Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse

    Moření

    16. 8. 2014 16:38 Zakladatel vlákna: BÉDA
    Několik let jsem mořil jen v lignohumátu. Letos bych chtěl v sulce i v lignohumátu. Prosím p. ing. Kozáka o vyjádření, zda-li to vůbec jde v obou a jak postupovat, asi napřed v sulce a pak v lignohumátu? A jak dlouho v kterém? Děkuji za odpovědˇ.
    16. 8. 2014 21:11 Jan Kozák
    Neumím posoudit, zdali by bylo možné oba přípravky míchat. Při odděleném ošetření bych použil Sulku dvě hodiny a po odkapání Lignohumát půl hodiny. Pokud byste stroužky v Lignohumátu zapomněl a nechal je tam několik hodin, nic se nestane. Příliš dlouhé moření v Sulce je však nežádoucí.

    háďatko zhubné

    15. 8. 2014 8:53 Zakladatel vlákna: lubomir caby
    Prosím diskutujúcich o názor a spôsob morenia-máčania cesnaku pred sadbou v horúcej vode. Vzhľadom na vlaňajšiu miernu zimu a
    na enormné množstvo škodcov v pôde, ako i možnosť prenosu háďatka infikovanou sadbou by som chcel vyskúšať uvedený spôsob.Niektorí pestovatelia doporučujú máčať cesnak v 50°C vode na 20 minút a potom na 4-6 h v Sulke. Aké máte s tým skúsenosti a čo by ste doporučili ?Pôdu som už včera preventívne dezinfikoval s Basamidom G. Ďakujem.
    16. 8. 2014 21:07 Jan Kozák
    Teplovodní ošetření je velmi účinný a ekologický způsob, který bychom jistě rádi používali. Má to ale svá úskalí. Nevím přesnou teplotu, ale myslím, že je o něco nižší, než uvádíte. Musí být k tomu speciální zařízení, které bude udržovat přesně danou teplotu plus mínus jeden stupeň. Rozdíl dvou stupňů znamená nulový účinek nebo na druhé straně uvaření česneku. Samozřejmostí je dokonalé míchání. Cena takového zařízení je bohužel výrazně neúměrná jeho využití. Pokud byste takové zařízení měl, pak je Sulka už zbytečná.
    Levnější rada? Používat sadbu z ověřeného zdroje.
    18. 8. 2014 2:16 Jaromir Vyskala
    Podivejte se na muj dotaz z 5/7/14. Jsou tam uvedeny presne teploty.

    Výzva

    14. 8. 2014 19:09 Zakladatel vlákna: Josef Hrnčiřík
    Ing. Jan Kozák: Patří to do diskuse?07.08.14 11:51
    Prosím diskutující, aby uvážili, zda jejich dotaz bude zajímat více lidí. Navýšení nebo snížení konkrétní objednávky skutečně nikoho jiného nezajímá, proto pro tyto dotazy využívejte raději E-mail. Děkuji za pochopení.
    Diskuse by skutečně měla být o pěstování česneku. Výše sdělené upozornění ing. Kozáka by mělo být závazné i pro objednatele. Děkuji
    14. 8. 2014 21:23 Jan Kozák
    Já děkuji také.

    zvýšení objednávky

    14. 8. 2014 12:43 Zakladatel vlákna: dana černá
    Prosím o navýšenímé předchozí objednávky o 3kg sadby česneku BJetin. B ude to možné?Děkuji velice a s pozdravem Dana Černá
    14. 8. 2014 19:45 Lenka Kozáková
    Dobrý den, Vaše objednávka byla navýšena, na email Vám bylo zasláno její aktualizované shrnutí.

    Navíšení

    11. 8. 2014 16:53 Zakladatel vlákna: Tomáš Štengl
    Dobrý den bylo by možné navýšit mojí objednávku o 0,3kg vekanu? Děkuji za odpověď.Štengl
    11. 8. 2014 22:03 Lenka Kozáková
    Dobrý den, Vaše objednávka byla navýšena, na email Vám bylo zasláno její aktualizované shrnutí.

    Skadovatelnost česneku

    11. 8. 2014 13:10 Zakladatel vlákna: Josef Bříza
    Dobrý den,prosím jakou mají skladvatelnost odrůdy džambul a lan?
    Děkuji,Bříza.
    12. 8. 2014 11:13 Adriana Biolek
    Moja skúsenosť so skladovateľnosťou Džambulu nie je dobrá, preto som ho vyradila z pestovania. Samozrejme zavisí od podmienok, ale tam, kde mi ruské klony vydržali do apríla a miestny nepaličák do leta, bol Džambul už na Vianoce viac-menej nepoužiteľný.
    24. 8. 2014 22:15 Jan Kozák
    Džambul už nějakou dobu neexpedujeme, takže tam to není aktuální. Běžně ozimé paličáky vydrží do konce března, ale záleží na konkrétním ročníku i lokalitě. Pokud někdo pěstuje víc odrůd, tak potvrdí, že jejich pořadí ve skladovatelnosti se v jednotlivých letech mění. Celkově je lepší skladovatelnost u nepaličáků.

    Upřesnění objednávky

    11. 8. 2014 10:42 Zakladatel vlákna: Vrtílková Jarmila
    Dobrý den.
    Bude možné před expedicí objednaného česneku svoji objednávku případně opravit. Asi budu muset přeorganizovat osázení zahrady z důvodu ozdravění půdy a v důsledku toho snížit i množství objednané sadby. Taktéž, kde mohu změnit svůj e-mail?
    Děkuji Vrtílková Jarmila
    11. 8. 2014 22:11 Lenka Kozáková
    Dobrý den, objednávku lze změnit. Prosím, napište si pro její změnu na e-mailovou adresu objednavky@k-cesnek.cz.

    zpracování česneku na tinkturu

    11. 8. 2014 8:22 Zakladatel vlákna: Martin Jirak
    Dobrý den,velmi bych si vážil Vašeho názoru na výrobu a užívání česnekové tinktury,kterou si doma sám vyrábím.Jaký druh česneku by jste použil?Jak zpracovat česnek před louhováním v alkoholu(nakrájet na malé kousky,nebo rozmačkat(slisovat))?Je nějaká doba,po kterou by se měl takto zpracovaný česnek namočit do alkoholu,aby dále neztratil na kyslíku své účin.látky? Máte s užíváním či výrobou zkušenosti?Děkuji za každou myšlenku.Děkuji.Martin Jirák
    13. 8. 2014 23:24 Jana Kopecká
    Dovolím si přidat vlastní postřeh. Česnek jsem vloni naložila do slivovice. Nakrájela jsem ho na jemno na kostičky a dala rovnou do malé lékovky s kapátkem. Nechala jsem to louhovat v ledničce, kapala jsem hlavně při nachlazení. Nekazí se to, už je to skoro rok, česnek klesl ke dnu, ani jsem to necedila. Chutná to jako česneková slivovice = divně:-) ale jiný kvalitní alkohol nebyl po ruce. Letos asi naložím do větší sklenice, opět nechám česnek stát na dně a budu slévat do lahvičky s kapací vložkou. Odrůdou si nejsem jistá, po ruce jsem měla asi Bjetin, Anton, Havran. Záleží spíš kvalitě, napadený bych nenakládala.
    14. 8. 2014 20:30 Jitka Toniniová
    Dobrý den. Vlastní zkušenost nemám, ale pamatuji si z jednoho dokumentu z televize, kde ukazovali výrobu tinktur, že používají výhradně nepaličáky a loupali ho umělohmotnými nožíky. Toniniová

    Vlnovník cesnakový

    10. 8. 2014 20:03 Zakladatel vlákna: Jaroslav Kováč
    Dobrý večer pán Kozák, dnes som čistil cesnak, a objavil som na dosť cibuliach vlnovníka cesnakového, doteraz som ho sušil vonku pod prístreškom. Ako mám ošetriť konzumný cesnak aby mi vydržal čo najdlhšie a ako mám ošetriť sadbový? Spolu mám asi 10kg. ZA odpoveď Vám vopred ďakujem.
    10. 8. 2014 22:05 Jan Kozák
    U sadby je to jednoduché, rozdružit na stroužky, dvě hodiny mořit v Sulce, rychle vysušit a nechat do výsadby na suchém větraném místě. Abyste měl konzumní česnek uskladněný při mínus dvou stupních, to nezvládnete. Tak očistit od přebytečných suknic (slupek) a co největší průvan.
    15. 8. 2014 20:04 Jaroslav Kováč
    Dobrý večer pán Kozák, bohužial som nezohnal sulku, ale v obchode mi ponúkli prípravok, Síra SK 520, je to hnojivo s obsahom síri , draslíka, dusíka, je použitelné na morenie cesnaku, a dá sa použiť aj na základné hnojenie. Máte stým nejakú skúsenosť, či už z morením alebo hnojením?
    24. 8. 2014 22:11 Jan Kozák
    Tento přípravek je prakticky totožný se Sulkou, tedy ho můžete použít stejně.

    Sklizeň cesneku

    9. 8. 2014 21:26 Zakladatel vlákna: Markéta
    Dobrý den. Sklidila jsem odrůdu Bjetin,, kterou jsem vypěstovala z Vaší sadby.S úrodou jsem velmi spokojena. Některé palice se oddělují. Sklízela jsem 5. července, nebylo to pozdě?Bude možné takový česnek použít k sadbě?

    Také chci poděkovat, jak se věnujete zákazníkům a poradenství.Načerpala jsem na Vašich stránkách hodně informací.Markéta Vítková
    10. 8. 2014 9:02 Jan Kozák
    Letos to bylo skutečně pozdě, sklízelo se většinou o dva týdny dřív než jindy. Ale na sadbovou kvalitu to vliv nemá, klidně můžete k sadbě použít stroužky z otevřených cibulí.

    Poděkování za konzultace

    9. 8. 2014 18:10 Zakladatel vlákna: Lukáš
    Dobrý den, chtěl bych poděkovat panu Kozákovi za věcné diskuze které mi dopomohli ke krásné úrodě. Sadbu jsem samozřejmě objednal zde a všem doporučuji tohoto pěstitele.

    Pěkný den všem pěstitelům česneku.

    ůVrtalka pórová, žloutnutí stroužk u špičky

    8. 8. 2014 14:45 Zakladatel vlákna: Josef Holous
    Dobrý den,

    dnes jsem se dal do třídění již usušeného česneku a ačkoliv jsem uřezal významnou část natě i kořenů těsně po sklizni, zůstala v nati ona, zde často zmiňovaná Vrtalka pórová. Zajímalo by mě, do jaké míry může poškodit česnek, krom natí, z kterých se mi u desítek palic dostala až k podpučí a tam nakladla nějaká černá vajíčka + občas červené kukly a žluté larvy - vše pravděpodobně vyschlé, přesto byly i zde. Je proti tomu nějaká ochrana včetně postřiku a v čem všem je možné hledat příčinu takového "zamoření"? Lze takový česnek bez problémů konzumovat (samozřejmě už po přetřídění těch stroužků, které byly Vrtalkou napadeny úplně, tedy lehce "nahlodány".

    Dále jsem u části stroužků objevil na spičkách jejich obalu žluté zabarvení, zažloutnutí. Může zde být spojitost s onou Vrtalkou, nebo jen něco česneku chybělo?

    S pozdravem, přáním hezkého dne a s velkými díky za vaše cenné rady,
    Holous J.
    8. 8. 2014 15:47 Jan Kozák
    Předpokládám, že problém s vrtalkou pórovou byl letos poprvé i naposled. Ochrana proti ní není vypracovaná. Žluté zabarvení bývá většinou důsledkem odpařování (spíše sublimace) síry.
    8. 8. 2014 16:10 Marie Dreslerová
    Při menší ploše vysázeného česneku postačí přikrýt sadbu bílou netkanou textilií. Pokud je plocha sadby větší, existuje postřik DECIS MEGA. Ošetřuje se v době hromadného rojení imag až do začátku líhnutí larev.

    Objednávka sadbového česneku.

    8. 8. 2014 13:50 Zakladatel vlákna: Jaroslava Průchová
    Dobrý den,
    jaké nejmenší množství mohu objednat konzumního a sadbového česneku?
    Jak se počítá doprava, poštovné a balné? Vím, že to zde již bylo teoreticky vysvětleno, ale chtěla bych vědět přesné částky v korunách, abych neplatila více za dopravu, než za samotný česnek.

    J. Průchová
    8. 8. 2014 14:14 Eliška Krenková
    Dobrý den.
    Konzumní česnek můžete objednat od 0,1 kg, poštovné i balné je jednotné pro všechny hmotnostní kategorie 120 Kč. Pokud objednáte konzumní česnek i sadbu, platíte za poštovné právě 120 Kč, druhou dopravu máte zdarma.

    dotaz

    7. 8. 2014 20:59 Zakladatel vlákna: Milan Z
    Dobrý den, mám dotaz zda je znám termín prodeje sadby ve firmě pana Kozáka. Děkuji
    7. 8. 2014 21:18 Jan Kozák
    Spolehlivě každou sobotu v září.

    Patří to do diskuse?

    7. 8. 2014 11:51 Zakladatel vlákna: Jan Kozák
    Prosím diskutující, aby uvážili, zda jejich dotaz bude zajímat více lidí. Navýšení nebo snížení konkrétní objednávky skutečně nikoho jiného nezajímá, proto pro tyto dotazy využívejte raději E-mail. Děkuji za pochopení.
    < Novější278279280281282Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne