Dobrý den, mám vypozorované, že pokud zeleninu zaluju "neodraženou" vodou ( přímo ze studny) zelenina se mírně zarazí oproti tomu, když ji zaleju vodou z bečky. Napadá mě myšlenka, zda by toto mohlo mít i vliv i na česnek při postřiku močovinou? po rozpuštění většího množství dusíku je na plastovém kyblu vidět orosení a roztok je opravdu ledový, pokud to smíchám se studenou vodou ze studny, není to pro česnek "šok"? Postřikovač můžu napustit den předem a voda se tak prohřeje. Ale močovinu jsem si v horké/teplé vodě netroufl rozpouštět, abych neovlivnil její učenek. Děkuji za Váš znalecký pohled :)
Jan Kozák
Teplotní šok nečekejte. Když zaléváte, nalijete nějakých dvacet litrů vody na metr čtvereční, při postřiku toto množství nalejete (spíš nastříkáte) na plochu deseti arů, což je tisícinásobek. Takže okamžité ochlazení rostliny je nulové.
Ale napadla mě jiná věc. V druhé polovině šedesátých let jsem jezdil na prázdniny do Pyšel (tehdy v okrese Praha-východ, nyní v okrese Benešov) a strýc Jindra pracoval v družstevním zahradnictví. Okurky v pařeništích (celé léto pod sklem) zaléval denně přímo vodou ze studny. A jak jim to svědčilo.
24.04.2025
Jiří Polách
Dobrý večer. Bylo by zajímavé vědět zda pan Jindra zaléval ráno, když jsou rostliny chladné po noci , nebo večer když jsou rozpařené. To má podle mne též velký vliv. Tohle sice do této diskuze nepatří ale vy prodáváte i melouny, tak vlastně patří. Zdravím Polách
Dotaz nebo odpověď je možné přidat po přihlášení.
Jan Kozák Jiří Polách
Zobrazit další témataTeplota postřiku
Zakladatel vlákna: Jiří S. | 24.04.2025Dobrý den, mám vypozorované, že pokud zeleninu zaluju "neodraženou" vodou ( přímo ze studny) zelenina se mírně zarazí oproti tomu, když ji zaleju vodou z bečky. Napadá mě myšlenka, zda by toto mohlo mít i vliv i na česnek při postřiku močovinou? po rozpuštění většího množství dusíku je na plastovém kyblu vidět orosení a roztok je opravdu ledový, pokud to smíchám se studenou vodou ze studny, není to pro česnek "šok"? Postřikovač můžu napustit den předem a voda se tak prohřeje. Ale močovinu jsem si v horké/teplé vodě netroufl rozpouštět, abych neovlivnil její učenek. Děkuji za Váš znalecký pohled :)
Teplotní šok nečekejte. Když zaléváte, nalijete nějakých dvacet litrů vody na metr čtvereční, při postřiku toto množství nalejete (spíš nastříkáte) na plochu deseti arů, což je tisícinásobek. Takže okamžité ochlazení rostliny je nulové.
24.04.2025Ale napadla mě jiná věc. V druhé polovině šedesátých let jsem jezdil na prázdniny do Pyšel (tehdy v okrese Praha-východ, nyní v okrese Benešov) a strýc Jindra pracoval v družstevním zahradnictví. Okurky v pařeništích (celé léto pod sklem) zaléval denně přímo vodou ze studny. A jak jim to svědčilo.
Dobrý večer. Bylo by zajímavé vědět zda pan Jindra zaléval ráno, když jsou rostliny chladné po noci , nebo večer když jsou rozpařené. To má podle mne též velký vliv. Tohle sice do této diskuze nepatří ale vy prodáváte i melouny, tak vlastně patří. Zdravím Polách
25.04.2025