Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse

    choroba

    25. 6. 2014 17:50 Zakladatel vlákna: Zdeněk Vémola

    pacibulky

    25. 6. 2014 17:25 Zakladatel vlákna: Michal Soukup
    Dobrý den
    Chtěl bych se zeptat kdy se sklízí porost pacibulek,nebo jak rozpoznám tu správnou dobu.odrůda Havran ,okr. Strakonice 500mnm.Děkuji za odpověď Soukup Michal
    25. 6. 2014 21:48 Jan Kozák
    Porost z pacibulek je lepší podtrhnout, tedy sklidit dřív, než zaschne nať, protože drobné cibulky se bez natě špatně hledají. Nať je v době sklizně už celá zažloutlá, ale ještě není suchá.

    cesnek

    24. 6. 2014 23:44 Zakladatel vlákna: petr bartonek
    Dobry deb je nozno u vas objednat po 1kg havran a1 kg mirka sadbu dekuji napiste na email.bartonekpetr@seznam.cz
    25. 6. 2014 20:28 Lenka Kozáková
    Dobrý den, budeme Vás kontaktovat na Váš email.

    jovan

    24. 6. 2014 20:10 Zakladatel vlákna: Jiri Balcarek
    Dobrý den.Chci se zeptat v jakém termínu plánujete sklizeň jovanu.S pozdravem Balcárek
    25. 6. 2014 21:45 Jan Kozák
    Jovan ještě neplánuji.

    Dotaz

    24. 6. 2014 18:56 Zakladatel vlákna: Miroslav Pasečný
    Pane Kozáku, během uplynulých cca 24 hodin mi "polehlo" cca 1 % česneku, vyryl jsem jej a posílám Vám foto.
    Dotaz "jedná se o nějakou chorobu, nebo čím by mohlo dojít k tomu, že rostliny během tak krátké doby "polehly"? Průměrná váha jedné palice je 120 g (s natí o délce 3 cm) děkuji

    Zalévat?

    24. 6. 2014 17:47 Zakladatel vlákna: Ivana Smetanová
    Dobrý den, pane inženýre. Doporučujete česnek v průběhu června zalévat při takovémto dlouhotvajícím suchu? Záhon jsem 1x důkladně prolila. Na vrtalku doporučujete nějaký postřik? Děkuji a zdravím. Ivana Smetanová
    25. 6. 2014 21:44 Jan Kozák
    Nevím, odkud jste, ale možná bylo i u Vás dneska zalito z nebe. Pokud ne, pak má zálivka smysl u pozdních odrůd (Stanik, Benátčan).Vrtalka je speciální škůdce letošního roku, proti ní nic nenaděláte.

    jaroslav

    24. 6. 2014 15:52 Zakladatel vlákna: Zdeněk Vémola
    Dobrý den,sázel jsem asi 1600 stroužků,malou část mám ještě v zemi.
    Hodně rostlin bylo špatných,stroužky bez obalových suknic a napadeny nejakou hnilobou nebo plísní.Jaký bude " výnos"v kg poznám až po vysušení a očištění.Z.Vémola

    vhodná odrůda

    24. 6. 2014 10:03 Zakladatel vlákna: Jiří Jokl
    Dobrý den,
    chtěl jsem Vás požádat, zda by jste mi doporučil vhodnou odrůdu česneku na Liberecko (nadm. výška cca 450 m.n.m.), těžší půda, odolnou proti virové mozaice. Letos jsem pěstoval Bjetin a hodně trpěl virovou mozaikou listů. Trošku mu možná vadila i těžší půda, která tvoří časem po slehnutí v sušším obdobý pod nakypřenou vrstvou tvrdý horizont, protože více žloutly a zasychyli listy. Uvažoval jsem o Lukanu nebo o nějaké odrůdě s výraznější ostrou chutí než Bjetin. Děkuji za radu.
    25. 6. 2014 21:42 Jan Kozák
    Mozaika, jako manifestační příznak viróz, mě u klasických odrůd vůbec neznepokojuje. Pokud chcete hodně ostrý česnek, pak volte Stanik, Slavin nebo novošlechtění LAN.

    Vrtalka pórová

    24. 6. 2014 8:11 Zakladatel vlákna: Jaroslav Turek
    Dobrý den, pane inženýre.
    Letos jsem již sklidil neznámou odrůdu česneku kterou jsem pěstoval již loni a Váš Vekan. Lukan a Benátčan jsou ještě v zemi. Vekan je nádherný, ale bohužel stejně jako ta další odrůda je napaden vrtalkou pórovou, i když méně a dokázal dorůst do normální velikosti.
    Napadeny jsou všechny rostliny (100 ks Vekanu) a to nejen ve stonku, ale larvy jsou dokonce i v obalových suknicích. Stroužky vrtalce asi nechutnají. Chtěl bych se zeptat, zda se může takový česnek skladovat v copech, a co se stane až se z těch kukel vylíhnou vrtalky. Neznehodnotí i zbytek česneku?
    Jinak moc děkuji za Vaši práci, sadba a tyto stránky jsou oboje úžasné.
    Na obrázku jsou ty ještě zelené copy Váš Vekan.
    25. 6. 2014 21:38 Jan Kozák
    Vrtalka je moucha a ta si na česneku nepochutná, tudíž ho dále nebude znehodnocovat.
    25. 6. 2014 21:52 Hana Kopecká
    Moje pozorování v případě česneku napadeného vrtalkou až do obalových suknic , je že česnek má kratší skladovatelnost, prostě se rychleji kazil než zdravé cibule.

    Odlamování pacibulek

    24. 6. 2014 5:25 Zakladatel vlákna: standa
    1)Ve kterém místě na rostlině nejlépe odlamovat pacibulky? Celou lodyhu za posledním nejvyšším listem (jako je na foto), nebo až pod pacibulkou (naznačeno červeně).
    2)Měl jsem ty pacibulky odlámat již dříve? Odlomeno a foceno včera. Odrůda Slavin, sázeno přesně na Mikuláše.
    Děkuji
    24. 6. 2014 7:01 Jan Kozák
    Jsem přesvědčen, že se má hlávkovat s co nejmenší částí stonku, tedy těsně pod květenstvím. Ale chtělo by to udělat řádný pokus, pro ověření tohoto tvrzení. Odlámané měly být už dříve.

    23. 6. 2014 20:58 Zakladatel vlákna: Marek Syrycansky
    Dobry den p. Kozáku odrůdu Havran jsem odhlávkoval dříve než Slavín bude možné že bude i dříve dozrálá???Jak správně určit zralost česneku abychom nesklízeli popraskané hlávky které pak nejsou vzhledově pěkné??Nebo nesklízeli předčasně??Děkuji za odpověď.
    24. 6. 2014 6:58 Jan Kozák
    Jen pro upřesnění: nebudete sklízet hlávky, ty se odlamují a vyhazují, ale sklidíte cibule.
    Někdy si to odrůdy mezi sebou vymění a sklízejí se dříve ty, které považujeme za pozdnější. Nejspolehlivějším rozpoznávacím znakem pro určení termínu sklizně je stav obalových suknic (slupek). Měly by být kožovité, ne dužnaté. V té době by měly mít nepaličáky tři a paličáky čtyři tyto suknice.
    25. 6. 2014 14:23 Pavel Firla
    Pro milovníky česneku: květní stvoly (křehkou část pod květenstvím) lze nahrubo namlít, nebo nařezat nadrobno, smíchat s kvalitním vepřovým sádlem, solí a použít jako pomazánku na čerstvý chléb nebo na smažení. Vyhazovat je by byla věčná škoda:-) Přimíchat jde i do škvarků.
    25. 6. 2014 21:56 Hana Kopecká
    Díky za recept. Mě nejvíc chutnají pokrájené a restované na másle se solí jen tak nebo jako příloha, přímo mana nebeská.Vlastně je to taková dobrota, že o důvod víc proč být věrna paličákům, . V  době kdy už člvoěk prahne po čerstvém česneku je to taková ochutnávka na budoucí sklizeň. Pravda pokud bych měla hlávkovat pole...tak mě ta sranda přejde.

    Sklizeň česneku-Brno venkov

    23. 6. 2014 20:45 Zakladatel vlákna: Zdeněk Vémola
    24. 6. 2014 11:03 Jaroslav
    Kolik kusů nebo kilo toho máte pane Vémolo?
    Máte to pěkné, doufám , že taky budu mít i já

    23. 6. 2014 20:44 Zakladatel vlákna: Zdeněk Vémola

    23. 6. 2014 20:44 Zakladatel vlákna: Zdeněk Vémola

    23. 6. 2014 20:43 Zakladatel vlákna: Zdeněk Vémola
    < Novější294295296297298Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne