Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse

    Hlávkování česneku

    23. 6. 2013 20:49 Zakladatel vlákna: Jozef Mitro
    Dobrý den, pane inženýre. Česnek jsem hlávkoval jakmile stvoly bylo vidět. U některých jsem přetrhnul v hlavičce a pak když dorostl stvol, jsem musel tento úkon zopakovat. U některých rostlin se mi povedlo stvol celý utrhnout a vytáhnout ho ven. Některé stvoly dorostly a nad poslední listy jsou cca 10cm. Chci se zeptat. 1) Nepoškodí se rostlina, když ji vytrhnu celý stvol? 2) V případě dorůstání stvolu bez hlavičky nesnížuje se výnos? 3) Kdy je ideálně ohlávkovat česnek? (pozn. sadil jsem HAVRAN a SLAVÍN)
    Předem děkuji a přeji hezké dny...
    j. Mitro
    25. 6. 2013 14:43 Jan Kozák
    Já doporučuji hlávkovat ihned, jakmile je možno paličku uchopit. To znamená, že stvol pak pokračuje v růstu. Vytrhávání celého stvolu nedoporučuji, při vlhkém počasí do něj zatéká voda, která znehodnocuje cibuli (spíše esteticky), a odrůdy s málo mohutnou natí (Vekan) snadno poléhají. Mám v úmyslu obrátit se na zemědělské univerzity, jestli by některý student v rámci diplomové práce nezpracoval téma: ekonomické vyhodnocení doby a způsobu hlávkování česneku.

    Vnitřní stroužky

    23. 6. 2013 18:05 Zakladatel vlákna: Ludmila
    Dobrý den pane Kozáku.Na podzim jsme nasadili nepaličák Lukan,a sadili jsme i vnitřní stroužky,je možné že by z nich vyrostli menší cibule než z těch obvodových stroužků?Děkuji za odpověd.
    25. 6. 2013 14:34 Jan Kozák
    Už je to dost dlouho; tehdy jsem vysazoval odrůdu Anton, každou cibuli zvlášť a to postupně jak byly stroužky v cibuli umístěny v genetické spirále (od okraje ke středu). Navíc u některých cibulí byly vyneseny středové stroužky na prodlouženém stonku nad cibuli. I ty byly vysazeny. Kdyby mělo platit to, co jste uvedla, měly by být sklizené cibule od největší k nejmenší. Ale tak to nebylo. Ve sklizené řadě se nedalo podle velikosti jednotlivých cibulí určit, ve kterém směru se sázelo.

    Hlávkování

    23. 6. 2013 15:57 Zakladatel vlákna: Jiří Snášel
    Nedávno se zde někdo dotazoval na využití "výhonků" - odlámaných stvolů z paličáku. Již řadu let to praktikuji následovně: ulámané stvoly ihned nakrájím na malé válečky, dám do sáčků a zavaxuji. Vysátím vzduchu zmenším objem sáčku a aroma česneku necirkuluje ledničkou či mrazákem.
    Důležitá je má další zkušenost - zamrazení. Čerstvé nemají takovou chuť jako mražené a jsou jemnější. Doma je mívám v mražáku až do jara, v kuchyni mají všestranné použití.
    23. 6. 2013 15:58 Jiří Snášel

    Také mi lehl, tak šel ven

    22. 6. 2013 19:40 Zakladatel vlákna: Plhal Pavel
    Nevím jestli je to hniloba, ale krčky jsou měkké a česnek lehl. Tak jsem ho vyndal.
    22. 6. 2013 19:41 Plhal Pavel
    Zapoměl jsem odrůdu. Byl delkarován jako Bjetin.

    Myslíte že je ke sklizni už ?

    22. 6. 2013 12:48 Zakladatel vlákna: Tomáš
    Výsadbu sem provedl brzy 16. října 2012 česnek mi vylezl už na podzim měl sem štěstí že nezmrzl a ted právě lehnul na zem tak scháním odpověd jestli bych mohl už sklízet děkuji za odpověd

    Termín sklizně

    22. 6. 2013 10:35 Zakladatel vlákna: Martin Harasim
    Dobrý den

    Posílám fotky Bjetinu z Opavska - 235mnm.
    Obalové slupky jsou 4, viz foto. Slupka stroužku ještě trochu vodnatá /dužnatá je. Kdy byste, pane Kozáku, sklízel?
    22. 6. 2013 10:38 Martin Harasim
    Cibule jsou překvapivě drobné
    22. 6. 2013 21:17 Jan Kozák
    Pěkně upravený fotografovaný objekt. Sklizeň odhaduji asi za dva týdny.

    larvy v česneku

    21. 6. 2013 21:51 Zakladatel vlákna: filip
    Dobrý večer,
    Zkusil jsem česnek vyrýt a podívat se jaký je. Ve vnitř byli tři larvy. Co to je, případně hrozí něco? viz foto
    22. 6. 2013 7:32 Jan Kozák
    Jsou to kukly vrtalky pórové. Škody na česneku bývají zanedbatelné (u póru naopak zcela zásadní), takže není nutná žádná ochrana.

    fuzárium

    21. 6. 2013 14:46 Zakladatel vlákna: Hana Kopecká
    Dobrý den pane Kozáku, má několik dotazů. Pravděpodobně mám na Japu také u části rostlin fuzárium.
    Co s tím ted? Vytahat opatrně všechny napadené rostliny splálit, a co dál? Po sklizni ošetřit půdu dusíkatým vápnem? Sadba by nádherná od vás. Sadila jsem v půlce listopadu, pak se hned ochladilo. Celou sezonu byl česnek krásný, ale tak před 14 dni, po té vodě jsem si všimla, že zejména Japo začíná neuměrně žloutnout od vršku, více méně celá rostlina, část má měkký stvol. Více prozkoumám celý porost o víkendu.
    Někde jste zmínil, že nejvíce je letos napadené Japo, máte nějakou teorii o příčině? Ocením jakoukoliv radu jak fuzarium předcházet po celý pěstební cyklus.
    Je možné, že by se fuzárium do půdy dostalo s předplodinou, loni to byly brambory. Preventivně jsem půdu ošetřila dusíkatým vápnem. Nicméně sestra má asi také fuzarium v malém množství, nicméně letos má česnek na nové ploše, kde před tím byla vždy jen tráva. Děkuji za vaši pomoc a srdečně zdravím
    22. 6. 2013 7:42 Jan Kozák
    Mám možnost vidět hodně česnekových porostů našich i jiných odrůd. Letos je skutečně zvýšený výskyt fusáriové hniloby, což je asi způsobeno průběhem zimy, ale čím konkrétně, to asi někdo není schopen určit. Pokud pěstujete česnek na konzum, není nutné dělat žádné zvláštní opatření. Když už berete něco na spotřebu, dávejte přednost horším rostlinám. Bude-li cibule spíše nevábná, tak ji zlikvidujete. Je třeba vědět, že Fusarium patří do běžné půdní mikroflóry, takže je v půdě po bramborách i po trávě.
    22. 6. 2013 8:47 Hana Kopecká
    Děkuji mnohokráte za odpověd zařídím se podle toho. Vidíte ani jsem si neuvědomila, běžný výskyt fuzária v půdě

    Zalévaní

    21. 6. 2013 11:06 Zakladatel vlákna: Petr Hejna
    Dobrý den,
    jak je to se závlahou v těchto tropických dnech? Lze večer česnek zalít, aniž by druhý den došlo k zapaření, pokud bude velké teplo? Děkuji
    21. 6. 2013 21:24 Jan Kozák
    Je u Vás skutečně sucho? Zkoušel jste hrábnout do půdy? Pokud však sucho skutečně je, nebojte se vody. Kdyby přišla průtrž mračen, taky se nebude ptát, dojde-li k zapaření (tento výraz jsem převzal od Vás, sám ho nepoužívám, protože ani nevím, co to je).

    spon bjetinu

    21. 6. 2013 10:02 Zakladatel vlákna: Jiří Jokl
    Dobrý den,
    mohl by jste mi prosím upřesnit spon pro odrůdu Bjetin? Také by mě zajímalo jakou další odrůdu by jste mi doporučil pro nadmořskou výšku cca 450 m.n.m. a jílovitější půdu kyselejší půdní reakce(Liberecko)? Je Bjetin pro tyto podmínky vhodný?
    Děkuji
    22. 6. 2013 7:47 Jan Kozák
    Bjetin bývá i ve vyšších nadmořských výškách, než je ta Vaše, spolehlivý. Rovněž Lukan a Vekan. Spon závisí hlavně na výživě. Obecně bych doporučil sázet Bjetin a Lukan na 35 x 12, Vekan na 35 x 8 cm.

    Sklizeň Bjetinu

    19. 6. 2013 22:19 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Jak zralý????jak to poznám??Přikládám fota Bjetinu.Na posledním snímku je uplně vpravo.Jinak si myslím že je vše v pořádku????????Děkuji za odpověď
    19. 6. 2013 22:20 Štěpán
    19. 6. 2013 22:22 Štěpán
    22. 6. 2013 7:27 Jan Kozák
    Jste asi v teplé vinorodé oblasti, ale ani tam letos ještě česnek ke sklizni není. Zralý česnek má obalové suknice cibule (i stroužků) kožovité, ne dužnaté, a má je čtyři. Z fotografií soudím, že ten Váš jich má ještě pět. Jistě už čerstvý česnek používáte v kuchyni. Při tom byste měli poznat, kdy už je vhodný ke sklizni.

    Hniloba?

    19. 6. 2013 20:08 Zakladatel vlákna: Pavel Kučera
    Dobrý den, potřebuji od Vás radu. Jsem již z toho neštastný. Při vyštipování pacibulek jsem si všiml na pár rostlinách, že jsou z poloviny žluté, tak jsem je vytáhl. Čekalo na mě nemilé překvapení a netuším co by to mohlo být. Nedovedu to přesně popsat, jsou uhnité kořeny a objevují se červíčci v oblasti již uhnitých kořínků. Pro upřesnění přikládám foto a omlouvám se za sníženou kvalitu. Děkuji za odpověd, hlavně za radu jak se oné "nemoci" zbavit a nadále vyvarovat.
    19. 6. 2013 21:36 Jan Kozák
    Pravděpodobně se jedná o fusáriovou hnilobu. Viz níže. "Červíčci jsou tam až druhotně na odumřelých pletivech.

    Sklízení Bjetinu

    19. 6. 2013 16:37 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dobrý den,pane ing.Kozáku chci se zaptat,Mám nasaazený Bjetin myslíte že by mohl o víkendu ven??Zdá se že trochu žloutne.Děkuji za odpověď
    19. 6. 2013 18:12 Jan Kozák
    Zralý ještě určitě není.

    Přemokření

    19. 6. 2013 6:32 Zakladatel vlákna: Petr Štěpánek
    Dobrý den - pane Kozáku v případě pěstování na hrůbcích, jste podotkl - je nutné v suchých letech zajistit závlahu - pěstitelé často používají vodu z říčních toků. Jakou hrozbu tato voda má v případě nemocí česneku. Sklerocium,fusarium a podobně.Děkuji je to důležité - neb nyní se musím rozhodnout zda a kde pěstovat.Tyto poslední roky pěstování zdají se být z hlediska počasí likvidační.Děkuji PetrS
    19. 6. 2013 18:14 Jan Kozák
    Na velké části pozemků, které byly zasaženy povodní v roce 1997, se objevilo Sclerotium. Je-li to problém pouze při povodních nebo stále, to nevím.

    Fusárium

    18. 6. 2013 23:02 Zakladatel vlákna: Vladimír Běčák
    Dobrý den.
    Během posledního týdne se objevilo žloutnutí česneku u odrůdy
    Dukát a Jovan,Vekan je v pořádku.Sadil jsem začátkem listopadu do země vyhnojené cereritem a na jaře přihnojeno
    1krát ledkem vápenátým a 2krát postřik močovinou.Žloutnutí je asi do jedné čtvrtiny horních listů,stonek je pevný a zelený.Chtěl jsem se zeptat,jestli to může být fusárium a jaký má vliv na výnos česneku.Děkuji.Vladimír Běčák.
    19. 6. 2013 17:55 Jan Kozák
    Žloutnutí listů je letos všude. Co způsobilo problémy v příjmu živin, když jsou kořeny silné, asi nikdo nedokáže přesně určit. Rostlina je tím samozřejmě oslabovaná a tím i vnímavější k fusáriu. Snad nejvíce je takto postižena odrůda Japo II. Vliv na výnos uvidíme až po sklizni.
    < Novější354355356357358Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne