Před lety mně žloutly už od časného jara některé druhy česneku. Stejný druh, sadba ze stejného zdroje ale švagrovi z Litoměřic nežloutla, ale česnek byl sytě zelený. Usoudil jsem, že se jedná o fyziologickou poruchu. Litoměřicko - půda na vvřelinách Českého středohoří, musí obsahovat dostatek železa. Na mé naplavenině v Posázaví se Fe zaručeně vyskytovat nemůže. Tak čas od času (cca 1x za 4 roky) zaleju pozemek roztokem: Zelená skalice 0,2% se síranem amonným 0,2%. Žloutnutí skončilo. Doporučuji zkusit zalít před výsadbou záhon pro česnek výše uvedeným roztokem, cca 1 konev na 10 m2. Za vegetace už nepomůže ani postřik železem v chelátové vazbě. Nejvýš se žloutnutí zastavilo. Mimochodem, Cererit železo neobsahuje.