Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse

    co je s ním

    28. 9. 2023 9:07 Zakladatel vlákna: Ruda Faltus
    Dobrý den 
    Chtěl bych se zeptat na  odrůdě  havel  jsem zjistil hnědé skvrny není to na každém stroužku ale nelibý se mi to, palice jsou velké bez známek poškození ale když oloupu stroužek  tak to tam je, jsou to takové hnědé prohlubně (sadbu jsem loni namořil ) co se s tím dá dělat česnek je pěkný velký bylo by ho škoda 
    Děkuji
     kaco
    skvrny na česnekuskvrny na česnekuskvrny na česneku
    29. 9. 2023 13:45 Marek Plhák
    Dobrý den, bohužel mám stejný problém. Česnek je na pohled krásný, ovšem stroužky jsou poškozené obdobným způsobem. Cosi jsem v dobré víře prodal, teď čekám nepříjemné reakce. Rovněž mořeno po dodání sazby. A mám pocit že, ze čtyř druhů napaden jen Havel. Že by přece jen vlnovník?
    Za odpověď děkuji 
    plhák  
    29. 9. 2023 20:36 Ruda Faltus
    Dobrý večer
    taky mě napadlo jestli to není  vlnovník, čekám jestli mi odpoví pan Kozák 
    kaco
    1. 10. 2023 18:25 Jan Kozák
    Už na to hledím tři dny a nemůžu se rozhodnout. Fotky sice nejsou špičkové, ale na vlnovníka to nevypadá. Tak se rozhoduji mezi důsledkem nerovnoměrné výživy a fuzáriem. Spíš bych se klonil k první variantě.
    2. 10. 2023 8:55 Ruda Faltus
    Dobrý den
    Tak jsem chtěl znovu vyfotit ty flíčky ale k mé radosti jsem  zjistil že na dalších asi 5 paličkách  nic nebylo (ty s fleky jsme pro jistotu snědli)  mám  havla  asi 25 a na ostatních jsem to nenašel ,tak uvidím jak to bude  letos(příští rok) děkuji za odpověd 
    kaco

    Oblíbenost odrůd

    27. 9. 2023 12:33 Zakladatel vlákna: Libor Hejduk
    Dobrý den,
    mám čistě "zvědavostní" dotaz. Jak jsou na tom v posledních letech Vaše odrůdy ohledně oblíbenosti u veřejnosti? Já sám si oblíbil obecně nepaličáky, někdy více ty jarní úzkolisté. Co tak pozoruji, jak rychle mizí z nabídky, o čem se píše zde v diskusi a podobně, tak je asi velká obliba paličáků a hlavně velkostroužkových. Havran je asi stálice, taky to u mě byl česnek s největšími cibulemi, ale v kuchyni a na sázení už to není tak praktické, mimo zabijačky. Ale poslední dobou jsem u vás nějak nenarazil na Benátčana, Záhorský II jsem neviděl už hrozně dlouho, ani tradiční Lukan se tu moc neohřeje. to jsou mimo žebříček oblíbených odrůd nebo je o ně zájem u velkopěstitelů a pro zahrádkáře jich pak tolik nezbyde?
    Díky a ať to roste :-)

    Janko

    24. 9. 2023 18:48 Zakladatel vlákna: Barbora Duchková Kavková
    Dobrý den, měla bych prosím velký zájem o odrůdou Janko. Je prosím ještě k dispozici pro letošní sázení? 
    24. 9. 2023 20:04 Jan Kozák
    Veškerá letošní produkce odrůdy Janko je už rozprodaná. To se týká i ostatních velkostroužkových odrůd.

    Rusinka

    24. 9. 2023 13:50 Zakladatel vlákna: Eva Fialová
    Dobrý den letos Rusinka prosím není? 
    Děkuji Eva Fialová 
    24. 9. 2023 20:01 Jan Kozák
    Veškerá letošní produkce odrůdy Rusinka je už rozprodaná. To se týká i ostatních velkostroužkových odrůd.
    25. 9. 2023 9:12 Jan Kozák
    A změna: Rusinka se vrátila do nabídky.
    25. 9. 2023 19:21 Eva Fialová
    Dobrý večer chtěla bych si objednat RUSINKU ,ale nemužu jí najít
    25. 9. 2023 19:22 Jan Kozák
    K dispozici bylo jen malé množství, tak už zase není.
    25. 9. 2023 19:34 Eva Fialová
    Tak dekuji :

    Způsob sázení

    23. 9. 2023 22:21 Zakladatel vlákna: Jiří Maršálek
    Dobrý den. Chtěl bych se zeptat , zda je v procentech možné dokázat nižší výnos česneku při sázení strojem (kdy česnek spadne jakkoli do vytvořené drážky), nebo naopak v případě sázení ručně , špickou nahoru. Jednalo by se řekněme o 50 a 50 kilo. Děkuji Maršálek 
    24. 9. 2023 19:59 Jan Kozák
    Tento pokus dělalo SEMO Smržice a publikovalo před několika lety v časopise Zahrádkář. Rozdíly jsou až překvapivě veliké.
    29. 9. 2023 16:31 Jiří Polách
    Tento pokus je dohledatelný zde  :     https://www.semo.cz/wp-content/uploads/download/semo-cesnek-orientace-strouzku-hustota-buchlovice-2016.pdf             Je to ale u každého česneku jiné . U rusáka jsem to vážil a asi 10% ,u Havla odhadem podobně ale u Slavina z pěkných zoubků takové drobisko že jsem ho ač nerad přestal pěstovat. Hlínitojílovité půdy Zábřežsko.      S pozdravem Polách

    Moření v Sulce v těchto dnech

    23. 9. 2023 10:40 Zakladatel vlákna: Viera Zimova
    Dobrý den, pane Kozáku, letos jsem kvůli jiným povinnostem nějak promeškala včasné moření česneku v Sulce. Při tradičním počasí bych se snad už koncem září ani neptala a počkala před výsadbou, ale letos máme počasí pro konec září dost netradiční, zatím spíše letní. Proto se chci zeptat, zda (vzhledem k aktuálnímu teplému počasí) můžu ještě teď namořit česnek v Sulce i když už je konec září, či už radši počkat až před výsadbou. Děkuji.
    24. 9. 2023 19:56 Jan Kozák
    Na Sulku úplně pozdě není; měly by být teď teplé dny, tak by to ještě šlo.

    Jak skladovat před výsevem?

    23. 9. 2023 10:32 Zakladatel vlákna: Tomáš Vávra
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je pro zakoupený česnek lepší ho nechat v síťce(do tmy a větrat), v které přišel a zavěsit nebo je vyjmout a dát do bedny či krabice a taktéž do tmy a větrat? Omlouvám se za asi hloupou otázku, ale pěstuji první rok a nechci to pokazit. Jinak je už pozdě na moření sulkou a bylo by lepší to nechat až před výsadbou? 
    24. 9. 2023 19:55 Jan Kozák
    Česnek může zůstat v síťce, tma není podmínkou. Důležitý je vzdušný větraný prostor. Na Sulku úplně pozdě není; měly by být teď teplé dny, tak by to ještě šlo. V  tom případě  už by bylo skladování v síťce špatné.

    Truhlík

    22. 9. 2023 20:40 Zakladatel vlákna: Roman Doubravsky
    Dobrý den. Jak musí být hluboký truhlík na česnek Bjatin. Díky. 
    24. 9. 2023 19:46 Jan Kozák
    Truhlík by měl být hluboký alespoň 15 cm, přitom se stroužky sázejí těsně pod povrch půdy, aby zůstalo pro kořeny dost prostoru.

    Výsadba

    21. 9. 2023 10:56 Zakladatel vlákna: Jolana Marešová
    Dobrý den,
    dnes jsem rozdělala sadbový česnek na stroužky(Janko a Rusinka).Některé stroužky jsou zpola obnažené.Lze je i bez slupky použít k sadbě nebo je spotřebovat v kuchyni?Děkuji
    Marešová
    21. 9. 2023 20:59 Jan Kozák
    To. že se při rozdružování cibule některé stroužky sloupnou není na závadu, ale také to není výhodou. Při moření se také některé sloupnou. Je to normální.

    Počet stroužků v hlávce

    21. 9. 2023 8:57 Zakladatel vlákna: Drahomír Dubina
    Dobrý den,
    rád bych se zeptal, zdali počet stroužků v hlávce je něco, co je geneticky dané (dědí se) při opakované výsadbě. Při letošní sklizni jsem sklidil ze stejné odrůdy několik velkých hlávek, kde bylo méně stroužků (stroužky byly menší) a naopak několik menších hlávek, kde stroužků bylo méně (stroužky byly veliké). 
    Je lepší pro výsadbu volit větší stroužky z malých hlávek, nebo menší stroužky z hlávek velkých? 
    Případně, různá velikost stroužků stejné odrůdy je běžná i v ideálních podmínkách, nebo je to spíše důsledek např. nedostatečného hnojení?
    Předem děkuji
    21. 9. 2023 20:57 Jan Kozák
    Na úvod drobnost: na rozdíl od zelí či salátu česnek nemá hlávku, jeho konzumní částí je dělená cibule.
    Počet stroužků v cibuli je odrůdovou vlastností, ale tento počet není úplně stejný, musí se počítat s nějakou odchylkou. Dlouhodobým výběrem se dá docílit počet trochu nižší i trochu vyšší. Není bez zajímavosti, že často rostlina dopředu pozná, jak velká cibule naroste a podle toho si upraví počet stroužků tak, aby i v malých cibulích byly stroužky dostatečně velké. My při výběru sadby pro další množení vycházíme z poměrně složitých metodik udržovacího šlechtění a pak k výsadbě využíváme jak menší, tak i větší cibule. Pokud přesazujete vlastní materiál, volte raději cibule větší.
    Na poslední otázku odpovědět neumím.
    23. 9. 2023 8:21 Jozef Sisak
    Vlastna skusenosť pri prebytku hnojiva - vyživy došlo k zväčšeniu počtu stručikov  ako bolo pre danu odrodu bežne . Cibuľa sa zdeformovala a minimalne zväčšila . Dodaval som hnojivo lebo som mal zaujem dosiahnuť silnejšie rastliny pre dosiahnutie TGS - praveho cesnakoveho semena

    žloutnutí česneku

    20. 9. 2023 10:03 Zakladatel vlákna: Sabina Višnická
    Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, co může způsobovat žloutnutí listů česneku na jaře? Případně mohu tomu zabránit ještě před podzimní výsadbou?

    Děkuji
    21. 9. 2023 7:04 Jan Kozák
    Žloutnutí špiček listů je zapříčiněno nedostatečným příjmem dusíku. Neznamená to však, že by v půdě nemohl být v přijatelné formě, ale jeho příjem je blokován stresovými faktory, v té době hlavně chladem. Částečně to lze eliminovat použitím biologického přípravku Rizocore v období výsadby, případně ještě na jaře.

    Dotaz na sadbový česnek

    19. 9. 2023 22:20 Zakladatel vlákna: Pavel Trochymčuk
    Dobrý den pane Ing. Kozáku
    Chtěl jsem od vás letos koupit sadbový česnek Benátčan ale údajně jste ho už neměli. Tak jsem ho zkusil objednat jinde a ono se mi to povedlo nebyl sice zrovna levný ale figurovalo tam vaše jméno tak jsem ho objednal .
    Dneska mi přišel na to že má být sadbový tak to je hrůza stroužky až miniaturní a i plesniví je mi to líto ale napsat jsem to musel . Nebo lidí kteří od vás kupují česnek tak ji nezáleží na vašem jméně.
    Pavel Trochymčuk 
    20. 9. 2023 7:37 Jan Kozák
    Mohl byste mi, prosím, napsat nějaké podrobnosti o té zásilce (prodejce, způsob balení) na můj e-mail: jan.kzk@gmail.com
    Děkuji.
    20. 9. 2023 11:46 Václav Vidner
    Já mám tedy česnek přímo z první ruky, ale konkrétně Benátčan, který jsem koupil prvně, mě letos docela zklamal, v každé síťce bylo tedy o pár cibulek více, než 16ks, ale 5ks jsem jich rovno vyhodil, protože byly plesnivé... stroužky je pravda, že jsem přebíral abych nesázel úplné prcky... Holt někdy se to nepodaří, ale u ostatních odrůd (4) jsem nic takového nezaznamenal, maximálně pár rozměklých stroužků... Takže já jsem spokojen :-)

    Sulka Extra

    17. 9. 2023 11:30 Zakladatel vlákna: Jakub Sigmund
    Dobrý den,

    chybou našeho "výpočetního střediska" se mi podařilo namořit česnek v 2% rostoku sulky (40ml na 2litry) (doba moření cca 2,5 hodiny). Teď váhám, zda je lepší to přemořit ve správné koncentraci, nebo to nechat takto.

    Díky za radu.
    17. 9. 2023 19:50 Jan Kozák
    Znovu to nemáčejte, nechejte takto.
    17. 9. 2023 20:59 Jakub Sigmund
    Děkuju.

    Doplatek obj.

    15. 9. 2023 18:10 Zakladatel vlákna: ANNA BYRTUSOVÁ
    Dobrý den. Doplnila jsem objednávku o nabízený přípravek. Jak nám doplatit. Díky, Anna Byrtusová
    16. 9. 2023 15:44 Václav Kozák
    Dobrý den, záležitosti týkající se objednávek řeště prosím  přes e-mail: objednavky@cesnek.cz

    Poděkování

    15. 9. 2023 17:09 Zakladatel vlákna: Rozehnal Jaroslav
    V loňském roce jsem od vás koupil Jovan a toto mi vyrostlo. 
    Jovan
    < Novější3334353637Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne