Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Sušení Zpět na diskusi

    sušení česneku

    19. 6. 2017 8:59 Zakladatel vlákna: jitka kučerová
    Dobrý den pane ing.Kozáku,chci se zeptat,jak dlouho bych měla sušit svázaný a zavěšený česnek než ho budu stříhat a čistit.Mám odrůdu Vekan a budu jí do 14 dní sklízet.Děkuji za odpověd.Kučerová
    19. 6. 2017 21:25 Jan Kozák
    Sušení trvá minimálně 3 týdny v závislosti na počasí.

    Havran

    3. 7. 2016 17:55 Zakladatel vlákna: Bořek Králík
    Část sklizně z Vaší sadby odrůdy Havran. Foto pro porovnání se žárovkou. Lokalita Pohořelice pod Brnem. Děkuji za teoretickou podporu na Vašich stránkách a o kvalitě sadby mluví bombastická sklizeň. Jen letos je ta sklizeň nějak dříve?!?!?!

    bjetín

    1. 7. 2016 18:22 Zakladatel vlákna: Václav
    Dnešní sklizen bjetínu.Sucho na třebíčsku bylo umorné,ruce od zalevání vytahané,ale s vysledkem jsem spokojen další odrudy lukan,havel,slavín a rusák nechám ještě tak dva týdny

    dotaz

    17. 6. 2016 9:14 Zakladatel vlákna: Miklasová Lenka
    Dobrý den p.Kozák mám dotaz letošní česnek asi 20kg jsem v čera vyryl protože jedu nadovolenou a měl jsem obavu aby se pak nerozděloval.Česnek je zdraví supr pěkný/výstavní/.U Vaši odrudy Lan byly listy jíž skoro celé žluté také u mého paličáku.Nať však byla zelená a pevná o obou.Suším 2měsícena větraném místě mám však obavu jestli je česnek dobře vyzrátý aby mě vydržel když nať byla ještě pevná.Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den Vratislav
    17. 6. 2016 19:04 Jan Kozák
    Vyzrálý ještě určitě není. Pro lepší a rychlejší vysušení bych doporučoval oloupat ho na dvě suknice.

    nemoc???

    21. 8. 2015 12:12 Zakladatel vlákna: Vladimír Hoblik
    Pěkný den přeji
    Mame asi problém s česnekem. Při sklizni se objevili světle zelené stopy na spodku palic,nyní jsou tyto místa bílá,asi na vyhození. Viz foto 1.
    Jiné,velke palice byly v pořádku,ale nyní po měsíci začínají ze shora měknout a vypada to že,odcházejí.
    Pokud by jste mohl říci takto na dálku nějaký důvod proč se tak stalo. Děkuji Vladimír Hoblík
    21. 8. 2015 15:43 Jan Kozák
    Na fotkách nevidím vůbec žádný problém. Proto usuzuji, že o žádnou chorobu nepůjde, mohlo by jít o poškození vysokými teplotami ("uvaření"). Ale pro přesné určení bych to musel mít ruce.
    21. 8. 2015 20:37 Vladimír Hoblik
    Jeden názor tady byl,prý přirozené nedozrání česneku,myšleno jakoby brzká sklizeň.My jej ale sklízíme skoro pravidelně okolo červencových svátků a nikdy tento nazelenalá skvrna nebyla.Za celých 40 let,co naši rodiče a nyní my,se toto neobjevilo.

    Sušení česneku

    23. 7. 2015 19:43 Zakladatel vlákna: Honza
    Dobrý den pane Kozák, jak poznám dobře usušenej česnek. Jak by správně měl dlouho schnutí ale hlavně jak se pozná. Letos je veliké teplo a zdá se mi uschne. Děkuji za odpověď.
    25. 7. 2015 19:47 Jan Kozák
    Někdy může být nějaký česnek suchý za týden po sklizni, jindy mu nestačí měsíc. Suchému nepaličáku se listy při ohybu nad cibulí ulomí, stonek paličáku při ohybu nad cibulí praskne, v tom místě se hmatem necítí žádná vlhkost.

    Stanoveni ceny

    15. 12. 2013 14:57 Zakladatel vlákna: Robin Pecha
    Dobry den, v sekci "Česnek v otázkách" na dotaz "Česnek v otázkách » Jaká je cena česneku pro tento rok?" odpovídáte že se cena se stanovuje až v závislosti na ceně konzumního česneku.
    Jak zjišťujete aktuální cenu česneku.
    Budu příští rok sklízet a prodávat poprvé tak se snažím zjistit jaká cena je reálná.
    Dále by mě zajímalo, jak dlouho po sklizni se začíná česnek prodávat. Jak dlouho se musí sušit. A je stejná cena za česnek sušený týden a za česnek po 3 měsících? To by pak přece nebylo objektivní, po vyschnutí bude mít menší hustotu, stejný objem ale menší váha.
    Děkuji za informace.
    Zdravím R.Pecha
    18. 12. 2013 19:38 Jan Kozák
    Aktuální cenu česneku zjistíte v obchodní síti, u trhovců atd. Česnek můžete prodávat jako čerstvý přímo z pole. Je zajímavé, že letošní cena čerstvého česneku byla podstatě vyšší, než cena česneku suchého o dva měsíce později. A stále šla dolů. Bylo by dobře, kdyby se už jakž takž ustálila, aby pěstitel měl nějaký reálný předpoklad tržeb. Ale to může trvat ještě několik let. Určitě to nebudu já, kdo tyto ceny ovlivní.
    Délka sušení po sklizni může být v dva týdny, ale i dva měsíce. Záleží na správném načasování sklizně a způsobu sušení.

    dotaz

    22. 11. 2013 12:31 Zakladatel vlákna: Petr Mráz
    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat co je na obrázku za choroby.
    Měla by to být odrůda Vekan a v některých paličkách bylo pár stroužků takto poškozeno.
    Může to být způsobeno třeba špatným skladováním?
    Děkuji za odpověď.
    23. 11. 2013 17:31 Jan Kozák
    Spíše pomalým sušením. Letos byl problém dobře usušit, protože v době sklizně měl česnek nízkou sušinu, a tyto tzv. skládkové choroby se projevují ve velké míře.

    vyschlý česnek

    11. 10. 2013 22:41 Zakladatel vlákna: PetrP
    Dobrý den pane Kozáku, mohl bych se s Vámi poradit. Některé cibule česneku jsou jakoby vyschlé a mezi jejími stroužky je povlak bílé až nazelenalé plísně. Je možné, že je to sklerociová hniloba nebo problém mohl vzniknout při sušení? Cibule drží pohromadě, ale je propadlá. Děkuji.
    12. 10. 2013 21:09 Jan Kozák
    Aspoň trochu Vás uklidním, bílá sklerociová hniloba to není. Je tam k vidění několik chorob, které pan Ing. Rod označuje výrazem skládkové hniloby česneku.
    Ale Vás jistě také zajímá, proč se to stalo. Letos měl česnek v době sklizně mimořádně nízkou sušinu. Sušilo se v období vysokých teplot, voda se ze stroužků rychle odpařovala, ale přes slupky se nestačila stejně rychle dostat ven, takže se stroužky vlastně "koupaly ve vlastní šťávě". A právě vysoká vlhkost a teplota podpořily rozvoj chorob. Není bez zajímavosti, že se tento problém projevuje mnohem později než v jiných letech. Jindy jsou napadené cibule do poloviny září úplně seschlé, letos se jakoby počátek hnití projevuje ještě i v této době. Nejvíce byly postiženy nepaličáky.

    žloutnutí česneku - viz. 18.8.

    22. 8. 2013 21:31 Zakladatel vlákna: Sarka P
    Dobrý den, také mě po letech pěstování česneku poprvé žloutnou palice od spodu a tudíž i stroužky jsou žluté. Ale jinak jsou tvrdé a zdravé. Ovšem nikdo je nechce, každý si vybere ty nežluté. Co s tím, mám více než 60 kg, můžu tyto žluté stroužky nyní vyloupat a za 2 měsíce zasázet? Děkuji Šárka P.
    22. 8. 2013 21:43 Jan Kozák
    Můžete. Žluté zabarvení způsobuje síra, která se v horkých dnech uvolňovala ze stroužků.

    žloutnutí česneku

    18. 8. 2013 19:48 Zakladatel vlákna: JitkaP
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co má náš česnek za chorobu. Žloutnou nám celé stroužky. Pěstujeme česnek již 12 let a teď si nevíme rady. Děkuji za odpověď
    18. 8. 2013 22:01 Stanislava Moravčíková
    Paní Jitko, česnek nám také rapidně žloutnul. Byla mi udělena rada, rozložit česnek, do co nejmenších vrstev na sebe. Pomohlo to, žloutnutí se zastavilo, tak zkuste.
    19. 8. 2013 6:14 Jan Kozák
    Žádná choroba,zbarvení způsobuje síra při pomalém sušení ve vysoké teplotě. Paní Moravčíková (výše) má pravdu.

    Sušení - plísen?

    5. 8. 2013 12:04 Zakladatel vlákna: Miroslav K
    Dobrý den pane inženýre Kozáku,
    Chtěl bych vás poprosit o pomoc jak zabránit problému s kterým se momentálně potýkám ohledně sušení. Česneky mám zavěšené v pergole, které jsou chráněny proti slunci a jsou na celkem zvětralém místě avšak docela v teplem v takovém počasí. Česneky vypadají hezky i suknice jsou pěkně vysušené avšak ze zvědavosti jsem u pár česneků odloupal suknice a pod nimi na špičkách našel problem, který můžete vidět na obrázku. Pravděpodobně se jedná o nějakou plísen si myslím protože povrch na postižených místech je docela mazlavý či vlhký. Česnek byl před výsadbou mořen v Sulce a následně v Rovralu. Děje se mi to na všech odrůdách česneku jako RUSAK, HAVRAN, DŽAMBUL, JOVAN, HARNAS, BJETIN a pravděpodobně to bude asi vysokou teplotou si myslím. U těchto česneků jsem oloupal vnější suknice a ta vlkost či plísen ihned oschla a nevypadá to tak hrozně, že by se nemohl česnek v tomto roce zasadit. Napadené stroužky, které oschly jsem ihned oloupal abych zjistil zdravotní stav a jsou uplně vpořádku a krásně bílé. Můžete mi prosím poradit co se to děje a jak tomu případně zabránit? Můj názor je oloupat u zbytku česneku vnější suknice a nechat dál sušit jak jsem to u pár z nich udělal a vypadá to že dobře osychají. Bude vadit, když oloupu tyto vnější suknice nebo ten obal má nějaký důležitý vliv například lepší skladovatelnost a podobně? Budu rád za váš názor i zkušenosti od ostatních pěstitelů, kteří mi mohou poradit.
    S pozdravem, Kondziolka
    6. 8. 2013 13:55 Jan Kozák
    Asi by stačilo natrhnout suknice u stonku - "česnek otevřít". Je to asi způsobeno snahou česneku rychle se zbavit vody, ta však nemá kudy uniknout.

    sušení česneku

    4. 8. 2013 22:31 Zakladatel vlákna: Lucie Melová
    Dobrý večer,
    prosím Vás o radu, jak poznám, že je česnek dostatečně vysušen a připraven k uskladnění... Může mít nějaký negativní vliv příliš dlouhá doba sušení?
    Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.
    5. 8. 2013 21:52 Jan Kozák
    Zajímavá otázka. Česnek se suší vlastně pořád. I ten, co už máte uskladněn. Proto musí být skladován na vzdušném místě. Česnek je suchý tehdy, když je nať suchá jako seno. Jinak to vysvětlit neumím.

    Sklovitost stroužků

    29. 7. 2013 9:38 Zakladatel vlákna: Martina Raiserová
    Dobrý den, pane inženýre Kozáku,
    v letošním roce jsme sklidili krásný, zdravý česnek. Po sklizni jsme ho nechali v uzavřené zahradní boudě, kde byla vysoká teplota. Po týdnu byla většina stroužků úplně sklovitá, bez vůně a nedá se jíst. Víme, že jsme udělali velkou chybu při sušení. Ptali jsme se zkušených sousedů pěstitelů a nikdo neví. Prosím, nevíte o co se jedná? Je to nějaká nemoc? Děkuji. S úctou M. Raiserová
    29. 7. 2013 10:17 Jan Kozák ml.

    Kořeny a sázení po bramborách

    25. 7. 2013 20:16 Zakladatel vlákna: Dana
    Dobrý den,jelikož pěstuji česnek druhým rokem a nemám zvláštní zkušenosti, chtěla bych se zeptat, zda při sušení česneku je důležité odstranit kořínky nebo ne. A taky , zda můžu sadit česnek po bramborách, jelikož nemám velkou možnost střídání půdy. Děkuji za odpověď. Dana Umlaufová
    28. 7. 2013 22:33 Jan Kozák ml.
    Dobrý den, Dano, odstranění kořenů před sušením nezbytné není. Pokud nebudete česnek po bramborách sázet příliš brzy, problém by nastat neměl.

    Sušení česneku.

    5. 7. 2013 20:57 Zakladatel vlákna: Filounek Jaroslav
    Dobrý večer. Lze odhadnout o kolik procent se sníží váha vysušeného česneku oproti mokrému, právě vytaženému, t.j. s natí a částečnou zeminou v kořenech? Pane inženýre děkuji za odpověď. Mohu se pochlubit pěknou úrodou?
    5. 7. 2013 20:57 Filounek Jaroslav
    5. 7. 2013 21:56 Jiří Snášel
    Jestli mohu napovědět svou dlouholetou zkušeností, já odečítám 35%.
    6. 7. 2013 11:53 Filounek Jaroslav
    Děkuji za zprávu, sám jsem zvědav kolik bude vysušeného česneku. Pro úplnost uvádím ke snímku samostatného česneku, že se jedná o Jovan vypěstovaný z pacibulek. Na druhém snímku je Vekan.
    6. 7. 2013 8:07 Jan Kozák
    Toto jsem nikdy nezjišťoval. Ale určitě toto číslo bude u jednotlivých odrůd rozdílné, protože nemají stejný poměr hmotností natě a cibule.

    dotaz

    4. 7. 2013 22:44 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dobrý večer pane ing.Kozáku, chci se zeptat, šlo by česneku na poli při sklízení odtrhnout nať?Má to najaký vliv?Ptám se kvůli místu na půdě,že bych ušetřil trochu místa kdyby tam nať nebyla.Děkuji předem za odpověď
    5. 7. 2013 20:40 Jan Kozák
    Já doporučuji sušit s natí. Pan Ing. Rod říká, že je to jedno. Nikdo svůj názor nemáme podložený seriózním pokusem.
    Tož kdo má pravdu?

    Podtržení

    25. 6. 2013 16:34 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dobrý den,pane ing.Kozáku co to znamená že podtržení snese??V čem je náročnejší sušení??Ja jsem taky z Hodonínska??Kde jste byl??Mohl jste se stavit??
    26. 6. 2013 18:48 Jan Kozák
    Při předčasné sklizni (podtržení) mají cibule včetně suknic nižší obsah sušiny a suknic je více. Proto sušení trvá delší dobu, v nepříznivých podmínkách může docházet i k napadení houbovými chorobami.

    Sklizeň Bjetinu a Lukanu

    24. 6. 2013 11:06 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dobrý den,pane ing Kozáku,chci se zeptat jestli bude mět na něco vliv když Bjetin sklidím na konci týdne???Nebo zásadní vliv??Mám tam i Lukan a nezdá se mě mohu sklidit s ním??Děkuji za odpověď
    25. 6. 2013 14:55 Jan Kozák
    Česnek jisté podtržení snese, je pak náročnější sušení.

    Dřívější sklizeň

    7. 6. 2013 17:41 Zakladatel vlákna: David
    Dobry den!
    Chtel bych se Vas zeptat, jestli by bylo mozne sklizet ozimy cesnek o 14 dni drive, nez by se normalne sklizel. Mam zkusenosti jen s tim, ze pri podzimnim rozdruzovani se bude hure oddelovat. Melo by to vliv i na delku skladovani, nebo jine kvalitativni vlastnosti? Cesnek susim i s nati. Hnojen byl pred dvema tydny a aby se neprodluzovala vegetacni doba, tak bych uz jiz neprihnojoval, barva je v poradku, brzy budu odhlavkovavat. Je tento postup v poradku? Dekuji Vam.
    11. 6. 2013 21:36 Jan Kozák
    Můžete mít problémy se sušením. Pokud se Vám podaří dobře vysušit, pak by problém se skladováním být nemusel.

    Sušit?

    19. 7. 2012 14:55 Zakladatel vlákna: Tomáš Pščolka
    Dobrý den, předem bych rád poděkoval za vynikající loňskou sadbu. Dnes jsem sklidil a takovou bohatou úrodu jsem ještě neměl. Mám na Vás dotaz, zpravidla skladuji česnek tak, že jej oloup pomelu a smíchám se solí a dám do sklenic. Musím česnek sušit, když jej takto zpracovávám? Protože vlhký se lépe loupe.
    Děkuji a přeji krásný den
    19. 7. 2012 18:44 Jan Kozák
    Myslím si, že v tomto případě je sušení zbytečnou pracovní operací.

    Už visí

    15. 7. 2012 11:17 Zakladatel vlákna: Zdeněk Petrbok

    Tak už visí

    15. 7. 2012 11:16 Zakladatel vlákna: Zdeněk Petrbok
    600 kg syrový stav
    15. 7. 2012 20:52 Hana Kopecká
    To je krása, doufám že jste se sklizní spokojen
    16. 7. 2012 15:54 Zdeněk Petrbok
    Jsem, paní Hanko. V letošním roce určitě ano

    Sušení

    12. 7. 2012 19:32 Zakladatel vlákna: Pavel
    Dobrý den. Nalezl jsem tady možnost - sušení česneku v bedýnkách. Takže není zapotřebí česnek pověsit a sušit za nať ale je možno ji rovnou po sklizni odřezat a sušit v jedné vrstvě v zeleninových plastových bedýnkách na vzduchu ve stínu chráněno před deštěm? Děkuji
    13. 7. 2012 6:43 Jan Kozák
    Já doporučuji sušit s natí, někdo tvrdí, že je to jedno. Sušit se dá i tak, jak popisujete.

    4. 7. 2012 20:28 Zakladatel vlákna: Zdeněk Vémola

    Jan sklizeň česneku

    29. 6. 2012 8:04 Zakladatel vlákna: Jan
    Dobrý den pane Kozáku, měl bych na Vás dotaz týkající se sklizně česneku. Je velkou chybou sklidit česnek z pole nejsou-li květy v polovzpřímené poloze, tudíž není-li zcela dozrálý? Jaký dopad na česnek (velikost, chuť, ostrost atd) má jeho ponechání např ještě 5 dnů v zemi ve srovnání s jeho sklizením během dneška či zítřka tzn. jak moc ještě je schopen narůst či dozrát. Mám paličák a s ohledem na nadcházející vedra a hrozby přívalových dešťů, krupobití, stejně tak možných krádeží přímo z pole, uvažuji o jeho vytrhání během nastávajícího víkendu. Děkuji za odpověď
    29. 6. 2012 13:17 Jan Kozák
    Na Vaše otázky neznám přesnou odpověď. Nikdy jsem nesledoval, kolik za den krátce před sklizní česnek přirůstá ani změny obsahu chuťových látek. Jasným problémem bývá někdy sušení podtržených rostlin, protože mají ještě velký podíl vody. Případný zloděj si s tím starosti dělat nebude.

    Sklizeň 2

    26. 6. 2012 17:42 Zakladatel vlákna: Martin jurča
    Dobrý den, bohužel jsem se nedočkal odpovědi ze dne 18.6. na moji otázku ohledně předčasné sklizně s ohledem na dynamiku růstu česneku. Podařilo se mi sehnat knižní publikaci Česnek od Oldřicha Konvičky z roku 1998, který popisuje dynamiku růstu u Bzeneckého (H) paličáku, který má hmotnostní přírustek v poslesní dekádě vývoje z 30,0 g (21.6.) až na 45,0 g (1.7.)
    U Francouzského (U) nepaličáku, z 28,0 g (11.6.) na 48,0 g (21.6.) Dá se takto popsaný vývoj nárustu převést i na vaše odrůdy paličáků a nepaličáků? Jinak všem začínajícím i pokročilým pěstitelům česneku tuto publikaci vřele doporučuji, hlavně v ujasnění pojmů a názvosloví.
    Děkuji za odpověď.Martin.
    26. 6. 2012 21:02 Jan Kozák
    Omlouvám se Vám, že jsem nereagoval na Váš dřívější dotaz. Ale odpověď neznám, nikdy jsem se tím nezabýval. Při předčasné sklizni bývá problém se sušením

    sušení

    22. 6. 2012 10:05 Zakladatel vlákna: Jindra Rosa
    Dobrý den, mám dotaz ohledně sušení česneku.
    Obecně se doporučuje sušení na suchém, větraném místě, to je jasné. Je však nějaká hranice max. teploty, při jaké se česnek může sušit, aby nedošlo k jeho poškození. Případně se část sklizně dala použít jako sadbový? Je to např. 50 (60) stupňů Celsia? Takové teploty v tomto počasí i na větraných půdách určitě jsou. A to nejen přímo u hřebene.
    Předem děkuji za odpověď!
    22. 6. 2012 22:07 Jan Kozák
    Tož to byste uvařil, teplota Vám nesmí přesáhnout 40 stupňů. Budete-li dobře větrat, tak tuto teplotu nepřekročíte.

    sklizený česnek - polétavý hmyz

    16. 7. 2011 21:39 Zakladatel vlákna: DAGMAR P.
    Dobrý den, mám asi 10 dní sklizený česnek,zavěšený ve svazcích ve stínu, asi 5 odrůd zakoupených před třemi lety v Buchlovicích.vypadá dobře ale dnes jsem zažila otřes. kolem paliček létájí drobné 2-6 mm potvory -tvar jak podélná půlka kmínu . Zalézají do česneku, když některý česnek rozdělám, jsou nacpané vevnitř i ve stvolu. zatím poletovaly jen u jedné skupiny, kterou jsem dala okamžitě pryč a očistila ji. můžete mi prosím říct co to je a co s tím? Měla jsem takovou radost, jak se mi zadařilo, česnek v době růstu vypadal velmi pěkně.. Moc děkuji za odpověď i za případnou radu
    17. 7. 2011 21:00 Jan Kozák
    Možná tam máte molíka česnekového, s ním bohudík nemáme zkušenosti. V Buchlovicích 30. 7. by měl být i pan Ing. Rod, určitě poradí více.

    Sušení česneku

    14. 7. 2011 10:02 Zakladatel vlákna: paul
    Tak jsem v Brně vyndal včera česnek ze země, než do něj znovu naprší. Jak se správně suší? Já mu ostříhal listí, nechal stvol a suším v přepravkách...jde to takto?
    15. 7. 2011 20:53 Jan Kozák
    Jde to i takto. Většinou však uprostřed pomaleji česnek schne, prto je vhodné denní přesypávání.
    16. 7. 2011 6:15 paul
    Pro upřesnění, já ho suším jen v jedné vrstvě, takže asi jste myslel přesypávat , pokud je ve více vrstvách.
    Jinak děkuji za odpověď.
    16. 7. 2011 20:11 Jan Kozák
    Je-li v jediné vrstvě, pak je přesypávání zbytečné.

    Doba sušení česneku

    7. 7. 2011 18:32 Zakladatel vlákna: Jiří Ordelt
    Dobrý den mohl bych se zeptat na dobu sušení česneku
    7. 7. 2011 21:42 Jan Kozák
    V dobrých podmínkách je za měsíc usušený.

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne