Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse

    Gumový česnek

    27. 9. 2012 11:44 Zakladatel vlákna: Jan Mackových
    Dobrý den přeji, při rozdružování česneku jsem u některých kousků narazil na do hněda zabarvenou slupku a jsou trochu gumové, co je to za vadu, dá se to jíst, případně dále sadit? Děkuji za odpověď.
    27. 9. 2012 21:02 Jan Kozák
    Nemám to sice v ruce, ale něco si myslím. Pokud je ta hnědá suknice (slupka) tužší než je obvyklé, jedná se o jistou fyziologickou poruchu, její frekvence je v letošním roce relativně dost vysoká. Jíst se to dá, ale skladovatelnost těchto cibulí je velmi nízká, takže často ani do výsadby nevydrží. Pokud vydrží, pak je možná i jejich výsadba.

    Levný Cererit

    27. 9. 2012 10:49 Zakladatel vlákna: Martin Harasim
    Píšu zde, abych vám sdělil, že jsem v jistém zahradnictví narazil na hnojivo - pytel 10kg Cererit s nebarevným černobílým nákresem za mnohem nižší cenu. Složením se jedná o obyčejné NPK. Neobsahuje síru ani hořčík. Vyrábí se i v menších baleních. Máte podobnou zkušenost?
    27. 9. 2012 17:24 Honzík Novák (ml.)
    Cererit je chráněný název bezchloridového hnojiva vyráběného v Lovochemii Lovosice. Primárně malobalení dělá Agro CS (dceřiná společnost AgrofertHoldingu vlastnícího i Lovochemii). Protože mse hnojivo prodává i jako volně ložené po tunách, může se občas objevit malobalení i od jiných "baličů". Pokud však na obale není výrobe z Lovosic, jedná se o podvod. Pokud je navíc v sáčku NPK s obsahem chloru, pak i pro některé rostliny podvod nebezpečný.
    27. 9. 2012 19:58 Martin Harasim
    Chloridy 1%, klasický taky. Výrobce nebo dovozce (to už nevím jistě) Český Těšín. 219kč za 10kg. Klasický Cererit 299kč. Prodavačka si pochvalovala jak ho lidi berou. Já koupil ten dražší s 15% síry a s hořčíkem. Co polského to nic dobrého....

    Doba moření

    26. 9. 2012 22:35 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dobrý večer, pane ing.Kozáku chci se zeptat.Mám rozdružený česnek a chci mořit v sulce.Četl jsem diskuzi a jsem zmatený na kolik hodin to možu v lázni ze sulky nechat?Děkuji za odpověď
    27. 9. 2012 20:46 Jan Kozák
    Víc než tři hodin to tam nenechávejte. Na roztoče to bohatě stačí a na háďátko Sulka skoro nezabírá.

    určení odrůdy

    26. 9. 2012 18:26 Zakladatel vlákna: Jiří Radochlib
    Dobrý den,
    v Miletíně jsem dostal paličku údajně českého zdravého česněku, který si budou tamní zahrádkáři sázet. Prosím o určení odrůdy.
    Děkuji
    26. 9. 2012 20:05 Jan Kozák
    Je to nějaký klon tzv. ruského paličáku. Dá se předpokládat, že ho v městě K. J. Erbena pěstují.

    Trhy v Benešově

    26. 9. 2012 18:22 Zakladatel vlákna: Jiří Radochlib
    V Benešově byla na zeleninovém trhu nabídka česneku jako by byla úroda pěkná a pěstitelům nepomrzl.
    Zda je to Španělsko nebo skutečně tuzemská produkce nepoznám.
    Zasilám ostatním pro informaci.
    26. 9. 2012 20:03 Jan Kozák
    Ačkoliv chybí detail, jsem si úplně jist, že česnek byl vypěstován ve Španělsku.

    aký cesnak pestomať v Poprade?

    26. 9. 2012 18:04 Zakladatel vlákna: Korenko
    Dobrý deň pán Kozák

    Som spod Tatier z Popradu a mám záujem o pestovanie cesnaku. Viete mi poradiť, ktorá odroda je vhodná do podtatranského regionu? Prípadne, kde by som zohnal odporúčanú sadzbu?
    26. 9. 2012 20:02 Jan Kozák
    Letos sadbu už neseženete. Jinak doporučuji zkusit více odrůd a ony samy ukáží, které se v dané lokalitě nejlíp daří.
    27. 9. 2012 15:57 Korenko
    A aké odrody mi môžte odporučiť a kedy by bolo možné si ich u Vás objednať buduci rok? Iste máte po dlhoročných skúsenostiach nejaký typ?
    27. 9. 2012 20:37 Jan Kozák
    Tak zkuste Lukan, Vekan, Bjetin a Japo II. Objednávky budeme přijímat někdy na jaře prostřednictvím těchto stránek. Informaci o začátku jejich příjmu dáme několik měsíců předem. Zatím posíláme pouze do ČR, jestli budeme posílat i na Slovensko, ještě nevím.

    Rozdružování stroužků

    25. 9. 2012 21:27 Zakladatel vlákna: L.B.
    Dobrý den,
    Občas se mi stane, že při rozdružování hlávek česneku se kousek dužiny česneku vyštípne je to malá čast například 2x2 mm (místo je zvýrazněno na fotografii)

    Ptám se je možné takový česnek sázet?
    26. 9. 2012 20:00 Jan Kozák
    To se občas stane. Pokud se nevytrhne celé podpučí, můžete poškozený stroužek nasázet. Je však třeba, aby čerstvá rána, pokud nebudete hned sázet, rychle zaschla.

    choroba nebo škůdce

    25. 9. 2012 16:57 Zakladatel vlákna: Marie Worková
    Letos jsem sklidila 2 druhy česneku. Po vyloupání je jeden krásně bílý, druhý má hnědé skvrnky - takové tečky. Sadba by měla být od vás - dle informace při nákupu (zahradnictví Třinec). Předpokládám, že tento česnek mi dlouho nevydrží. Můžete mi napsat, o co se jedná? Přikládám fotografii.
    26. 9. 2012 19:57 Jan Kozák
    A předpokládám, že se jedná o Vekan. Je to vada, která se v některých letech objevuje, v jiných ne. Nemá to vliv ani na chuť ani na skladovatelnost ani na sadbovou kvalitu. Loni toho bylo hodně, proto jsme dali vzorek na rozbor zdravotního stavu do laboratoře Státní rostlinolékařské správy. Jejich protokol jsme pak měli na těchto stránkách. Nebyla objevena žádná houbová ani bakteriální infekce. Proto soudíme, že se jedná o fyziologickou poruchu (možná ovlivněnou příjmem živin).

    Choroba nebo škůdce?

    25. 9. 2012 9:57 Zakladatel vlákna: Petr Štěpánek
    Dobrý den,pane inženýre,mám na Vás dotaz.Při rozdružování česneku se občas( tak 1 z 10 ) objeví mezi stroužky takové bílé,sotva viditelné chmýří.I zvenku jsou u těchto česneků obalové suknice takové nahnědlé oproti ostatním. O co se jedná? Zatím je dávám stranou, na konzum.. Přikládám dvě fotky.
    25. 9. 2012 9:59 Petr Štěpánek
    26. 9. 2012 19:51 Jan Kozák
    O co se přesně jedná, nevím. Také se s tím setkávám, ale nepovažuji to za problém.

    Identifikace

    25. 9. 2012 9:49 Zakladatel vlákna: standa
    Mohl by jste mi prosim identifikovat co to je za vady na strouzcich. Oloupany spodni strouzek je Vekan, neoloupana pulpalice a potom detail toho sameho strouzku jiz oloupaneho (v pravem hornim rohu) je Slavin. vse zakoupeno u vas ted v zari.
    26. 9. 2012 19:48 Jan Kozák
    Jedná se o poškození drátovcem, které nemá vliv na kvalitu sadby - je to estetická vada.

    sulka

    25. 9. 2012 1:56 Zakladatel vlákna: Petr Konopka
    Pan z vinařstvi kopeček mi poradil jak uchovat sulku po delší dobu. kterou mi zaslal byla to ještě stará verze za 119 kč PetrK

    Ještě Sulka

    24. 9. 2012 8:26 Zakladatel vlákna: Petr Konopka
    Dobré ráno všem - před dvěma lety jsem sehnal pouze veliké balení Sulky a zbylo mi 8litrů. Za nějaký čas se začaly tvořit šupiny a bylo mi řečeno, že to nevadí - stačí přecedit.Měl jsem strach o účinnost a pátral dále.Jeden zkušený praktik mi sdělil, že se šup. tvoří za přístupu vzduchu.Naplnil jsem PET lahve až po okraj a zatáhl.Skutečně i letos jsem mořil a ani šupinka.A pokud jde o novou, tak zadejte do vyhledávače /snad to není reklama www.***.cz/ a tam mají jestě litrová balení za 119kč po 12 lt v krabici a zasílají poštou i jednotlivě.Já zásilku již obdržel.Českému česneku zdar PetrK

    SULKA

    23. 9. 2012 21:20 Zakladatel vlákna: Jan Kozák
    Moření česneku v Sulce zavedl u nás pan Ing. Antoním Janýška, CSc. (měl jsem tu čest osobně ho poznat) jako ochranu proti háďátku zhoubnému (Ditylenchus dipsaci), ne proti houbovým chorobám. Doporučoval, aby byly mořeny pouze partie s rizikem jeho výskytu, protože Sulka působí při této době moření fytotoxicky (pálí). Zkrácením doby moření by byl účinek na háďátko nulový (on ani tak není příliš valný). Sulka působí velmi dobře proti vlnovníku česnekovému (Aceria tulipae) včetně jeho vajíček. Protože vlnovník je hlavně škůdcem ve skladu, doporučujeme moření v Sulce už v srpnu nebo září. Na tohoto roztoče spolehlivě stačí doba moření 2 hodiny. Tož tak to vidím já.
    24. 9. 2012 22:17 Hana Kopecká
    Dobrý večer děkuji za váši odpověd, ted už je jasno i mě :-))

    Sulka-doba moření

    23. 9. 2012 11:45 Zakladatel vlákna: Hana Kopecká
    Dobrý den pane Kozáku tak mám taky lehce zmatek ohledně doby moření. Chápu to tak že ve staré Sulce byla doba moření stroužků 6-12h, tuto informaci jsem čerpala z lonské diskuze a česnek v otázkách. V případě nové Sulky je doporučená doba 2-3 h. Přestože oba výrobky udávají stejný obsah síry, předpokládám že nemají identické chemické složení. Nebo vás ke změně délky moření vedla praktická zkušenost a to že pokud namořím již v září nechám oschnout, tak mořící prostředek vlastně stále působí? Je rozdíl v délce moření pokud mořím již ted a nebo až před výsadbou? Omlouvám se za natvrdlost, ale i podle diskuze nás v tom má zmatek vícero. Velice děkuji za váš čas.
    23. 9. 2012 12:19 Stanislav Vágner
    Promiňte, dovolím si malou poznámku. Sulka jako látka je jenom jedna. Je specifická svým složením a účinky a tak je úplně jedno jak se pojmenuje. Ať po staru jen Sulka nebo Sulka new popř. Síra SK 520 s malou přísadou jiných látek. Pořád se jedná o stejnou látku se stejným použitím a vlastnostmi.
    Ano mořící prostředek působí postupně dokud zcela tzv. nevyprchá.
    24. 9. 2012 22:21 Hana Kopecká
    Děkuji za vysvětlení.Vidíte já žila v domění že důvodem pro výrobu Sulky new, případně Síra SK 520 byl zákaz-konec vyjímky pro výrobu tradiční Sulky. Proto jsem předpokládala že nová Sulka má pozměněné chemické složení. U obou je tak učinnou látkou polysulfidická síra.

    Sulka

    22. 9. 2012 22:55 Zakladatel vlákna: Fiala Zdenek
    Ještě jednou dobrý večer,
    teď sem se díval na netu jak dlouho se moří v sulce new (6-12hod),vy udáváte 2-3 hod můžete teda upřesnit jak dlouho má trvat moření.Předem děkuji za odpověď i na můj předešlý příspěvek.
    < Novější377378379380381Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne