Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Skladování česneku Zpět na diskusi

    čerň na stoncích

    24. 8. 2016 22:47 Zakladatel vlákna: Petra Danihelová
    Dobrý den, ve fotogalerii pana Kozáka je mezi poškozenými česneky zobrazená čerň. Chci se zeptat, co ji způsobuje, jak jí předejít, zda má vliv na skladovatelnost palic, popř. použití jako další sadby? Občas se nám na stoncích objeví, zvláště u Bjetinu. Děkuji, Petra Danihelová
    26. 8. 2016 22:11 Jan Kozák
    Původcem černě neboli sazovitosti česneku je houba Embellisia allii, která je saprofytická, to znamená, že žije na odumřelých pletivech. Pokud ji na konci vegetace objevíte, je třeba po sklizni česnek rychle vysušit, po vysušení se jedna dvě suknice sloupnou a žádný problém není. Skladovatelnost se nijak nesnižuje, sadbová kvalita rovněž ne. Chemická ochrana se nepoužívá.

    Sklerociová hniloba česneku

    24. 7. 2016 11:26 Zakladatel vlákna: David M.
    Dobrý den,
    letošní česnek jsem měl pravděpodobně napaden sklerociovou hnilobou (viz foto - bohužel týden po sklizni, takže to není tak dobře znatelné). Je mi jasné, že znovu sázet česnek nelze. DÁ SE ČESNEK NAPADENÝ SKLEROCIOVOU HNILOBOU KONZUMOVAT? Podotýkám, že na pohled je napadený jen na povrchu, ale vím, že plísně obecně "pronikají dovnitř" napadené plodiny, aniž by to bylo viditelné. JAKÁ JE PŘÍPADNĚ SKLADOVATELNOST TAKTO NAPADENÉHO ČESNEKU?

    Děkuji David
    24. 7. 2016 20:20 Jan Kozák
    Pokud byste mi někdy brzy ráno nebo večer zavolal, měl bych nějaké doplňující otázky, abychom se ubezpečili o správném určení choroby.
    Při napadení česneku bílou sklerociovou hnilobou (bývá to zjevné na přelomu května a června) je třeba všechny rostliny s příznaky napadení vytrhat a zlikvidovat, ale ne paří do kompostu ani do biologického odpadu v obci. Okolní rostliny do vzdálenosti aspoň 60 cm rovněž sklidit, očistit od vnějších suknic (ponechat jen jednu) a rychle usušit a bez problémů konzumovat. Většinou to stačí, takže ostatní rostliny vydrží do normálního termínu sklizně. Ale i ty je vhodné hned po sklizni očistit na jednu suknici, usušit a dále uchovávat v suchu. Tyto cibule jsou bez problémů konzumu schopné, běžně skladovatelné. Skladujte v suchu.

    Míra B:

    10. 7. 2016 16:33 Zakladatel vlákna: Miroslav Baxa
    Dobrý den, odrůda Karel IV ,mořeno SÍRA SK a ROVRAL před výsadbou, rostlina ,jak listy tak kořeny vypadají zdravě nicméně palice a krček na dotek měkčí a cibule bez stroužku ale naopak narostlá jako celek. Poraďte o co se jedná,děkuji
    Míra
    11. 7. 2016 21:20 Jan Kozák
    Je to fyziologická porucha, která se častěji vyskytuje u velkostroužkových česneků (např. Karel IV), zvláště při jejich jarní výsadbě. Stává se to i u podzimní výsadby při mírnějších zimách. Tyto jednostroužkové cibule mají výrazně sníženou skladovatelnost, znamená to tedy zabít prase už v listopadu.

    Dotaz

    22. 6. 2016 11:46 Zakladatel vlákna: Bronislava Kachyňová
    Dobrý den, prosím Vás jak mám uskladnit česnek do výsadby?
    Děkuji
    29. 6. 2016 6:38 Jan Kozák
    Nějak mi tento dotaz uniknul, měl bych se polepšit. Česneková sadba se skladuje v dobře větraném zastíněném místě v přirozené venkovní teplotě. Protože tato teplota vyhovuje i vlnovníku česnekovému, doporučujeme mořit v Sulce už v září, případně v srpnu.

    vlnovník česnekový

    19. 5. 2016 17:19 Zakladatel vlákna: josef_václavek
    Dobrý den pane inženýre,
    v loňském roce, pokud jsem dobře identifikoval původce ( zejména dle obrázků a odpovědí ve vaší diskusi), mě silně postihl výskyt vlnovníka a tím pádem velký odpad sklizně
    protože se svého času o tomto problému na vašich stránkách psalo mám dotaz, zda existuje nějaký nový způsob, jak ochránit česnek před napadením vlnovníkem
    sulkou samozřejmě mořím a česnek mám zatím pět let vždy na novém stanovišti i když poblíž předchozího
    děkuji za váš názor a přeju hodně úspěchů a velkou kupici
    zdraví

    josef
    19. 5. 2016 20:35 Jan Kozák
    Vlnovník je asi celosvětově nevyřešený problém. Velkopěstitelé, kteří mají k dispozici klimatizovaný sklad, ihned po vysušení česnek zchladí na -2 stupně (a 60 % relativní vzdušné vlhkosti) a tím problém nemají. Takové sklady u nás až na dvě výjimky nemáme. Proto česnek, který se po Novém roce prodával v obchodních řetězcích s českou vlaječkou a byl krásně pevný, byl vypěstován jižně od Pyrenejí. A v Číně přidají nějakou chemii.
    Ale to jsem moc neporadil. Moření v Sulce by se nemělo zanedbávat, česnek nesázet po česneku ani jiných cibulnatých rostlinách aspoň čtyři roky. Týká se to i květin. Vždyť vědecký název Aceria tulipae naznačuje, že se nejprve vyskytoval na tulipánech.
    Problémy vznikají až při uskladnění. Nemám to vědecky ani seriózně pokusem doloženo, ale určitě stojí za zkoušku uskladnění česneku v lučním senu. A čím víc druhů rostlin v senu bude, tím lépe. Navíc seno brání přístupu přílišné vlhkosti těch podzimních mlhavých dnech a také snižuje teplotní výkyvy. Seno nemá každý. Může ještě zkusit prosypat česnekové cibule nějakou aromatickou bylinou (máta, mateřídouška). Ja, a prase zabít před Vánocemi, kdy je česnek ještě dobrý.

    skladovatelnost a trvanlivost česneku

    8. 5. 2016 9:45 Zakladatel vlákna: Jana Kopecká
    Dobrý den, před časem se tu někdo ptal na skladovatelnost jednotlivých odrůd. Já mám nejlepší zkušenost s odrůdou Japo, již několikátý rok vydrží nejdéle. V současné době mám ještě cibule z PŘEDLOŇSKÉHO ROKU. Ano, jsou již trochu měkčí a stroužky nemají tolik silic. Ale je pořád pěknej. A tak tuto odrůdu pěstuju, ikdyž mi narostou drobnější cibule. Jenže vydrží, fakt vydrží:-) a tak radši loupu drobné prcky, ale je co loupat. Pane Kozák, klobouk dolů, vaše Japo je pašák. Zjistila jsem že základ je dobře usušit a pak najít místo, kde se nemění teploty. Chuťově preferuji jiné odrůdy, ale každý rok nějaké Japo sázím, protože vím, že vydrží. A vyhnul se mu i vlnovník, který se pustil do části loňské sklizně.

    Tonda: skladovatelnost česneku

    29. 4. 2016 13:14 Zakladatel vlákna: Antonín Tesař
    Dobrý den,
    u většiny odrůd šlechtitelé (včetně Vás)buď neuvádí vůbec nebo až na výjimky uvádí obecné údaje o skladovatelnosti česneku jako např.: dobrá, dlouhá, velmi dlouhá skladovatelnost. Snad jen u odrůdy Mirka je uváděna 12 měsíců i déle. Můžete prosím uvádět konkrétnější údaje a jsou nějaké odrůdy, které mají obdobnou nebo i delší skladovatelnost jako Mirka?
    30. 4. 2016 7:58 Jan Kozák
    Velmi dlouhou skladovatelnost mají ještě paličák Stanik a úzkolisté nepaličáky Japo II, Benátčan a Matin.
    Od zítřka budou funkční naše nové stránky www.cesnek.cz, zatím jenom pro objednávání sadby, postupně však budou mít větší rozsah než tyto stávající. Rovněž popis odrůd tam bude podrobnější.

    vhodné organické hnojivo

    3. 2. 2016 13:36 Zakladatel vlákna: Anna
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat..

    neplánuji vypěstovat nějaké převratné množství česneku, každý rok zasadím pár stroužků "českého" česneku, který v komoře začne sám od sebe vybíhat (což je z mého hlediska dobré znamení; jde zřejmě o česnek - jak jsem se dočetla - francouzské odrůdy pěstovaný v ČR, ale já jsem s jeho chutí spokojená, narozdíl od všech jných, co jsou běžně na trhu..hrůza), vysazuji buď na podzim nebo na jaře, zimu zatím vždy přežil.. a jádro mé otázky je, jakým "bio" hnojivem/přídatkem materiálu mu přilepšit. Má dobrou chuť (nebo alespoň mě chutná), ale malou cibulku. Mohu to nějak ovlivnit vyhnojením, nebo nutně potřebuju sadbový česnek/kde se dá sehnat?/stálo by za to, v mém případě, sehnat někde kvalitní sadbu? Má zahrada je 450m.n.m., otevřená JZ, SV krytá horami, půda hlinitopísčitá, úhrn srážek nadprůměrný, dobrý odtok, půdu vylepšuji dřevěným popelem, kamennou moučkou dolomitického vápence, kompostem, hnojem, plodiny střídám..
    Prosila bych o radu, jak si vypěstovat alespoň pár palic dobrého voňavého česneku :)
    3. 2. 2016 17:47 Jan Kozák
    Tak dlouhý dotaz si zaslouží i dlouhou odpověď. Tož asi tak:
    Pokud Vám česnek v komoře vybíhá už na podzim, pak to asi nebude francouzská odrůda vypěstovaná v ČR, ale spíš dovoz ze Španělska nebo Argentiny. Ale to není pro Vás zdánlivě důležité, na to jste se neptala. Ale ono to možná je důležité podle popisu polohy Vaší zahrady. V nadmořské výšce 450 metrů bude skutečně jistější pěstovat české odrůdy. Podle toho, co dáváte pěstovaným rostlinám "na talíř", se dá předpokládat velmi dobrá půdní úrodnost. Pokud jste spokojená s výnosem jiných zelenin, pak děláte všechno dobře. Česnek patří do druhé trati, tedy jako následná plodina po té, která byla hnojená hnojem. Je možné mu ještě přilepšit kompostem.
    Kvalitní sadbu česneku seženete v zahrádkářských prodejnách (ale zdaleka ne ve všech) nebo si ji můžete objednat od 1. května u nás přes formulář na tomto webu. A vybírejte si z paličáků Bjetin nebo velkostroužkový Havran, z nepaličáků Lukan nebo Záhorský II. Tyto odrůdy dávají spolehlivé výnosy i v místech, kde se česneku "tradičně nedaří".

    Dotaz

    15. 1. 2016 12:21 Zakladatel vlákna: Hana Březinová
    Dobrý den pane inženýre,
    v současném období lednu mi česnek trochu seschnul,ale hlavně změnil barvu do okrové žluté a na špičkách až do fialkové.Prosím o sdělení, zda se nejedná o změnu,která by znamenala,že je česnek nepoživatelný.Děkuji za odpověď.Hana Březinová.
    18. 1. 2016 19:36 Jan Kozák
    Česnek je napadený roztočem vlnovníkem česnekovým. Aby se zamezilo jeho dalšímu poškození, je třebas mít česnek v chladnu (samozřejmě i v suchu a s dostatečným větráním). Konzumovat ho můžete až do stádia, kdy už Vám to nebude příjemné. Tato hranice je u každého individuální.

    Jarní výsadba

    11. 1. 2016 15:37 Zakladatel vlákna: Jiří Švec
    Dobrý den,
    pane inženýre máte zkušenost s jarní výsadbou Lukanu (březen)? Co lze očekávat? Pozdější sklizeň a nižší výnos, nebo běžný termín zrání a malý česnek? Děkuji za odpověď- Jiří Švec
    11. 1. 2016 16:49 Jan Kozák
    Samozřejmě jsem sázel i odrůdu Lukan na jaře. Ale abych mohl odpovědět skutečně seriózně, musel bych tak činit několik roků, což jsem nedělal. Takže spíše obecně k jarní výsadbě širokolistých nepaličáků:
    Na jaře můžete sázet každý česnek (bavíme se samozřejmě o sadbě), který do té doby vydržel. Můžete očekávat dobrou sklizeň dělených cibulí v termínu až o týden pozdnějším než při podzimní výsadbě. Ale pozor: skladovatelnost bývá někdy normální, někdy však výrazně nižší.

    11. 1. 2016 12:27 Zakladatel vlákna: Josef Markup
    Dobrý den pane Jakube, pan Zajac psal že pěstuje česnek Havran a je moc spokojený, já pěstuji též Havran a Lán (dnes již Havel) a Bjetin, vždy jsem byl moc spokojený až letos se mi na česneku objevil vlnovník se kterým si neví rady ani pan Kozák. Přikládám foto jak česnek skladuji od roku 2004 a vydrží až do srpna následujícího roku až letos je problém s vlnovníkem. A tak jsem chtěl požádat pana Zajace o radu jak česnek skladuje.Českému česneku ZDAR.

    2. 12. 2015 10:51 Zakladatel vlákna: Marketa1
    Dobrý den,mám od Vás koupenou odrůdu Slavín a nestihla jsem ji zasadit,protože pořád prší. Mám vyloupané už stroužky a chtěla jsem se zeptat ,jak dlouho mně vydrží,než se budou dát zasadit. Děkuji za odpověď.
    2. 12. 2015 17:44 Jan Kozák
    Při dobrém uložení by Vám měly stroužky vydržet minimálně do konce února.

    benátčan

    19. 11. 2015 8:17 Zakladatel vlákna: světlík zdeněk
    Pane Kozáku jak skladovat česnek aby vydržel dva roky když na jaře začne rašit.Je to přece normální vývoj. Děkuji
    19. 11. 2015 10:23 Jan Kozák
    Teplo, sucho a dostatečná výměna vzduchu jsou základem úspěchu skladování.
    20. 11. 2015 16:52 Jan Cesek
    Jakože se ma skladovat v teple? Pri jake teplote?
    28. 11. 2015 23:37 Staník Verner
    Pokud bude teplota kolem 2°C, může Benátčan dosáhnout menších skladovacích ztrát než při teplotě vyšší.
    U nás na půdě byly letos teploty až 38°C v místě, kde ležely přepravky s Benátčanem a Nabilem a přesto cibule ještě v září obsahovaly cca polovinu použitelných stroužků. Ve skladu s řízenou atmosférou a stabilní optimální teplotou může dle mého odhadu a zkušeností z minulých let vyržet zmíněný nepaličák déle než 15 měsíců od slizně v jakosti použitelné pro prodej jako konzumní česnek.
    28. 11. 2015 13:50 světlík zdeněk
    Pane na jaře při teplotě a světelných podmínkach bude rašit i banátčan.
    28. 11. 2015 23:27 Staník Verner
    Pro dlouhodobé uložení je potřeba mít cibule uložené v jedné vrstvě aby výměna vzduchu byla opravdu dokonalá. Teplota je potřeba nekolísavá. Suchem se rozumí nekondenzující relativní vlhkost vzduchu kolem 60%. Při absenci zelené asimilační plochy se přítomnost světla nemá jak uplatnit. Obecně jsou to takové podmínky, kdy v sousedství uložený cukr nenavlhne a neztvrdne a zároveň modrá skalice zůstane modrá (nezbělá vysušením krystalicky vázané vody. Od května do září musíte počítat s vyššími skladovacími ztrátami. Vnější stroužky vydýchají většinu zásobních látek a vody, takže se stanou nepoužitelně gumovými. Vnitřní stroužky přebudují část zásobních látek na tvorbu základů listů. Obecně takto "přetažený" česnek je schopen okamžitě začít růst (nasázíte v září a v listopadu máte docela slušnou nať) jakmile dostane kondenzující vlhkost (například jej dáte do ledničky a při otevření dvířek se chladné předměty orosí).
    Úbytek využitelné hmotnosti není na úkor chuti. Zrovna před týdnem jsem vyhazoval poslední nespotřebované zbytky této odrůdy ze sklizně 2014 skladované na parapetu severovýchodního okna ve štítu půdy.
    Tolik nezávislá zkušenost.

    Česnek pouští kořínky

    18. 11. 2015 10:54 Zakladatel vlákna: Antonín Setnička
    Dobrý den,
    mám doma česnek na uskladnění a začal mi pouště kořínky. Chtěl bych se Vás proto zeptat, zda začal růst proto, že jsem ho měl umístěn v místnosti kde byla přílišná vlhkost A dále bych se chtěl zeptat, jaký to má vliv na skladovatelnost? Děkuji za odpovědi
    18. 11. 2015 19:19 Jan Kozák
    Velká vzdušná vlhkost výrazně urychluje rašení kořenů. Skladovatelnost to jednoznačně zkracuje.

    sadba

    12. 11. 2015 21:48 Zakladatel vlákna: Marie
    Dobrý den, ráda bych se zeptala - z loňského roku mně až do dnešního dne zůstal téměř neporušený česnek - celé palice. Je sice drobný, možná z obnovené sadby, ale velmi tvrdý a kompaktní. Chtěla bych vědět, jestli ho můžu letos použít na sadbu. Odrůdu nevím, na řezu vypadá moc pěkně, soudržně. Děkuji za odpověď
    13. 11. 2015 6:00 Jan Kozák
    Zdravou sadbu můžete použít i při ročním skladování.
    < Novější23456Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne