere mely par korenu a nektere zadne. Poslal jem je do laboratore na rozbor. Odpoved prisla s tim, ze tam nasli bakterii Dickeya Chrysanthemi. Pry je to bezne onemocneni, kdyz se hodne otepli po velkych destich. Kdyz se to chytne v zacatku, tak se to da zastavit zalivkou s obsahem medi. Ale pockejme si na nazor pana Kozaka.
    5. 7. 2014 7:07 Jan Kozák
    V obou případech mám vážné podezření na háďátko. Proto by mě zajímalo, v jaké laboratoři Vám česnek kontrolovali a jestli se zabývali také možností napadení háďátkem zhoubným. A navíc, je to fotografie rostliny, která byla podrobena rozboru?
    5. 7. 2014 11:45 Jaromir Vyskala
    Kdyz jsem zacal vytahovat tento cesnek ze zeme, tak prvni co me napadlo - hadatko. S tim jsem to poslal na Vysokou skolu zemedelskou. Pozdeji jsem mluvil se studentkou ktera delala rozbor a ona me ujistovala, ze hadatko tam nenasla. Prikladam fotku cesneku, ktere byly poslany do laboratore.
    5. 7. 2014 12:40 Jaromir Vyskala
    Pane Kozak, jak jsem se zminil, mel jsem podezreni na hadatko. Nez jsem dostal vysledek z laboratore, tak jsem hledal na internetu, jak zachranit sadbu napadenou hadatkem. Po dlouhem hladani jsem nasel studii (ze sedesatych let), kterou provedl Dr. Lear z Kalifornske university. Podle jeho studie se dodnes osetruje cesnek v Kalifornii se 100% ucinkem zahubeni hadatka. Stroucky cesneku se namoci na 30 minut do vody o teplote 38 C (plus-minus) aby se aktivovaly suche hadatka. Pote to jde do roztoku vody s 0.75% formaldehydu na 20 minut. Teplota tohoto roztoku nesmi presahnout 49C. Proc se tato metoda nedoporucuje u nas? Zkousel jste to nekdy pouzit?
    6. 7. 2014 0:26 Jitka Š.
    Dobrý den, pane Vyskala, podle fotek, co jste sem dal je toto samé co mám i já...Pane inženýre, jak se tedy dá s jistotou zjistit, že jde o háďátko ? Čeho bych si měla všímat, na co se zaměřit. Sadbu Dukát i Unikát jsem kupovala jako certifikovanou od nějaké firmy z Mikulova-ale přes zprostředkovatele, ne na přímo. Jinak musím zdůraznit, že stejný problém jsem měla i loni. Poprosím o vyjádření pana inženýra. Děkuji Šindlerová Jitka
    6. 7. 2014 22:01 Jan Kozák
    Na identifikaci háďátka jsou specializované laboratoře SRS, dnes ÚKZÚZ. My jsme to schopni i ochotni udělat také. Pokud jste měla stejný problém už loni s jinou sadbou, pak ho nehledejte v sadbě, ale v pozemku.
    7. 7. 2014 16:20 Jitka Š.
    Dobrý den pane inženýre, ano, je to tak, loni jsem měla stejný problém s jinou sadbou, proto jsem na podzim 2013 sadila naprosto novou sadbu a vyskytl se ten stejný problém. Začalo to někdy v tom problémovém roce 2012 mám pocit, jak z česneku nic nebylo. Od té doby řeším tenhle problém. 2012 jsem to přičítala špatnému roku, loni zase špatné sadbě. Nyní je česnek ze sadby úplně nové a zase je část úrody špatná. Každoročně mořím Sulkou. Takže na další sadbu nejlépe opět úplně nová sadba a úplně nový pozemek...?
    7. 7. 2014 21:46 Jan Kozák
    Ano, sadba i pole nové.
    8. 7. 2014 22:13 Jan Kozák
    Napadla Vás příznivější varianta, než je ve skutečnosti. Pokud je vedle Unikát v pořádku, tak jste si přinesla háďátko se sadbou. A háďátko to určitě je.

    dotaz

    4. 7. 2014 20:58 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dobrý večer pane ing.Kozáku chci se zeptat kdy odhadujete sklizen odrůd Havran,Lan,Slavin????A ještě jedna otázka.Mám ještě Benátčan a ten tam má byt nejdýl ale jaksi mě polehává???
    Děkuji za odpověď

    Česnek bez vytvořených stoužků

    4. 7. 2014 18:37 Zakladatel vlákna: Ilona Ondrová
    Dobrý den vážený pane Ing. Kozáku,
    při sklízení česneku se mi u některých kousků vyskytl problém a to takový, že česnek uvnitř nemá vytvořené stroužky, obsahuje jen suknice. Nevíte prosím Vás čím to je způsobené? V příloze přikládám fotky pro lepší orientaci.
    Předem Vám děkuji za odpověď

    Pekný večer s pozdravem Ondrová
    4. 7. 2014 20:18 Jan Kozák
    Jde o fyziologickou poruchu velkostroužkových česneků (Jovan, Havran, Karel IV. a tzv. ruské paličáky včetně odrůdy Dukát). Je zajímavé, že se to neobjevilo u novošlechtění LAN (aspoň o tom nevím). Uvnitř je jednostroužková cibule. Pokud se uvnitř žádný stroužek nevytvořil, jde o virové onemocnění, které si sem (my blbci) vozíme z Francie.

    zber cesnaku

    4. 7. 2014 15:51 Zakladatel vlákna: kvetko
    Dobrý den
    Chcem poprosiť o radu, pestujem cesnak paličiak neviem aká odroda ale darí sa mu.Pri zbere som skratil korene a vňať na cca 20 -30 cm a dal sušiť do tiena, nebola to chyba že som nesušil s celou vnaťou? Poprosím ako sa dá objednať na Slovensko sadbový cesnak.
    4. 7. 2014 20:10 Jan Kozák
    Někdo suší s celou natí, někdo ji už při sklizni odstraňuje. Já jsem přesvědčen, že je lepší sušit s natí.
    Velkopěstitelé ze Slovenska (odběr minimálně dvou pytlů po 20 kg) nebo obchodníci, kteří si pro sadbu přijedou na Moravu (Veselí nad Moravou), si mohou objednat u nás, drobní pěstitelé si mohou objednat u našeho obchodního zástupce pana Krošláka (www.k-cesnak.sk).

    Objednávka

    4. 7. 2014 14:39 Zakladatel vlákna: Jiří Pleva
    Dobrý den, objednával jsem si u vás sadbu česneku, odrůda Lukan chtěl bych místo 1kg objednat 1,5kg dá se objednávka někde změnit? Děkuji Jiří Pleva.
    4. 7. 2014 20:01 Lenka Kozáková
    Dobrý den, Vaše objednávka byla navýšena.

    Dotaz

    4. 7. 2014 14:25 Zakladatel vlákna: Jan Novák
    Odrůdy Anton pravidelně od roku 2012 vysazuji i všechny "pacibulky". Vždy mi z nich vyroste nedělená cibule, i když o hmotnosti až 48g (průměrně 30ks na 1kg). Je to obvyklé, nebo je to místními podmínkami (286 m n.m.), že se cibule nerozdělí.
    4. 7. 2014 14:37 Jan Kozák
    Je to místními podmínkami. Z těch "pacibulek" podle našich zkušeností většinou vyrostou normální dělené cibule, jednostroužkové spíše výjimečně.

    Havran

    3. 7. 2014 21:43 Zakladatel vlákna: tomáš Žitňanský
    Dobrý večer pane Kozáku,
    Chtěl bych se Vás zeptat, kdy budete letos sklízet odrůdu Havran? Děkuji za dopověď.
    4. 7. 2014 14:33 Jan Kozák
    V první polovině příštího týdne.

    3. 7. 2014 21:34 Zakladatel vlákna: Mrzena
    Dobrý den,

    prosím zda by bylo možné u Vás objednat sadbu česneku a zdělit cenu.
    Jedná se o druhy :

    - Havran cca 1 - 1,5 kg
    - Záhorskí II cca 1 - 1,5 kg

    Tyto odrůdy nejsou v nabídce pro malopěstitele
    4. 7. 2014 14:32 Jan Kozák
    Limit obou odrůd pro objednávky je už vyčerpaný. Z velkostroužkových česneků Vám ještě můžeme nabídnout novošlechtění LAN (jako náhrada za odrůdu Havran). Obě Vámi požadované odrůdy budou ve volném prodeji na festivalu v Buchlovicích a v září u nás v Poběžovicích u Holic.

    Prodej "na zeleno"

    3. 7. 2014 20:12 Zakladatel vlákna: Lucie Melová
    Dobrý den,
    jak připravíte česnek k prodeji "na zeleno"? Co ustřihnout, co a v jaké délce nechat,...
    Předem děkuji za rady :)
    Lucie

    Anton

    2. 7. 2014 23:23 Zakladatel vlákna: Jan Novák
    Jako první jsem letos sklízel Anton. Mimo toho co mám necháno na sadbu, vše prodáno "na zeleno".

    Skladovatelnost ...

    2. 7. 2014 23:13 Zakladatel vlákna: Jan Novák
    Pro ilustraci dávám dnešní snímky loni sklizeného Benátčanu. Chuť je dosud plná stroužky svěží narašení minimální.
    2. 7. 2014 23:15 Jan Novák
    2. 7. 2014 23:19 Jan Novák
    U paličáků je to horší, ty tak dlouhou skladovatelnost nemají. Co je ale zajímavé, že jednostroužkové cibule zpravidla vydrží o 4-6 týdnů déle než složené cibule. Na snímku je Anin, ale podbně na tom jsou i Blanin a Mirka

    sklizeň

    2. 7. 2014 20:39 Zakladatel vlákna: Klimo Radek
    Dnes jsem sklidil úrodu bjetinu z vaší 1 a 1/2kg sadby. Myslím, že můžu být na svou úrodu hrdý. Chtěl jsem sklízet ještě o pár dní později, ale dost tady pršelo a tak jsem měl trošku obavy z plísní a hniloby. Spodní list byl seschlý, další skoro taky a svrchní suknice na cibuli rozpadlá. Teď mám jen starosti s tím jak ho celý očistit od vlhké zeminy a s dlouhodobým uskladněním.

    Prosííím :-)

    2. 7. 2014 19:58 Zakladatel vlákna: Zdeněk Nikodým
    Dobry den pane Kozáku,chtěl bych vás poprosit o určení druhu mého česneku,děkuji Nikodým Kolín.
    3. 7. 2014 21:07 Jan Kozák
    Tož to nevíííím. Na snímcích mimo mimořádné velikosti není patrný žádný detail.

    sklizeň česneku

    2. 7. 2014 16:46 Zakladatel vlákna: Dan
    Dobrý den, pane Kozáku minulý rok jsem od Vás nakoupil sadbový česnek odrůdu benátčan a už se mi začíná ohýbat k zemi, některý jsou rovný a některý už leží na zemi, jak poznám správně zda už jsou a je čas sklízet? Jde mi o to abych to poznal v čas a nerozpadal se pak česnek na jednotlivé stroužky. Máte nějakou fotku kde je vidět cená rostlina nepaličáku kdy má čas sklizně? Děkuji za rychlou odpověď
    2. 7. 2014 20:32 Pavlína Pabelová
    Benatcan by se nemel rozpadat pri opozdeni.
    3. 7. 2014 21:05 Jan Kozák
    Na Benátčan je ještě dost času. Nejlépe se pozná doba sklizně podle obalových sukni (slupek). V době sklizně by měly být kožovité, ne dužnaté.

    sklizeň bjetinu

    1. 7. 2014 19:25 Zakladatel vlákna: milan
    1. 7. 2014 19:29 milan
    Dobrý den, tyto tři foto i tři foto pod tímto příspěvkem patří ke mě, nepodařilo se mi je sem dát najednou.
    Dnes jsem začal vyorávat bjetin a zdá se mi, že by ještě chvíli v zemi vydržel, v sobotu ale odjíždím na týden pryč, myslíte si, že ho mám sklidit do této soboty, nebo mu neuškodí týden navíc v zemi. cca 500 m.n.m. předem děkuji za odpověď, Milan.
    < Novější290291292293294Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne